Autor: Elena Cioina

Experți naționali și internaționali în domeniul sănătății au format, în premieră, la Chișinău un Club al Managerilor în Sănătate. Aceștia vor monitoriza și vor pune în discuție reformele și politicile elaborate de autoritatea în sănătate. Din el vor face parte reprezentanți ai societății civile, organizațiilor și misiunilor internaționale acreditate la Chișinău, reprezentanți ai statului, instituțiilor medicale publice și cele private. Asociația își propune să devină o platformă de comunicare de nivel înalt, urmând să se întrunească și să dezbată cele mai importante transformări ale sistemului de sănătate din Moldova.

Lansarea a avut loc la finele săptămânii trecute, iar printre invitați s-au regăsit reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Școlii de Management în Sănătate Publică, Fundației Soros, UNICEF-Moldova, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare,  Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNPFA), Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate, Uniunii Instituțiilor Medico-Sanitare Private, Cancelariei de Stat a Guvernului, Centrului de Management în Sănătate, Centrului Național de Sănătate Publică, Sindicatul „Sănătatea” și Unității de Coordonare, Implementare și Monitorizare a Proiectelor în domeniul Sănătății, Companiei Naționale de Asigurări Medicale și Institutul Medicină Urgentă.  

Clubul se va întruni odată pe lună, va avea membri permanenți și asociați. Ultimii vor fi invitați la discuții în funcție de temele abordate. Președintele Clubului, Oleg Lozan, a declarat că asociația va fi una de profesioniști, apolitică, echidistantă, transparentă și multidimensională.

„Clubul nu vine în opoziția Ministerului Sănătății, ci în susținerea lui, mai ales că astăzi este nevoie de o platformă de discuții universală, comună, echidistantă pentru  actorii din sistemul sănătății. Iar în condițiile în care sunt solicitate tot mai frecvent opinii de referință, independente, de înaltă calitate de expertiză și există capacități nevalorificate de experiență, dorință și entuziasm în randul managerilor în sănătate, apare foarte logic necesitatea comunicării, colaborării, coordonării eforturilor pentru dezvoltarea domeniului sănătății. Aceasta și definește misiunea clubului.”

Ideea nu este nouă, la mijlocul anilor 1990 a fost lansat renumitul PH-club, care mai mulți ani a fost un adevărat exemplu de succes de comunicare și cooperare a actorilor în materie de reformă sanitară, a adăugat Oleg Lozan.

Toți cei prezenți au salutat lansarea Clubului Managerilor în Sănătate, precizând că sistemul de sănătate are nevoie de un suflu nou și de mai multă comunicare. „Este nevoie de comunicare și colaborare internațională. Multe lucruri bune care se fac în domeniul sănătății nu sunt cunoscute de oameni. Și vina nu este a lor, ci a noastră”, a declarat Valeriu Sava, reprezentantul Moldovei în Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

„Fiecare dintre dumneavoastră, mai rar sau mai des, sunt membri ai grupurilor de lucru în cadrul Ministerului Sănătății, unde sunt discutate diverse probleme, sunt elaborate programe naționale, strategii, planuri de acțiuni, orice contribuie la dezvoltarea sistemului. Este un pas binevenit și salutat din partea ministrului Sănătății, mai ales că e nevoie de consolidarea eforturilor”, a precizat și Nicolae Jelamschi, director al Unității de Coordonare, Implementare și Monitorizare a Proiectelor în domeniul Sănătății și fost secretar de la stat la Ministerul Sănătății.

La rândul său, Rita Columbia, reprezentantul UNPFA a adăugat că un asemenea Club va aduce plus valoare sistemului de sănătate din Moldova și crearea lui deschide uși pentru colaborări internaționale.

Iurie Pânzaru, directorul Centrului de Sănătate Publică este de părere că discuțiile care vor avea loc în cadrul Clubului vor avea cu adevărat un rezultat. „Astăzi, când noi ne asociem la Uniunea Europeană, când suntem pe cale de a elabora și ajusta mai multe acte normative aceste întruniri vor avea un rezultat, iar odată închegate să se transforme în inițiative care vin din partea unor profesioniști”.

Și consilierul premierului pe probleme sociale și de sănătate, Mircea Buga, a declarat că susține și el această inițiativă. „Vom conlucra. Pe de altă parte ceea ce a fost în anii 90 a fost lucru frumos. Acum însă cum spunea și domnul Pânzaru este mult tineret. Poate ar trebui să-i implicăm și pe ei.

„Să sperăm că acest format ne va permite să avem curajul să testăm anumite idei. Misiunea organizațiilor internaționale, în cazul dat UNICEF, este cel de a oferi suport Guvernului și instituțiilor statului. Crearea acestui Club ne va permite nouă, celor de la UNICEF, să înțelegem mai bine care sunt necesitățile actuale în cadrul sistemului de sănătate și să ne aliniem la priorități”, a adăugat Svetlana Cotelea reprezentantul UNICEF la discuții.

„Cred că toată lumea are de câștigat pe seama creării acestui grup de profesioniști. Ceea ce pot să adaug este că ne vom alinia Clubului și vom contribui în măsura în care ne va permite profesionalismul și atribuțiile”, a adăugat Liliana Gherman, director de program la Fundația Soros-Moldova.

Prima temă discutată la ședința de lansare a Clubului Managerilor în Sănătate a fost  „Responsabilitatea socială pentru un sistem de sănătate eficient”.  Participanții au convenit să stabilească în următoarele săptămâni subiectul următoarei dezbateri, iar cea de-a doua întâlnire să aibă la loc la începutul lunii octombrie.

Vom preciza că ideea organizării unui asemenea club aparține reprezentanților Școlii de Management în sănătate Publică.

 

 Articole relaționate:

Cum să eviți conflictele la locul de muncă și în viața cotidiană – Tribuna Sănătății a explicat pe înțelesul tuturor secretele unei comunicări eficiente

Evenimentul medical al anului la Moldexpo – MoldMedizin&MoldDent și-a deschis ușile pentru vizitatori. În premieră, sunt organizate Zilele Sănătății pentru toți doritorii 

MOLDMEDIZIN & MOLDDENT, 2016: Zilele Sănătății la Moldexpo 

Tribuna Sănătății la MoldMedizin & MoldDent