Redactor: Natalia Nicoreanu

Investiții de milioane și echipament medical care adună praf. Este situația în care se află acum blocul Nr.4 al Spitalului de Urgență, la aproape doi ani de la darea fastuoasă în exploatare. Nu doar clădirea este nefuncțională, dar și pista de aterizare, unde ar trebui să aterizeze elicopterele SMURD, care transportă pacienții gravi bolnavi în Capitală. Jurnaliștii de la report.md au realizat un material amplu în care vin cu detalii despre investițiile și „conservarea” acestei clădiri care a costat bugetul de stat  milioane de lei.

La sfârşitul lunii noiembrie 2014 a fost inaugurat cu mare fast Blocul Curativ (Blocul N.4) al Institutului de Medicină Urgentă (IMU). Atunci autorităţile se lăudau că în curând pacienţii vor fi trataţi în condiţii europene. Edificiul este înzestrat cu structuri specializate precum: Secţia de Neurologie, Neurochirurgie, Urologie, Ginecologie, Oftalmologie, ORL şi Secţia de Sterilizare. Până acum acest bloc este nefuncţional, iar pe lângă milioanele cheltuite pentru renovarea lui, sunt risipite în zadar alte milioane de lei pentru întreţinere.

█ „S-au investit 300 de milioane de lei și niciun folos. Începe degradarea utilajului”. Blocul nou al Spitalului de Urgență, în continuare nefuncțional 

Curtea de Conturi a constatat utilizarea ineficientă a banului public în această instituţie medicală. Auditorii Curţii au arătat că numai în 2015, Spitalul de Urgenţă a suportat cheltuieli suplimentare de 1,2 milioane lei pentru întreţinerea acestui bloc nefuncţional. „Au fost investite sute de milioane de lei şi ele (echipamentele) nu sunt date în exploatare. Oamenii nu au acces la ele. Şi când te gândeşti cu cât patos se dau în exploatare astfel de clădiri! Voi (adresare către conducerea instituţiei – n.n.), îmi spuneţi că acolo este gata totul, doar că nu-i pregătit terenul unde să se aşeze elicopterul. Am văzut că nu-i doar atât”, a menţionat Urechean, preşedintele Curţii de Conturi.

Lucrări tergiversate din lipsă de bani

În replică, directorul instituţiei medicale, Mihai Ciocanu, a declarat că banii au fost utilizaţi eficient, doar că au fost tergiversate lucrările din lipsa resurselor financiare, motivând adoptarea bugetului de stat cu întârziere.  Managerul a menţionat pentru Report.md că până în prezent, în acest edificiu s-au investit peste 130 de milioane de lei, inclusiv pentru renovarea blocului, dar şi pentru achiziţionarea şi instalarea aparatelor medicale noi.

█ Stadioanele din raioane, pe post de pistă pentru elicopterul care va transporta bolnavii în stare gravă 

„Blocul este aproape gata pentru a fi dat în exploatare. Mai trebuie să cumpărăm un transformator şi un generator de energie electrică, dar şi sistemul de ventilaţie. În total este vorba de zece milioane de lei. Aceşti bani sunt planificaţi în bugetul de stat, iar până la sfârşitul anului, ei vor fi alocaţi pentru finisarea lucrărilor. Am anunţat concurs de contractare pentru aceste lucrări. Ne dorim foarte mult ca în luna octombrie sau noiembrie să dăm în exploatare blocul și, astfel, să creștem substanțial calitatea serviciilor medicale. Blocul are 180 de locuri şi 36 de paturi la terapie intensivă”, a precizat Ciocanu.

În 2013, autorităţile se lăudau că, în premieră, Spitalul de Urgenţă din Chişinău va avea o platformă de aterizare pentru elicopterele sanitare de urgenţă. Această pistă este amplasată pe acoperişul blocului curativ, însă, la fel ca acest edificiu, platforma de aterizare nu este funcţională.

Mihail Ciocanu a spus că şi aceasta necesită investiţii. „Este acelaşi proiect. Pista de aterizare se află pe acoperişul blocului nou. La pistă au fost efectuate lucrări de iluminare, construcţie a căilor de acces, a fost instalat un ascensor special. Lucrările la pistă nu au fost separate - ele au fost incluse în planul de renovare a blocului. Acum, însă, pentru a fi dată în exploatare, mai avem nevoie de bani pentru sistemul anti-incendiar (acesta trebuie să fie construit separat de clădire), dar şi pentru acoperirea pistei cu un strat de gumă care va amortiza aterizarea elicopterului. Acum Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor lucrează la evaluarea costurilor şi apoi va fi definitivat proiectul, fiindcă nu erau incluse anterior aceste cheltuieli. Conform estimărilor noastre, vor mai fi necesare peste două milioane de lei”, a precizat Ciocanu.

█ Cu pistă pentru decolare, dar fără elicopter. Spitalul de Urgență amenajează o astfel de platformă, însă nu se știe când vor avea și o aeronavă 

În prezent, elicopterul care aduce pacienţii pe cale aeriană, aterizează pe Stadionul ”Dinamo” din apropierea spitalului. Mihai Ciocanu a recunoscut că finisarea pistei nu este prioritară. „Pentru aterizarea elicopterului putem folosi şi stadionul care este alături de noi. Durata de transportare a pacientului de la stadion la spital şi din elicopter la terapie intensivă este aceeaşi ca în cazul coborârii de pe acoperiș. Acum este prioritară darea în exploatare a blocului”, a conchis managerul spitalului.

Blocul curativ al acestui spital are o istorie mai veche. S-au perindat multe guvernări care promiteau condiţii foarte bune în această instituţie. Lucrările de renovare şi reparaţie a edificiului au fost începute încă în anul 1990, iar ulterior acestea au fost întrerupte. Cu zece ani în urmă, guvernarea de atunci şi-a reamintit de acest loc, reluând reparaţiile. La scurt timp, însă, lucrările au fost stopate. În anul 2013, acestea au fost reluate, numai că nici astăzi pacienţii nu se pot bucura de servicii medicale la standarde europene.

 

 Articole relaționate:

300 de milioane de lei pentru un bloc în care n-a călcat picior de pacient. Culmea - acesta va fi băgat din nou în reparații 

Inaugurarea unui bloc fără pacienți. Doctorilor li s-a spus care a fost cel mai bun Guvern și cum trebuie să voteze 

Blocul Chirurgical modern de la Spitalul Clinic Republican, inaugurat cu mare fast. Construcția și dotarea lui a costat 40 de milioane de euro. Evenimentul medical s-a transformat în unul electoral 

Salariații vor acoperi și în acest an grosul veniturilor în Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală. Proiectul a trecut de Guvern