Autor: Natalia Nicoreanu

Noi termene și solicitări în cazului softului SIIS, implementat la Spitalul raional Cimișlia și a cărui activitate a fost suspendată de către Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP). Într-o scrisoare expediată pe adresa electronică a instituției, Centrul i-a cerut administrației să mai prezinte un șir de acte și a ținut să amenințe din nou cu interzicerea acestui sistem informațional. Asta, în timp ce medicii de la Cimișlia spun că abia așteaptă să-și reînceapă activitatea în acest program performant.

Într-un material publicat recent de Sănătate INFO vă prezentam istoria de succes a Spitalului Raional Cimișlia în aplicarea unui soft performant menit să ajute doctorii să presteze mai eficient servicii medicale pacienților, care a durat doar o zi. După ce a reușit să pună pe roate un sistem informațional unic pentru țara noastră, instituția medicală nu s-a bucurat prea mult de beneficiile digitalizării. Imediat după lansarea SIIS, administrația s-a pomenit cu o vizită inopinată a inspectorilor Centrului, care au dispus suspendarea sistemului informațional. Motivul – în public au apărut datele personale ale unui pacient, iar Centrul s-a sesizat.

După ce la începutul lunii aprilie, CNPDCP a dispus suspendarea sistemului informațional integrat în sănătate (SIIS), care permitea prelucrarea datelor personale ale pacienților din Cimișlia în regim electronic, administrația instituției medicale a efectuat instrucțiuni repetate pentru angajați și a notificat Centrul despre informațiile pe care le prelucrează. Chiar și așa, după șase săptămâni de la prezentarea actelor solicitate, CNPDCP a venit cu alte cerințe.

 Softul revoluționar de la Spitalul din Cimișlia, suspendat imediat după lansare. Avocat: „CNPDCP aplică legea pe achipuite sau încearcă să-și formeze o practică abuzivă” 

„Este foarte dificil să îndeplinești ce dorește Centrul - ca să desemnăm toată tehnologia sistemului. Persoana pe care noi o împuternicim printr-un contract de servicii - PAS Integrator, trebuie să prezinte detaliat acoperirea tuturor riscurilor și garanțiilor de securitate a softului. Asta deja este depășire de atribuție. Fiecare soft își are partea lui confidențială pentru care a lucrat și nu poate să o prezinte și să o deschidă. Tehnologia, per ansamblu, a fost prezentată la Centru. Este foarte dificil ca noi să sistematizăm și să prelucrăm tot pachetul ăsta pe care îl solicită Centrul. Concluzia este că va dura un timp îndelungat până vom avea o claritate la înregistrarea acestui sistem. Alte instituții nu s-au notificat și lucrează în continuare, dar nouă ne-au suspendat activitatea”, ne-a comunicat indignată Mariana Florea, directorul Spitalului Raional Cimișlia.

Avocatul instituției medicale spune că administrația spitalului s-ar fi grăbit să îndeplinească cerințele CNPDCP. „Centrul le solicită acte suplimentare. Noi am discutat și cel mai probabil o să depunem o scrisoare prin care vom anunța că renunțăm la notificarea pe care a depus-o administrația spitalului. Nu avem nevoie de ea, pentru că legea nu prevede că instituțiile medicale trebuie să notifice Centrul”, a declarat pentru Sănătate INFO avocatul Vlad Roșca.

Între timp, medicii de la Spitalul raional Cimișlia spun că abia așteaptă ca softul să fie repus în funcție, mai ales că au reușit să testeze beneficiile sistemului informațional.  Printre acestea este economisirea  timpului în favoarea pacientului și vizualizarea dosarului electronic și istoricul bolii.

„După ce am scris anamneza, după ce am cules istoricul bolii, ne-am așezat la calculator și în 15 minute sunt date și indicațiile. Totodată putem vedea și deconta medicamentele care sunt. Nu mai trebuie ca asistenta farmacistă să stea în fața calculatorului ore întregi ca să vadă ce medicamente sunt în stoc. Noi putem vedea ce medicamente sunt în secție și în farmacie. Dacă medicamentul pe care vrem să-l prescriem nu este, atunci indicăm preparatele alternative pe care le vedem că sunt.  Astfel se duce o evidență și mai strictă. Era conectat și laboratorul. Primeam analizele imediat, în format electronic. Păcat că ni l-au suspendat. Îl așteptăm și am fi vrut să lucrăm mai departe cu acest soft. Este foarte comod. Medicul nu trebuie să stea cu o grămadă de hârtii în față. E regretabil faptul că a ieșit așa cum a ieșit. Așteptăm rezolvarea problemei”, a menționat și Valeriu Munteanu, șeful secției consultative la Spitalul Raional Cimișlia.

Am încercat să aflăm care este poziția Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal în acest caz. Ni s-a spus că telefonic, nu putem afla răspunsuri la întrebările care ne interesează și am fost îndemnați să expediem o scrisoare oficială. Peste nouă zile am primit un răspuns evaziv în care în loc să ne răspundă la întrebări, ni se imputa că nu am fi respectat regulile unei solicitări electronice și nu am aplicat semnătura digitală. Totodată, CNPDCP susține că nu este clar motivul pentru care am venit cu această solicitare și că „atât conducerea Centrului, cât și angajații, sunt obligați să garanteze nedivulgarea secretului profesional în ceea ce privește  informațiile confidențiale la care au acces, inclusiv după încetarea activității lor”.

 Haos în securitatea datelor personale ale pacienților din Moldova. CNPDCP aplică selectiv legea, ignorând neregulile unor instituții medicale și aplicând bâta asupra altora 

Între timp, unul dintre cele trei dosare contravenționale și anume cel întocmit pe numele șefului de laborator de la Spitalul din Cimișlia, a fost clasat. Celelalte două, deschise pe numele directorului instituției medicale și a laborantului, au fost atacate la Curtea de Apel. Totodată, instanța de judecată urmează să se pronunțe asupra deciziei CNPDCP de suspendare a acestui sistem informațional integrat în sănătate, implementat la Spitalul Raional Cimișlia. 

Puteți evalua instituțiile medicale cu care ați avut tangențe pe spitale.md

 

  Articole relaționate: 

Prevederile Legii privind protecția datelor cu caracter personal provoacă confuzie printre directorii de spitale. Ce spun juriștii 

Ion Dodon, avocat: „Nu știu dacă undeva în lume, instituțiile medicale notifică și se autorizează că prelucrează datele personale ale pacienților. Probabil că nicăieri” 

„Softul pentru medicina primară este ilegal și trebuie suspendat”. Sistemul informațional, care a costat un milion de euro, scoate la iveală noi nereguli