Autor: Sabina Rebeja

Copiii internați la Spitalul Clinic Municipal „V.Ignatenco” din Chișinău, ar fi hrăniți cu terciuri cu viermi. Câteva fotografii care ilustrează aceste încălcări au fost postate de tatăl unui pacient  pe o rețea de socializare. Din poze se vede cum prin terciul de grâu se mișcă niște paraziți. Conducerea Spitalului afirmă că a demarat o anchetă internă.

Potrivit directorului Spitalului Municipal „V.Ignatenco”, Alexandru Holostenco, instituția a fost sesizată și a fost demarată o anchetă internă.

„Am fost sesizați de către angajații spitalului. Am investigat cazul și a fost creată o comisie ca să vedem de unde și cum au apărut acești viermi în mâncare. Noi am mers imediat la depozit unde sunt depozitate aceste crupe și am făcut revizie. Nu am depistat careva paraziți în ele. Investigăm cazul, vom încerca să identificăm cum au apărut acești paraziți în mâncare. La moment este o anchetă internă”, a declarat Alexandru Holostenco.

 Bărbatul, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a povestit pentru Sănătate INFO că primul lucru pe care l-a făcut, a sesizat Ministerul Sănătății. Peste 24 de ore a primit răspuns: „Stimate adresat. Ministerul Sănătăţii a luat act de informaţia prezentată de dvs. Pentru a întreprinde măsuri este necesar să oferiţi informaţie despre dvs. şi instituţia, secţia unde aţi făcut pozele ataşate. Sănătate”.

Vom preciza că Spitalul Municipal de Copii ”V.Ignatenco” se află în subordinea Direcției Sănătate a Consiliului Municipal Chișinău, prin urmare aceasta este instituția care trebuie să răspundă la toate întrebările legate de incident.

█ REPORTAJ FOTO// Spitalul Clinic Republican - bucătăria, la un pas de morgă 

Medicul șef adjunct al Centrului Municipal de Sănătate Publică, Eudochia Tcaci spune că deocamdată nimeni nu a depus vreo sesizare privind acest caz. Pentru ca specialiștii Centrului să meargă cu controale la Spitalul „V.Ignatenco” este nevoie să fie depusă o plângere de către persoanele care au avut de suferit.

 „O persoană care a descoperit astfel de nereguli, ar trebui să depună o petiție la Centrul Municipal de Sănătate Publică și atunci specialiștii merg la fața locului ca să examineze condițiile de păstrare, produsele, termenul de valabilitate etc. Petiția va conține neregulile depistate, dar dacă mai poate atașa și poze e foarte bine, obligatoriu telefoanele de contact și numele ca ulterior să venim cu un răspuns”, a precizat Eudochia Tcaci.

Potrivit specialistei, după înregistrarea petiției, verificările se vor face în termen de cel puțin 15 zile și în maxim de 30. Acest lucru depinde dacă va fi sau nu nevoie de investigații de laborator.

Dacă probele se vor adeveri, persoana vinovată riscă o amendă între două mii și patru mii de lei.

 

█ Articole relaționate:

Bucătarii unei rețele de restaurante din Capitală dansează nestingheriți pe masa unde servesc consumatorii. „Nu putem interveni, dacă nu s-a îmbolnăvit nimeni” 

UPDATE: „Șobolanii” încă n-au demis-o. Directorul Spitalului de Ftiziopneumologie se contrazice și declară că nu știe dacă mai e sau nu manager și că a dedus acest lucru din discuția cu superiorii 

O excursie la vivariul de la Universitatea de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu” din Chișinău, unde sunt crescute mii de animale pentru experimente în medicină