Autor: Parascovia Sula

Academia de Științe a Moldovei (AȘM) a anunțat rezultatele unui concurs de proiecte de cercetare, organizat de către AȘM și Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare din România (ANCSI), în perioada 1-31 martie 2016. Dintre cele 268 de proiecte depuse în domeniul agriculturii, tehnologiilor, științei, produselor și serviciilor, șase sunt din domeniul sănătății au fost alese câștigătoare și ar urma să primească finanțare.

Este vorba despre proiecte în domeniul tratamentului copiilor cu hipoacuzie, fertilizării in vitro, combaterii fumatului, terapia cancerului, dar și pentru cercetarea genetică în dezvoltarea a copilului. Mai exact, aceste proiecte au acumulat media cea mai înaltă dint totalul de 63 de proiecte în domeniul sănătății și respectiv, urmează să fie finanțate.

Unul dintre proiectele câștigătoare este al lui Ghenadie Curocichin, șef al Laboratorului de Genetică din Cadrul Universității de Farmacie și Medicină „Nicolae Testemițanu”, și ține de tratamentul copiilor hipoacuzici. Propunerea a fost evaluată cu cel mai mare punctaj.

„Am aflat de două zile că am câștigat, dar dacă sincer nu ne-am așteptat la așa o apreciere înaltă din partea evaluatorilor. Asta, deoarece la concurs au participat foarte multe proiecte. Noi avem unele posibilități de testări genetice și bazându-ne pe o serie de parametri ne dorim să ameliorăm rezultatele tratamentelor pacienților care suferă de hipoacuzie. Vom colabora cu specialiști din România. Vrem să testăm ce formă de hipoacuzie, cauzată genetic, o au pacienții respectivi. Unii dintre acești pacienți, în copilărie, sunt supuși implantului cochlear. În astfel de situație, noi am putea contribui la prognozarea efectelor tratamentului. Astfel de teste se fac în Țările Baltice, Europa de Vest și vrem să creăm și noi o bază științifică aici, în țară”, a declarat pentru Sănătate INFO Ghenadie Curocichin.

 Medalie de aur la Bruxelles pentru medicii care au inventat o proteză pentru șold

Un alt proiect care urmează să fie finanțat este cel de dezvoltare al unor noi substanțe, care să aibă proprietăți antibacteriene înalte.

„O problemă mare pentru sănătatea publică este rezistența la antibiotice. În ultimul timp, foarte multe microorganisme au obținut rezistență față de antibiotice, care sunt utilizate în special în spitalele noastre. Problema e că se obțin tot mai puține. Acum se cere o cercetare interdisciplinară. Asta, deoarece un singur laborator nu poate face asta de unul singur. Vrem să obținem preparate antibacteriene noi, în baza fluorochinologilor. Acestea se folosesc în practica medicală pe larg. În baza lor, prin asociere cu alte produse, se pot obține noi compuși organici cu noi proprietăți antibacteriene înalte și inofensive”, spune și Victor Prisacaru, șeful Laboratorului „Infecții intraspitalicești” din cadrul catedrei de Epidemiologie de la USMF.

Prisacaru afirmă că dacă în urma aplicării proiectului va fi obținută cel puțin o singură substanță cu proprietăți antibacteriene pronunțate și inofensive în același timp, atunci ea va putea fi folosită ca bază pentru producerea unor noi antiseptice pentru tratamentul bolnavilor cu infecții, cauzate de microorganismele rezistente.
„Am încrederea că vom reuși”, a declarat Prisăcaru pentru Sănătate INFO.

Un alt proiect este „Studierea comparativă a fumatului și implementarea unui program preventiv online la adolescenții din România și Moldova”. Victor Zepca, managerul proiectului spune că timp de doi ani trebuie să fie realizat un studiu pentru a vedea cât de răspândit este fumatul în rândul elevilor de 15 ani, dar și crearea unui program care să-i informeze despre daunele fumatului.

„Scopul proiectului este unul nobil, care constă în implementarea unui program online privind fumatul în rândul elevilor, dar și prevenirea acestuia în rândul adolescenților. Acest program a fost aplicat în România și am hotărât să-l preluăm și aici. Elevii din ziua de azi preferă informarea online și nu din pliante sau cărți, cum o facem noi în mod obișnuit. Cercetătorii români ne vor ajuta să creăm un program care să informeze elevii despre daunele fumatului asupra sănătății”, a declarat pentru Sănătate INFO Victor Zepca, șeful laboratorului „Sănătatea Copiilor și Adolescenților”, care nu știa că proiectul înaintat de el a fost propus spre finanțare și s-a arătat mândru că a reușit.

Acesta speră că vor fi suficienți bani în caznaua statului pentru a pune în aplicare proiectul.

 Invenția unui doctor moldovean. 25 de copii moldoveni cu probleme de inimă vor primi, în premieră, valve cardiace de la alți oameni care au capacitatea de a se regenera 

De altfel, proiectele date urmează să fie puse în aplicare începând cu 1 septembrie. Fiecare dintre ele vor fi susținute cu 200.000 lei pentru o perioada de doi ani, a declarat pentru Sănătate INFO Lidia Vîrțan, vicedirector la Centrul de proiecte internaționale din cadrul AȘM.
„Proiectele încep din toamnă, iar până la sfârșitul anului pentru fiecare proiect se preconizează câte 60.000 de lei. Perioada totală a proiectului e 1 septembrie 2016 – 31 august 2018. Finanțarea se va face pentru fiecare an în parte”.

Scopul concursului dat este de a promova cooperarea științifică în domeniile de cercetare și dezvoltare de interes comun și de a sprijini mobilitatea cercetătorilor din Republica Moldova și România, a adăugat Lidia Vîrțan.

La concurs sunt înaintate propuneri de proiecte comune care, prin metodele de executare, prezintă o importanță științifică și practică majoră. Aceste proiecte trebuie să aibă drept scop dezvoltarea cunoștințelor și cercetărilor, precum și măsuri speciale pentru eficientizarea mobilității, schimbului de experiență și accesului la infrastructura de scară medie și înaltă. De altfel, acest concurs are loc din doi în doi ani, iar cel de acum este la a doua ediție.

 

  Articole relaționate:

Programul național de combatere a maladiilor cardiovasculare, pe masa Guvernului. Autoritățile au nevoie de 7 miliarde de lei pentru ca să reducă decesele și numărul de îmbolnăviri 

Un nou parteneriat public-privat. Ministerul Sănătății are nevoie de o investiție de milioane de euro pentru crearea unui centru de reabilitare neurologică