Autor: Parascovia Sula

Au mai rămas zile numărate până la intrarea în vigoare a celei mai dure prevederi a Legii Antitutun. Mai exact, este vorba despre interzicerea fumatului în spațiile publice închise. Autoritățile afirmă că au întreprins toate măsurile necesare pentru ca începând cu 31 mai legea să fie aplicată. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței Consiliului Național Coordonator în Controlul Tutunului, care a avut loc ieri, la Guvern. 

Legea care prevede interzicerea fumatului în toate localurile publice închise, precum și în mai multe spații deschise va fi pusă în aplicare în forma actuală. Este afirmația autorităților responsabile care spun că nu vor ceda presiunilor venite din partea agenților economici și vor rămâne ferme pe poziții, astfel încât cetățenii nefumători să poate respira aer curat.

 „Este o lege care va salva și prelungi vieți. Noi ținem la această lege, deoarece este așteptată de societate. Vrem să vă zicem că vom fi fermi în promovarea prevederilor acestei legi, pentru că le considerăm bune și importante, și absolut necesare pentru Republica Moldova. Acest proiect de legi a fost susținut de toți parlamentarii”, declară Oxana Domenti, președintele Comisiei parlamentare Protecție socială, sănătate şi familie.

Contrar insistențelor venite din partea Asociației Restaurantelor și a Localurilor de Agrement, care cerea să li se permită totuși, amenajarea locurilor pentru fumat în interiorul localurilor, plângându-se că astfel vor pierde clienții și vor înregistra  pagube majore, deputații spun că dimpotrivă, practica internațională arată că agenții economici și-ar putea chiar rotunji veniturile.   

 Noi presiuni de a modifica Legea menită să lupte cu viciul fumatului. Autoritățile – „argumentele sunt nefondate” 

„Vrem să liniștim spiritele agenților economici. Este o practică care a fost pusă în aplicare în toate țările europene. Noi nu am inventat ceva nou. Sunt studii care denotă că nu există pierderi economice pe seama interzicerii fumatului în localuri. Din contra, localurile publice, barurile, cafenelele, restaurantele devin mai atractive pentru familiile cu copii. De aceea ar fi o sugestie să-și revadă și meniul, pentru că aceste localuri vor fi frecventate de mai multe lume. Noi am oferit tuturor actorilor timp suficient pentru ca să se pregătească de intrarea în vigoare a legii”, a mai declarat Oxana Domenti.

Pentru buna funcționare a prevederilor Legii Antitutun, autoritățile mizează și pe implicarea civică. În acest context, au fost create mai multe mecanisme, prin care cetățenii sunt îndemnați să raporteze cazurile de nerespectare a legii.

„A fost dezvoltată pagina web a Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP) pentru a putea colecta informații de la populație cu privire la încălcările articolului 26 a Legii Antitutun, începând cu data de 31 mai. De asemenea, a fost instituită linia fierbinte cu numărul 080012300 pentru raportarea cazurilor de încălcări”, a declarat Aliona Serbulenco, viceministrul Sănătății. 

„În caz că oamenii văd anumite neconformități sunt îndemnați să sune la poliție. Dacă acestea au loc în localurile închise aceștia pot suna la linia fierbinte a CNSP. Ce ține de linia fierbinte, deocamdată, aceasta este activă doar de la telefonia fixă. Apelul va fi documentat și examinat în orarul de lucru al inspectorilor. Veți putea trimite și sesizări cu probe, poze, înregistrări, pentru a putea dovedi încălcarea, dar instituțiile oricum vor fi verificate și acest lucru nu va fi pe multă vreme. Vom face controale atât planificate, cât și inopinate”, a spus și Ion Șalaru, vicedirector CNSP.

 Asociația Restaurantelor insistă ca fumatul să fie permis în localurile închise, afirmând că în România Legea Antitutun va fi schimbată. Senator român: „Legea funcționează așa cum a fost promulgată” 

Pe lângă aceasta, pentru doritorii de a renunța la fumat a fost creat Serviciul Național de Consiliere și Tratament. Aici, un rol deloc ușor îi revine medicului de familie.

„Deja devine o activitate uzuală pentru medicul de familie de a face consiliere pentru persoanele care doresc să renunțe la fumat. Ulterior, medicul de familie direcționează persoana dată la serviciul specializat în narcologie. La Dispensarul Republican de Narcologie a fost instituită și linia verde pentru toți cei care au nevoie de consultații - 080010001. Linia este viabilă și deja poate fi accesată. Sunt deja pacienți care au cerut ajutor”, a mai spus Serbulenco.

Nu doar fumătorii sunt cei care trebuie să aibă grijă unde își aprind țigara, dar și agenții economici, care sunt obligați să-și informeze clienții că fumatul este interzis în localurile publice. 

„Scopul Legii Antitutun nu este amendarea persoanelor care fumează în locurile interzise, ci crearea condițiilor pentru fumători, în așa fel încât să nu încalce legea și să nu fumeze în locurile interzise. Astfel, Ministerul Sănătății și cel al Afacerilor Interne nu trebuie să se concentreze pe pedepsirea persoanelor care fumează, ci pe pregătirea angajatorilor, proprietarilor de localuri, managerilor de spații publice, închise. Ei trebuie să asigure medii libere de fumul de tutun pe spațiile pe care le gestionează”, a menționat și Ghenadie Țurcanu, expert la Centrul pentru Analize și Politici în Sănătate.

 Proprietarii de restaurante povestesc cum s-au adaptat mai ușor la legea antitutun

Vom preciza că din 31 mai în Moldova va fi interzis fumatul în toate localurile publice închise și în mai multe spații deschise. Aici vorbim despre stațiile de așteptare a transportului public, parcurile de distracții, terenurile de joacă pentru copii, stadioanele, arenele, piețele, etc. Totodată, fumătorii nu-și vor putea aprinde țigara în transportul public (microbuze, autobuze, troleibuze, taxiuri sau trenuri). 

În caz că agenții economici sau persoanele cu funcție de răspundere nu vor utiliza toate sursele de informare a clienților despre interzicerea fumatului în spațiile închise și semiînchise, atunci, potrivit Codului Contravențional, vor fi aplicate amenzi usturătoare. Persoanele juridice vor scoate din buzunar între  9.000 și 10.000 de lei, cu privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la șase luni la un an. Cu o amendă de la 7.000 la 9.000 lei se va alege managerul sau administratorul localului.

Fumătorii, care nu vor ține cont de noile prevederi vor fi sancționați cu o amendă între 1.000 și 1.400 de lei. Toți cei care susțin prevederea care interzice fumatul în spațiile publice închise și semiînchise pot semna aici petiția lansată de Institutul Oncologic.

 

 Articole relaționate:

E-cigaretts, doar în farmacii. Experții cer ca dispozivitul fără fum să fie ferit maxim posibil de ochi lumii 

Din 2016, ţigările electronice vor fi reglementate ca și medicamentele 

Ţigările electronice şi narghileaua, în afara oricărui cadru legal