Autor: Sabina Rebeja/Elena Cioina
Instituțiile medicale din Moldova urmează să aibă, în premieră, un sistem informațional care va asigura managementul dispozitivelor medicale. Pe de o parte, softul ar trebui să ajute administratorii să-și gestioneze eficient echipamentele și aparatajele pe care le au în dotare, dar și să-și planifice mai bine procurările. Pe de altă- parte – ar trebui să ajute autoritățile să determinate necesităţile reale de dispozitive medicale pentru instituțiile medicale din țară. Agenția Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale anunță că, deocamdată, softul nu a fost lansat oficial, dar că acest lucru se va întâmpla în curând.
Pe lângă gestionarea dispozitivelor, sistemul informațional ar trebui să funcționeze și ca un sistem de alertă, când acestea vor ieși din funcțiune, dar și să permită interacțiunea cu alte sisteme contabile pentru sincronizarea datelor financiare și evitarea dublării informației. Deocamdată, Agenția nu oferă multe detalii, dar în comunicatul plasat pe site-ul său scrie că elaborarea sistemului a început cu formarea atelierelor inginerești în cinci instituții medicale. Aici au fost angajați și instruiți bioingineri, au fost dotate atelierele cu echipament ingineresc de testare și calibrare a dispozitivelor medicale și a fost oferit suport logistic în elaborarea și implementarea formularelor MDM, etc.
Vom preciza că în Moldova, până în anul 2005, specialitatea de inginer al sistemelor biomedicale nu a existat, iar Universitatea Tehnică a început pregătirea lor abia în 2006, odată cu introducerea specialității ingineria sistemelor biomedicale.
Instituția care va implementa și gestiona softul este Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Am încercat să aflăm cum va fi pus în aplicare la modul practic acest sistem, însă responsabilii au fost zgârciți în declarații. „Programul încă nu a fost lansat oficial și nu putem oferi mai multe informații, cert este că sub incidența lui vor intra toate instituțiile medicale din țară”, a declarat Tatiana Gâscă, purtător de cuvânt la AMDM.
La rândul lor, managerii de spitale se arată încântați să aibă un asemenea soft. Deocamdată însă ei nu știu nimic despre lansarea lui și condițiile pe care vor trebui să le întrunească pentru a beneficia de el.
„Știm că acest sistem va fi aplicat, dar nu știm concret care vor fi pașii. Despre faptul că un asemenea sistem trebuie, nici nu se pune îndoială. Ne rămâne să vedem doar cum va fi programul, va fi centralizat sau vor trebui spitalele să plătească. Noi doar am fost informați despre sistem, nu știm mare lucru” a declarat pentru Sănătate INFO directorul Spitalului Municipal nr.1, Iurie Dondiuc.
Directorul Spitalului Raional Nisporeni, Lidia Crăciun, afirmă că cel mai mare avantaj al proiectului este introducerea funcției de bioinginer în statele de personal a instituției medicale. Acești specialiști, precizează managerul, țin evidența tuturor dispozitivelor din instituție și buna lor funcționare.
„Am auzi despre acest proiect și cred că este un mare avantaj. Doctorul lucrează cu un aparat, dar nu întotdeauna știe funcțiile tehnice ale acestuia, iar buna funcționare a dispozitivelor medicale este esențială pentru funcționarea acestui sistem. Noi ne ciocnim și de situații când se procură niște utilaje scumpe și exploatarea lor este perturbată anume de lipsa acestor specialiști”, a precizat Lidia Crăciun.
Cornel Pâslaru este bioinginer la Institutul Mamei și Copilului. El spune că instituția are nevoie de serviciile lor de cel puțin 500 de ori pe lună.
„Responsabilitățile unui bioinginer într-o instituție este mentenanța dispozitivelor medicale zi de zi, care dacă se produce această mentenanță care o producem zi de zi, atunci siguranța dispozitivelor medicale este bună. Dacă nu există personal pentru întreținerea echipamentelor, clar că acestea se utilizează așa cum se utilizează. În responsabilitățile unui inginer nu este numai mentenanța, dar și planificarea de consumabile și piese de schimb, planificarea instruirilor utilizării dispozitivelor medicale, etc.", a explicat specialistul pentru Sănătate INFO.
Vom preciza că specialitatea de bioinginer al dispozitivelor medicale a fost introdusă în nomenclator în anul 2005, la solicitarea Ministerului Sănătății. Până acum au fost instruiți doar 66 de ingineri biomedicali și 34 de specialiști cu studii de masterat, majoritatea fiind angajați în domeniul sănătății. Specialiștii ar trebui să facă față la problemele tehnice din peste 900 de instituții medicale din țară. Registrul de Stat al dispozitivelor medicale numără peste 6.500 de unități, iar gradul de uzură al acestora este înalt, atât în instituțiile raionale, cât și în cele republicane. Peste 37% dintre ele au peste zece ani, nu sunt funcționale sau necesită reparații majore. Restul au și câte 40 de ani de exploatare.
De altfel, sistemul de sănătate din Moldova nu are până acum aprobată o strategie în domeniul managementului dispozitivelor medicale, deși un document în acest sens a fost elaborat pentru perioada anilor 2014 - 2020. În această situație, nu există reglementări tehnice și standarde minime de dotare a instituţiilor medico-sanitare de diferit nivel. De asemenea, nu sânt determinate necesităţile reale de dispozitive medicale pentru instituţii medico-sanitare, iar repartizarea acestora este, de cele mai deseori, nepotrivită și ineficientă. Mai mult, planificarea achiziţiilor de dispozitive medicale nu este fundamentată pe calcule şi analize obiective, iar în rezultat sunt procurate echipamente care dublează serviciile prestate şi sunt utilizate insuficient.
█ Articole relaționate:
MOLDMEDIZIN & MOLDDENT, 2016: Zilele Sănătății la Moldexpo
Tribuna Sănătății la MoldMedizin & MoldDent