Autor: Sorina Bujarov

Cu echipament modern de milioane de lei, dar cu cratițe, veselă și utilaje de bucătărie vechi de când hăul. Vorbim despre Spitalul Clinic Republican, instituție medicală care în ultimii ani a „înghițit” sume colosale de bani pentru renovări, echipamente, etc, dar unde rămân nerezolvate probleme elementare – cum ar fi de exemplu condițiile din blocul alimentar. Mai exact, locul unde se pregătește mâncarea pentru bolnavi și unde curățenia și igiena ar trebui să fie cap de listă. Aflată la subsolul instituției prin care trec zilnic mii de bolnavi, această arată mai rău decât o casă părăsită. Toate astea, în ciuda luxului de la parter, unde ai impresia că ai nimerit într-o altă lume. Ultima dată, își amintesc bucătăresele, în bucătăria Spitalului s-a făcut reparație cosmetică prin ‘99.  

Așadar, ca să ajungi la blocul alimentar al Spitalului Clinic Republican trebuie să treci printr-un tunel întunecos, cu pereți plini de igrasie, țevi ruginite și podele din beton prăfuite. Aici niciodată nu se face curățenie, nici măcar podeaua nu se spală, iar praful de câteva degete confirmă încă o dată acest lucru. O spun femeile care duc mâncarea pacienților prin secții. Ele trec prin acest tunel de zeci de ori pe zi. O spune și noul director, Anatol Ciubotaru, care astăzi a organizat presei o excursie pentru a arăta condițiile dezastruoase din spitalul pe care l-a luat în primire.

Pe lângă mizeria depusă cu anii, coridorul către blocul alimentar se intersectează cu cel care duce spre morgă. Astfel, deseori se întâmplă ca femeile care duc mâncarea prin secții să dea nas în nas cu vreun cadavru dus pe targă. Și, deși cărucioarele cu care sunt transportate bucatele la bolnavi sunt spălate zilnic, imediat ce trec prin tunel de ele se agață toată murdăria adunată acolo de decenii.

█  Gata să preia un spital îngropat în datorii, dar vrea audit extern. „M-a rugat Ruxanda Glavan să vin” 

Nimeni practic nu-și mai amintește când s-a făcut ultima dată reparație în bucătăria de la Spital. Doar o angajată mai în vârstă, după ce a stat pe gânduri câteva secunde ne-a spus că „probabil prin ’99, când au fost vopsiți puțin pereții”. Așa doar ca să se acopere mucegaiul. Cu toate acestea, nimeni nici nu îndrăznește să ceară administrației condiții bune și în blocul unde se pregătește mâncarea. Răspunsul ar fi același, mărturisesc angajații: ”Sunt alte probleme mai importante de rezolvat”.

Nici utilajul nu a fost schimbat niciodată, bucătăresele fiind nevoite să gătească mâncarea în vase vechi, ruginite și cratițe știrbite.

Deși sunt verificate zilnic să corespundă normelor sanitare și igienice, vasele se umplu din nou cu bacterii în momentul în care trec prin tunel. Astfel, nu se mai poate vorbi, spune proaspătul director, despre mâncare inofensivă pentru pacienți.

  Alimentația pacienților moldoveni în spitale, asigurată cu cele mai ieftine produse. „Mâncarea este inofensivă, nu avem intoxicații, dar nu are efectul necesar” 

„Faceți o comparație, între parter – cu palmieri și spațiu frumos și blocul alimentar. Eu nu m-am așteptat să văd așa ceva aici. În așa situație condițiile igienico-sanitare sunt zero. Există riscul unor infecții, îmbolnăviri, otrăviri, etc”, a mai declarat presei Anatol Ciubotaru. Cu toate acestea, responsabilul nu a făcut nicio promisiune dacă va încerca el să schimbe situația în blocul alimentar și nici când ar putea să se întâmple acest lucru.