Redactor: Parascovia Sula

 O echipă de medici de la Spitalul Militar din România a câștigat medalia de aur și alte patru distincții la Concursul internațional de inventică de la Bruxelles. Aceasta, datorită unei invenții, realizată de medici și cercetători de la Universitatea Politehnică din București.  Este vorba despre o proteză pentru șold care are cel puțin două avantaje față de dispozitivele existente pe piață - conservă masa osoasă și reduce costul intervenției chirurgicale. Invenția este deocamdată la stadiul de prototip, scrie Digi 24.

 Ideea invenției i-a apărut medicului Marius Moga de la Spitalul Militar, după ce a făcut lucrarea de doctorat. Acesta dorea să facă proteze care să folosească la capacitate maximă masa osoasă, dar şi să reducă semnificativ costurile de implantare în șold.

█ Invenția unui doctor moldovean. 25 de copii moldoveni cu probleme de inimă vor primi, în premieră, valve cardiace de la alți oameni care au capacitatea de a se regenera 

„Se folosește în înlocuirea protetică a șoldului atunci când este afectată articulația coxofemurală. Sunt multe afecțiuni care implică articulația coxofemurală, plecând de la boli degenerative ca artroze, tumori ale capului femural, dar și traumatism când se pierde continuitatea osului”, a spus maiorul medic asistent universitar doctor Marius Moga, medic primar ortopedie-traumatologie Spitalul Militar.

Medicii spun că pacienții care vor beneficia de noul produs se vor recupera mai rapid. Astfel, invenția românească va deschide un drum nou în acest domeniu.

„Păstrăm la maximum din os și mai ales din colul femural, noi dăm jos doar partea uzată. Proteza are un sistem inovator de fixare, combină un sistem cimentat cu unul necimentat. Cimentul nu ajunge să umple tot osul, după înșurubare, cimentul vine doar să sigileze”, mai explică medicul militar Marius Moga.

 Chimistul moldovean premiat cu aur la Bruxelles. „Am construit molecule care să lupte cu cancerul. Sunt de sute de ori mai puternice, decât orice medicament existent pe piaţa din lumea întreagă” 

Echipa de cercetători a obținut brevetul național, iar acum, speră ca anul viitor invenția să primească recunoașterea mondială. În primul rând, însă, invenția are nevoie de investitori care să îi ajute pe medici și ingineri să producă protezele.

„Ceea ce trebuie să facem mai departe este să aplicăm reducerea de impozite și pentru cercetători, așa cum este și pentru industria IT. Trebuie creat un mediu propice zonei private care să preia aceste invenții și să le dezvolte”, a spus Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București.

Inginerii de la Universitatea Politehnică au obținut 14 medalii anul acesta la Salonul de inventică de la Bruxelles.  

 

 Articole relaționate:

Aureliu Batrînac, cardiochirurg: „Pentru celebritate e suficientă o piesă. Alegi o sală cu 2.000 de locuri şi te vor cunoaşte mii de oameni. Eu trebuie să operez zece ani ca să mă cunoască atâta lume” 

Povestea lui Jan Drobeniuc, epidemiologul moldovean stabilit în SUA. „Aici, viața nu mai e un proces de supraviețuire. Pot să mă focusez pe cercetare, fără frustrări” 

Povestea unui neurolog moldovean care muncește în Germania: „Aici oamenilor li se dă o șansă la viață, ceea ce în Moldova rar se întâmplă”