Redactor: Sorina Bujarov

În goana după o siluetă perfectă, multe femei refuză să se mai alimenteze normal. Deşi organismul dă multe semne precum că ceva nu este în regulă, reprezentantele sexului frumos nu iau în seamă aceste semnale ajungând într-un sfârşit să sufere de anorexie. Portalul ro.stiri.yahoo.com prezintă un şir de astfel de semne care ar trebui să vă dea de înţeles că vă paşte pericolul anorexiei.

Aveţi fobie de îngrăşare. Există multe femei ce au frică de îngrăşare, dar aceasta nu le opreşte să consume dulciuri sau alimente sărate. Abia în momentul în care teama de a se îngraşa se transformă în fobie şi încep să creadă că orice aliment va adăuga centimetrilor în talie, se poate spune că aceste femei devin anorexice.

Vă înfometaţi. Înfometarea este principalul semn precum că sunteţi pe punctul de a deveni anorexică. Dacă refuzaţi să mâncaţi normal şi ciuguliţi doar atât cât să puteţi supravieţui, ar trebui să vă dați seama că obiceiurile dumneavoastră îşi vor pune amprenta nu doar asupra corpului, dar şi asupra psihicului.

Vă simţiţi vinovată când măncaţi. Dacă vi se întâmplă des să vă simţiţi vinovată că ați mâncat ceva în plus sau că aţi gustat dintr-o prăjitură interzisă de dieta dvs, atunci acesta este un semn că deveniţi anorexică. Nu este normal să aveţi astfel de mustrări de conştiinţă, însă dacă ele refuză să dispară, trebuie să vă regândiţi regimul alimentar şi modul de viaţă.

Refuzaţi să mâncați de faţă cu alte persoane. În cazul în care refuzaţi să mâncaţi de faţă cu alte persoane de ruşine sau de teamă să nu fiţi criticată sau chiar din cauza obsesiei legate de mâncare, atunci există riscul ca să deveniţi anorexică. Deseori acest semn este însoţit de bulimie, adică după ce măncaţi, vă forţaţi să vomitaţi, pentru a elimina alimentele consumate.

Aveţi o părere foarte proastă despre corpul dvs. La o vârstă tânără sau la o vârstă înaintată, fiecare femeie ajunge să fie nemulţumită de fizicul ei, însă nu devine obsedată de felul în care arată.  În cazul în care aveţi o părere foarte proastă despre corpul dumneavostră şi vă consideraţi  supraponderală, cu toate că aveţi o greutate cu mult sub limita standard, înseamnă că aveți o imagine distorsionată a corpului. Această tulburare însoţeşte anorexia şi trebuie tratată cu ajutorul unui psiholog.

Nu aţi avut menstruaţie în ultimele luni. Lipsa menstruaţiei timp de 2-3 luni la rând poate fi şi aceasta un semn al anorexiei. Alimentaţia instabilă produce mari deficienţe de substanţe minerale şi nutritive în organism. Acestea, la rândul lor afectează sistemul endocrin şi producţia hormonilor responsabili pentru menţinerea ciclului menstrual în limite normale. Specialiştii reconadă, în cazul dat, să vă adresaţi unui medic sau să cereţi ajutorul unei persoane apropiate deoarece anorexia este mai uşor de tratat în faza incipientă, decât într-o fază avansată.

Aspectul fizic lasă de dorit. Lipsa substanţelor necesare organismului este vizibilă cel mai bine la exteriorul corpului. Semnele care ar trebui să vă pună în gardă sunt următoarele:

- puteţi număra cu uşurinţă coastele, fără să trageţi burta

- sunteţi lipsită de energie

- aveţi pielea foarte uscată

- aveţi unghii casante

- vă cade părul

- aveți probleme cu dantura

- simţiţi că vă este frig tot timpul

- pielea palmelor capătă o nuanţă portocalie

- aveţi cearcăne

În cazul în care aceste simtomele sunt caracteristice şi dumneavoastră, atunci există posibilitatea că suferiţi de anorexie.

 

Articole relaționate: 

Autorul dietei Dukan, suspendat din Colegiul Medicilor 

Cele mai frecvente greșeli pe care le comiți atunci când ții dietă. Cum le poți evita 

Cele mai nesănătoase produse alimentare interzise de nutriționiști