Autor: Sorina Bujarov

Industria tutunului continuă să facă lobby puternic chiar și după ce Moldova a adoptat Legea privind controlul tutunului, cu reglementări mult mai stricte menite să lupte cu viciul fumatului. În ultima perioadă în presă apar tot mai multe materiale în care proprietarii unor localuri se plâng că au fost amendați în baza unor prevederi din noua Lege antitutun, care încă nu au intrat în vigoare. Autoritățile vin însă cu precizări și afirmă că acest lucru este imposibil.

Recent, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Restaurantelor şi a Localurilor de Agrement,  Aneta Zasavițci a declarat pentru Info-Prim Neo că pachetul de legi privind controlul tutunului conține mai multe lacune şi neclarităţi. Aceasta a afirmat că unele localuri s-au plâns că au fost deja amendate pentru faptul că permit fumatul în interior, chiar dacă prevederea nouă intră în vigoare abia pe 31 mai 2016.

„Nu este prevăzut niciun model concret cum ar trebui să arate spaţiile special amenajate pentru fumători. Cine va face verificarea? Penalizarea? 10 metri de la intrarea în local este exagerat, nu toate localurile dispun de acest spaţiu. Unele localuri au fost deja amendate, pentru că norma Codului Contravenţional a intrat în vigoare deja, iar legea în sine încă nu” a declarat Zasaviţchi.

 Proprietarii de restaurante povestesc cum s-au adaptat mai ușor la legea antitutun 

Responsabilii Centrului Național de Sănătate Publică infirmă însă acuzațiile și spun că amenzile sunt perfect legale și au fost aplicate în baza altor prevederi legislative, decât noua Lege privind controlul tutunului. Mai exact, până pe 31 mai 2016, când conform Legii antitutun fumatul va fi finterzis în toate localurile publice închise, proprietarii se supun prevederilor vechi ale legii privind controlul tutunului. Aceasta, de asemenea, interzice fumatul în anumite spații închise, lucru prevăzut în articolul 16 al variantei vechi a documentului.

„Consider că administratorii de localuri nu trebuie să vină cu învinuiri și plângeri  neargumentate în presă. Tot ce trebuie să facă este să-și desfășoare activitatea în conformitate cu legea. Ei trebuie să știe că până la intrarea în vigoare a prevederilor noi vor fi aplicate unele prevederi ale Legii 278 în varianta veche. Aceasta tot prevede sancțiuni pentru fumatul în locuri interzise, astfel încât să nu fie lezate drepturile la sănătate, la un mediu sănătos, fără fum de tutun ale persoanelor nefumătoare”, a explicat pentru Sănătate INFO Alexandra Silnic, șef al Serviciului Juridic din cadrul CNSP.

 Noile accize la țigări - „în slujba” industriei de tutun 

Mai exact, este vorba despre localurile care prezintă pericol de incendiu, instituţii de învăţământ, magazine, pieţe agricole şi industriale, terenuri de joacă, localuri pentru persoane nefumătoare, în instituţii de stat, în cinematografe, teatre, circuri, săli de concerte şi de expoziţii, ect. Acest lucru este prevăzut în articolul 16 al Legii 278, varianta veche, care interzice fumatul și în încăperile private accesibile publicului larg, precum şi în mijloacele de transport private în care se află minori.

„Cum am menționat, până la 31 mai 2016 – când fumatul va fi interzis absolut în toate localurile publice închise, în țară se vor aplica prevederile art.16 și  art. 16(1) din legea 278 ale cărei prevederi nu au fost anulate până la intrarea în vigoare a celor noi”, a mai precizat Alexandra Silnic. Juristul a adăugat că Legea antitutun implementată acum în Moldova a fost elaborată în baza Convenției Cadru a OMS, la care Moldova a aderat încă în anul 2007.

 

 Articole relaționate:

Gata cu publicitatea la țigări. Vin controalele și amenzile usturătoare pentru cei care nu respectă Legea 

Mâine intră în vigoare una dintre cele mai drastice prevederi a Legii antitutun 

Credit de peste 2,7 milioane de dolari pentru Moldova pentru a reduce numărul fumătorilor. Ce condiții impune Banca Mondiale pentru a oferi acești bani