Autor: Parascovia Sula

A sărit peste perioada adolescenței și a mai pierdut și o mare parte din tinerețe doar pentru că îi plăcea să se drogheze. Nici pușcăria nu l-a făcut să renunțe, deși a stat de mai multe ori închis, după ce a fost prins că fură bani ca să-și poată cumpăra droguri. Andrei (n.s.) spune că ele îl făceau să se simtă bine și nu mai conta ce cred cei din jur sau cum face rost de ele. A fost prins în mrejele lor încă în adolescență.

Avea 14 ani când pentru prima dată a încercat canabisul. La scurt timp și heroina și-a făcut loc în modul lui de viață, iar apoi au urmat aproape 12 de ani de dependență, care deși la început erau plăcere, au devenit o necesitate pentru a putea trăi. De cinci ani însă viața lui a luat o altă întorsătură. S-a îndrăgostit lulea și asta l-a făcut să-și revadă prioritățile.

Andrei povestește că în copilărie era foarte năstrușnic. Din cauza aceasta a fost exmatriculat de la gimnaziu, apoi chiar i-a dat foc. A plecat să învețe și în Ucraina, dar și acolo nu s-a reținut pe mult timp. Pur și simplu nu reușea să fie un elev cuminte.

 GALERIE FOTO// Au cerut o mână de ajutor pentru serviciile care le asigură o viață normală în fiecare zi 

„Am început să consum droguri înainte să plec la armată. De fapt, chiar din acest motiv nici nu am fost luat, deoarece deja aveam antecedente penale cu drogurile. Țin minte că prin anii 94 era la modă să te droghezi și pe atunci mă simțeam liderul găștii”, afirmă Andrei.

Pe parcurs, bărbatul a înlocuit heroina cu diverse tipuri de droguri și substanțe psihotrope. Ca să-și satisfacă necesitățile de consum a furat de mai multe ori ca să poată cumpăra dozele.

„La început luam bani de la mama, economiseam pe mâncarea de la școală, apoi furam de la vecini, părinți, din mașini și apartamente. Acum îmi dau seama că atâția bani nenumărați am cheltuit pe droguri. Apoi consumul a devenit un mod de viață. Toți prietenii mei se drogau, iar eu doar nu eram mai prost decât ei”, își aduce aminte bărbatul, care acum are 34 de ani.

 

„De exemplu, pentru a-mi cumpăra droguri am furat și am vândut o bicicletă pentru doar 200 de lei, apoi o ladă cu mere. Pentru asta am ajuns la închisoare. Am făcut 312 lei, dar trebuia să stau trei ani și jumate după gratii. Apoi am împărțit eu 312 lei la trei ani jumate și râdeam de venitul meu acești ani. Asta însă nu m-a motivat să las drogurile. În scurt timp am mai ajuns o dată la închisoare și după ce am ieșit a doua oară m-am îndrăgostit”, adaugă entuziasmat Andrei.

Fostul consumator povestește că nimic nu a fost mai puternic decât emoțiile pe care le-a simțit atunci când a cunoscut-o pe cea, care acum îi este soție. Bărbatul simțea că place femeii și când și-a dat seama în ce mizerie trăiește a decis să-și schimbe viața pentru a o cuceri.

 „Aveam 13 ani când am început sa ma droghez. Îmi părea că o să mă maturizez mai repede dacă o să încep să fac ceea ce fac prietenii mai mari” 

„Atunci au început primele schimbări, primul pas către marea victorie. Am făcut curat prin casă. Apoi am realizat că, de fapt, eu nu am mâncare și din motiv că nu-i pot oferi nimic fetei, ea nu va vrea să trăiască la mine. Eu voiam ca ea să rămână la mine și să locuim împreună. Și aceasta m-a motivat să mă angajez la serviciu. Am început să lucrez la o spălătorie de mașini. Atunci când deja eram cât de cât independent financiar, puteam să-i oferi mici drăgălășenii femeii pe care o iubeam atât de mult și relația noastră a devenit mai serioasă”, spunea Andrei, iar emoțiile i se vedeau pe chip.

Bărbatul nu a stat mult pe gânduri și și-a întemeiat o familie alături de femeia care l-a cucerit. Acesta rămânea chiar și după program doar să câștige mai mulți bani pentru familie.

Ulterior, ambițiile lui Andrei au crescut și acesta și-a găsit de lucru într-un oficiu. „Am găsit o slujbă mai serioasă. Lucram în oficiu, eram curier la început. Mă gândeam însă că sunt perspective, pentru că deja și familia a început să mă accepte. În curând mi se ofereau tot mai multe sarcini și mai serioase”.

Au trecut cinci ani de când Andrei nu a mai fumat și nici nu s-a drogat vreodată. Și asta, în mare parte, datorită femeii pe care o are alături, dar și copilului care a apărut în viața lor de trei ani. Familia pe care și-a creat-o este cea care stă la temelia motivației sale de a nu mai încerca niciodată drogurile.

Pentru a-și fortifica sănătatea acesta a apelat și la serviciile Dispensarului Republican de Narcologie, deși și asta prin coincidență.

 Copii dependenți de droguri încă de la naștere

„Peste un timp am vrut să-mi iau permisul de conducere și era nevoie de o îndreptare de la Dispensar. Țin minte și acum când am venit prima dată aici, pentru că țipam în toată clădirea. Atunci a ieșit un psiholog care m-a întrebat dacă vreau să beneficiez de un program de reabilitare, pentru că doar așa aș putea obține permisul. Am reușit să trec deja două astfel de programe”, povestește Andrei.

Acum bărbatul este administratorul unei afaceri de familie, care îl susține mult în acțiunile sale. „Părinții m-au ajutat mult în toți acești ani. Eu abia acum îmi dau seama cât de greu le-a fost. Cu timpul am înțeles că doar eu pot să-mi schimb viața spre bine și a venit momentul când pot să mă laud cu rezultate pozitive. Am o viață frumoasă, o soție extraordinară, un copil minunat și părinți pe care îi iubesc foarte mult”.

În timpul programelor de reabilitare bărbatul a mers la ședințe cu psihologul, care, de asemenea, l-au ajutat mult să depășească dependența. După toate aceste succese, Andrei spune că în sfârșit se poate bucura de viața pe care a pierdut-o din cauza drogurilor.

„Eram „krutoi”.  Dar, acum îmi dau seama că asta e o minciună și că drogurile sunt biletul către sfârșit. De fapt, eu am nimerit de pe corabie la bal. Doar că eu mergeam cu corabia pe nume „moarte”, dar am ajuns totuși la bal. Și cum la această petrecere se dansează, asta voi face și eu în continuare”, și-a încheiat Andrei povestea vieții.

Acum, bărbatul participă la diverse ședințe, alături de alți foști consumatori de droguri, ajutându-i pe alți consumatori de droguri să renunțe la acest viciu, aducând propriul exemplu.

 

 Articole relaționate:

Ala Iațco, președintele Uniunii pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor: „Tinerii cred că lor nu li se poate întâmpla nimic grav și că starea de bine va dura la infinit. Nu este așa“  

Poate sau nu un cuplu, în care un partener este HIV-pozitiv, să aibă copii sănătoși. Ce reguli trebuie să respecte acestea. „În Moldova sunt multe astfel de cupluri” 

HIV devine mai agresiv. Virusul dezvoltă boala SIDA în doar trei ani de la infectare