Autor: Sorina Bujarov

A mai rămas puțin peste două luni până la intrarea în vigoare a celei mai drastice prevederi din Legea Antitutun – interzicerea fumatului în localurile publice închise. Este vorba de restaurante, baruri, cafenele, discoteci, la locul de muncă, în școli, dar și în mai multe spații deschise, precum terenuri de joacă, stadioane, stații pentru transportul public, etc. Cu cât mai mult se apropie termenul, cu atât mai multe „neclarități” încep să apară, dar și presiuni asupra autoritățile pentru a veni cu schimbări la documentul menit să lupte cu viciul fumatului.

De curând Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Moldova (MĂR) a înaintat o solicitare premierului și președintelui Parlamentului, prin care cere modificarea unor prevederi din Legea Antitutun, dar și posibilitatea de a participa la elaborarea documentelor practice, în baza cărora se va monitoriza implementarea Legii.

Mai exact, organizația cere să fie permisă amenajarea unor fumuare închise în incinta spațiilor publice închise, să se permită activitatea cafenelelor și barurilor specializate în consumul de trabuc, pipă, narghilea, dar și să fie excluse țigaretele electronice din lista produselor interzise pentru consum în spațiile publice de tip închis. 

 Industria tutunului continuă să facă lobby și după intrarea în vigoare a Legii Antitutun. Juriștii vin cu explicații 

„Noi avem niște neclarități cu privire la unele prevederi din Legea dată, în special – cum vor fi amenajate și ce criterii trebuie să întrunească locurile speciale pentru fumat. Noi nu suntem împotriva Legii, cum am mai declarat și anterior, vrem doar ca unele lucruri să fie stabilite clar, astfel încât cei care ne vor controla să nu interpreteze lucrurile cum vor ei”, a declarat pentru Sănătate INFO Aneta Zasavițchi, președintele Asociației MĂR. 

De altfel, imediat ce a fost adoptată Legea privind Controlul Tutunului, în iunie 2015, Aneta Zasavițchi declara că, cităm: „Noi vom respecta regulile care ni se impun. Mai mult, noi le acceptăm conștient. Susținem Legea Anti-tutun, care a fost adoptată. Într-adevăr, la noi în țară există o mare problemă cu fumatul în localurile publice. De obicei se întâmplă în felul următor – șase tineri, dintre care doar unul este fumător, iar cinci nu au acest viciu, toți aleg să meargă în sala pentru fumători atunci când frecventează un local public”.

Întrebată de ce abia acum își manifestă nemulțumirea față de prevederile Legii Antitutun, președintele MĂR a declarat că inițial nu ar fi existat aceste neclarități. Aceasta însă nu a explicat de ce inițial au fost de acord cu interzicerea totală a fumatului, iar acum cere permisiunea utilizării țigaretelor electronice în localuri.

 Proprietarii de restaurante povestesc cum s-au adaptat mai ușor la legea antitutun 

„Atunci era vorba dacă suntem pro sau contra acestei legi, noi și acum suntem pentru această lege. Nicidecum nu refuzăm interzicerea fumatului în localurile de alimentație publică, însă există anumite condiții și excepții care trebuie elaborate. Atunci nu se cunoștea bine și nu erau definite acele spații semi-închise și toți vorbeau în linii generale. Noi ne dorim ca această lege să există și să fie implementată, dar solicităm luarea în calcul și a recomandărilor noastre. Cât despre țigările electronice, ele nu emană fum, dar aburi”, a precizat președintele Asociației MĂR.

În ceea ce privește solicitările de a permite consumul unor produse din tutun în localurile publice, argumentul adus de Zasavițchi este că „așa este practica europeană”. Acest lucru însă este infirmat de specialiștii în domeniul controlul tutunului. Mai mult, aceștia spun că „neclaritățile” emise de proprietarii de restaurante au drept scop tergiversarea Legii menite să lupte cu viciul fumatului, care curmă anual viața a mii de oameni.  

„Nicio țară din lume, unde este implementată o lege asemănătoare, nu permite consumul țigaretelor electronice în localuri și nici crearea boxelor speciale pentru fumat. Eu cred că proprietarii nu au niciun fel de neclarități, sunt doar niște încercări de a împiedica implementarea legii în forma în care a fost adoptată. Să știți că noi deja am elaborat ghiduri explicative atât pentru proprietarii de localuri, dar și pentru populație, unde se regăsesc toate criteriile pe care trebuie să le întrunească acele „locuri speciale pentru fumat”. E și normal ca astfel de detalii să nu să se regăsească în Lege, ci în documentele practice aprobate ulterior. De aceea solicitările Asociației sunt nefondate”, a declarat pentru Sănătate INFO Ion Șalaru, vice-directorul Centrul Național de Sănătate Publică.

 Fumatul, interzis în spațiile publice începând de mâine 

Specialistul a mai adăugat că ghidul a fost deja finalizat, iar în cel mai scurt timp urmează să se decidă sub ce formă va fi aprobat. „Urmează să decidem dacă îl aprobăm printr-un ordin comun cu Ministerul Afacerilor Interne sau nu. Ghidul conține toate informațiile utilitare despre lege, exact ca cel aprobat de România recent”, a mai precizat Ion Șalaru.

Vom preciza că potrivit mami multor  documente, publicate de University of California, San Francisco, industria tutunului încearcă să împiedice implementarea legilor menite să lupte cu viciul periculos al fumatului prin intermediul unor asociații de întreprinzători. Cum anume, vom reveni cu alte știri.

 Amintim că interdicția fumatului în localurile publice de tip închis intră în vigoare din 31 mai 2016. Potrivit Articolului 26 di Lege, fumatul se interzice în „raza de 10 metri de la intrarea în spaţiile publice închise, inclusiv în locurile de uz comun și la locurile de muncă, de la ferestrele care se deschid şi de la locurile/instalaţiile de captare a aerului pentru spaţiile publice închise şi pentru locurile de muncă”.

 

 Articole relaționate:

Noile accize la țigări - „în slujba” industriei de tutun

Proprietarii de restaurante povestesc cum s-au adaptat mai ușor la legea antitutun

Ce se poate întâmpla în domeniul sănătății, din cauza anulării controlului de stat pentru agenții economici