Autor: Sorina Bujarov
Spitalul Clinic Republican are datorii de peste 98 de milioane de lei, iar infrastructura acestuia lasă mult de dorit, deși în ultimii ani aici s-au investit sume colosale. Acestea sunt primele declarații ale noului director al Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, care a mărturisit că a venit la conducerea instituției medicale la insistențele ministrului Ruxanda Glavan. Acesta a ieșit astăzi în fața presei și a vorbit despre problemele cu care se confruntă instituția medicală pe care o conduce de curând. Mai puțin însă a avut a spune despre planurile sale de dezvoltare a spitalului.
La aproape două săptămâni de când a fost numit în funcție, noul director al Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru a vorbit astăzi în fața presei despre problemele instituției medicale, pe care urmează să o conducă în viitorii cinci ani. Infrastructură proastă și, cel mai grav – datorii colosale, pe care spitalul le-a acumulat în ultimii cinci ani. Potrivit noului manager, instituția medicală a acumulat din 2010 și până astăzi datorii de peste 98 de milioane de lei, dintre care mai mult de jumătate sunt datorii pentru achiziționarea medicamentelor. Amintim însă că la începutul lunii august, Sergiu Popa, vicedirector la SCR, declara pentru Sănătate INFO că instituția medicală are datorii de 105 milioane de lei.
█ Începe „albăstrirea” sistemului. Sănătatea, politizată până la conflict cu legea
„Nu dau vina pe nimeni, dar datorii s-au acumulat. Poate din vina Ministerului Sănătății, poate a CNAM-ului, poate a managerului. Sunt datorii foarte mari, unele dintre ele sunt pentru medicamentele din programele naționale, care se pun pe seama spitalului, ceea ce nu este corect. Când am dat acordul doamnei ministru să vin în această funcție, am pus o condiție – să invităm un audit extern ca să facă o evaluare totală, multilaterală pe toate compartimentele instituției, după care să tragem linia, iar responsabilii să răspundă”, a declarat Anatol Ciubotaru, noul director al SCR, care a ținut să accentueze că a venit în această funcție la insistența ministrului Sănătății Ruxanda Glavan. În opinia lui, experiența acumulată în Germania în ultimii trei ani îl va ajuta să gestioneze activitatea spitalului mai bine decât au făcut-o predecesorii săi.
Potrivit ministrului Sănătății, care a participat astăzi la prima ședință a consiliului de administrație al spitalului, la sfârșitul anului 2010 instituția medicală avea datorii de șase milioane de lei, în 2011 – 32 de milioane, în 2014 – 45 milioane de lei, iar în 2015 spitalul încheie anul cu datorii de 98 de milioane de lei, dintre care 78 de milioane sunt restanțe la plata medicamentelor. Dintre datoriile pentru medicamente – 45 de milioane sunt datorii istorice la preparatele farmaceutice achiziționate de spital pentru uz intern, iar 33 de milioane – medicamente pentru programele naționale, gestionate de SCR.
O altă parte din datorii s-au acumulat din motiv că chiriașii parterului SCR nu plătesc de luni bune serviciile comunale. Potrivit lui Ciubotaru, în cifre ar fi vorba despre 1,5 milioane de lei restanțe la plata întreținerii.
„Dacă contrapunem bugetul total al spitalului – de 260 de milioane de lei, reiese că instituția medicală este datoare cu aproape 50% din resursele financiare pe care le primește. Membrii consiliului trebuiau să fie informați, aceste cifre trebuiau să fie făcute publice, lucru care nu s-a făcut, pentru că consiliul de administrație nu s-a întrunit niciodată pe parcursul ultimilor doi ani. Ședințe însă trebuie să fie organizate cel târziu o dată la trei luni, iar dacă e nevoie în fiecare săptămână”, a afirmat Ruxanda Glavan, care a mai precizat că va informa atât Comisia parlamentară de specialitate, dar și Guvernul cu privire la situația Spitalului Clinic Republican.
Ministrul a mai afirmat că va solicita un audit extern care să verifice toate contractele semnate de spital, ulterior va cere Guvernului să ajute instituția medicală să-și întoarcă datoriile acumulate pe parcursul ultimilor cinci ani de activitate.
„Vom veni cu o propunere la Guvern să identifice resurse financiare suplimentare din fondul de rezervă sau din alte surse pentru a putea acoperi datoriile acestei instituții. Mă refer la un caz extraordinar, pentru că nu vorbim despre o întreprindere de stat care generează profituri, vorbim despre o instituție medicală”, a mai precizat Glavan.
█ Concurs cu un singur candidat. Institutul de Urgență are un nou director general
Precizăm că din 2012 și până în 2015 Spitalul Clinic Republican a fost condus de ex-ministrul Sănătății Andrei Usatîi. Pe perioada mandatului de ministru, acesta însă și-a suspedat contractul de muncă, iar atribuțiile de manager au fost îndeplinite de către Sergiu Popa – director interimar timp de aproape trei ani. După alegeri, Andrei Usatîi a revenit în funcția de director al SCR, însă pe o perioadă scurtă de timp, acesta fiind suspendat din funcție din cauză că era anchetat în dosarul licitațiilor trucate. Din aprilie și până acum funcția de director interimar a fost ocupată de Segiu Ungureanu, acum vicedirector la SCR. La începutul lunii octombrie Ministerul Sănătății a făcut public Ordinul prin care îl desemna pe Anatol Ciubotaru noul director al Spitalului Republican, acesta fiind singurul candidat care a participat la concursul de ocupare a funcției de manager al instituției medicale.
█ Articole relaționate:
Au început demisiile în Sănătate. Spitalul de Urgență are un alt director
„Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor”. Doctorii din Moldova, dezamăgiți de politizarea medicinei