Redactor: Sorina Bujarov

Nu doar consumul exagerat de zahăr poate dăuna grav sănătăţii, ci şi alimentele bogate în sare. Prin favorizarea activităţii bacteriilor, creşte riscul apariţiei cancerului gastric, relatează agerpres.ro.

Bacteria Helicobacter pylori este un factor important în apariţia ulcerelor gastro-duodenale. Aceasta este foarte răspândită, jumătate din populaţia lumii are bacteria dată în organism. Specialiştii au depistat că ea se manifestă diferit. În timp ce la unii bacteria rămâne în stare latentă, la alţii aceasta se manifestă foarte violent. Acest lucru a ridicat semne de întrebare printre oamenii de ştiinţă, care au și inițiat mai multe cercetări.

Astfel, savanții de la de la Universitatea Vanderbilt (Nashville) au desfăşurat cercetări pe gerbilul de Mongolia. Rozătoarele au fost mai întâi contaminate cu tulpini agresive de Helicobacter pylori şi împărţite apoi în două grupe: animalele din primul grup au consumat alimente normale, iar celelalte au beneficiat de hrană bogată în sare. După patru luni au fost analizate ţesuturile gastrice: toate rozătoarele din grupul ce au consumat alimente bogate în sare au făcut cancer la stomac, în timp ce celelalte rozătoare s-au îmbolnăvit doar pe jumătate.

Efectele negative ale consumului exagerat de sare se explică prin faptul că aceasta favorizează producerea de către Helicobacter pylori a unei proteine oncogene-CagA. Pentru a evita cancerul gastric, dar şi a alte maladii, specialiştii recomandă reducerea consumului de sare.

 

Articole relaționate:

Fructele de pădure, peştele gras sau legumele cu frunze verzi îţi pot îmbunătăţi memoria 

Cele mai frecvente greșeli pe care le comiți atunci când ții dietă. Cum le poți evita 

Există alimente care combat inflamația în organism