Autor: Irina Papuc

După ce presa a scris despre rocada din sistemul de sănătate, au fost făcute publice și „bucăți” ale acordului Alianței pentru Guvernare, care au semnat și un document de partajare a instituțiilor statului. Conform acestuia, nu doar Ministerul Sănătății trece la Partidul Democrat, dar și Compania Națională de Asigurări în Medicină și Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Ce ar urma să se întâmple în sistemul de sănătate nu este greu de imaginat – reformele vor fi oprite, iar oamenii-cheie, inclusiv directorii de spitale – schimbați. În acest context, experții vorbesc despre o „înalbăstrire” a sistemului sănătății care nu va duce la nimic bun, cel puțin pentru pacientul bolnav care în zadar va spera la condiții mai bune.

Deși nu mai este o noutate că partidele care fac alianțe își atribuie, prin împărțiri benevole sau mai puțin, instituțiile statului, în special ministere, de această dată sub „sabia” partajărilor trec și alte instituții importante din sănătate. Aici vorbim despre așa-numitul „sacul cu bani” al sistemului sănătății – CNAM și Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Conform acordului AIE 3, aceste instituții vor trece in corpore la PD.

  Oxana Domenti: „Vreau să văd conducători cu experiență și reputație ireproșabilă”

Urmează întrebarea firească – ce se va întâmpla în sistemul de sănătate în următoarele luni? Răspunsul unanim este următorul - nimic bun.

„Nu cred în succesul unei guvernări formate pe principiul partajării politice a instituțiilor de stat și numirilor în funcții de conducere a structurilor guvernamentale a persoanelor pe criterii politice. Republica Moldova nu este gata să preia astfel de experiențe care există, de altfel, în alte state. Acolo unde aceste mecanisme de formare a puterii executive se aplică, sunt alte instituții dezvoltate - cele ale secretarilor de stat și instituțiile funcționarilor publici - care asigură consecutivitatea politicilor. Funcția de conducător este doar reprezentativă. Astfel, doresc să văd la CNAM, Ministerul Sănătății și Agenția Medicamentului  conducători profesioniști, cu experiență în domeniile de gestionare în cele mai mici detalii și cu reputație ireproșabilă”, afirmă Oxana Domenti, șefa Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

Așa sau altfel, cu reputația ireproșabilă este mai greu - o mare parte dintre funcționari au deja imaginea pătată. Domenti spune că ne-am putea confrunta în următoarea perioadă cu stagnarea reformelor din cauza schimbărilor de echipe. Cert este că CNAM trebuie să fie o instituție autonomă, nu doar ca și statut, având în vederea că aceasta trebuie să procure servicii medicale de la instituții și să o facă fără vreo influență din partea ministrului sau fondatorilor. Și la Agenția Medicamentului ar fi o problemă, mai spune ea. Există o dualitate, întrucât Agenția se supune Ministerului Sănătății, iar conducătorul este numit de către Guvern. Modalitatea de alegere ar trebui clarificată.

  Ion Ababii: „Nu ne așteaptă nimic bun”

„Nu ne așteaptă nimic bun”, este de părere și rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Ion Ababii.

„Pot să spun într-un cuvânt că e rău ce se întâmplă. Cei care au pornit reformele trebuie să le continue. Aceștia au lucrat mult timp cu Banca Mondială si restul structurilor internaționale, în care am reușit să câștigăm încrederea. Există reforme bine stabilite și știm ce trebuie să facem mai departe. Acum, se schimbă echipele și oamenii. Nu e bine…”, a declarat Ababii pentru SănătateINFO.

█  Ala Nemerenco: „Poftele cresc. Ne apropiem de feudalism”

„Cu cât înaintăm, cu atât poftele cresc. Aceasta nu este o partajare strict politică, dar mai mult o împărțire a structurilor ca și după un joc de cărți, neținând cont nici de legislația existentă, așa șubredă cum este ea. Din câte înțeleg, denumirea de „integrare europeană” este o abureală de minți si, cu mare regret, cu fiecare pas ne îndepărtăm de conceptul de UE și modernizare. Ne apropiem de feudalism”, spune și Ala Nemerenco, expert în Sănătate.

„În Acordul Politic privind constituirea și funcționarea AIE III apare un aspect absolut nou care nu a existat  în celelalte acorduri. Mă refer la partajarea funcțiilor în Guvern și alte autorități administrative centrale, și anume la faptul că în Anexa 2 al actualului Acord apar două asteriscuri care fac trimitere la coordonarea instituțională a CNAS, CNAM și Agenției Medicamentului, ceea ce este din punctul meu de vedere o încălcare foarte serioasă. CNAM niciodată nu s-a subordonat Ministerului Sănătății, ci Guvernului, or, aceasta ar fi cea mai mare aberație. Ministerul este responsabil de elaborarea și implementarea politicilor și strategiilor de dezvoltare ale sistemului de sănătate, pe când CNAM - de contractarea serviciilor medicale de la instituțiile medicale. Nu poate ministerul să fie responsabil indirect de contractarea serviciilor medicale în instituțiile, la multe din care el singur este fondator. Aceasta  de fapt vine în contradicție directă cu Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii. Este un conflict direct de interese. De asemenea, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale este o agenție națională care trebuie să asigure un sistem de achiziții public transparent si independent. Și atunci despre ce independență putem vorbi dacă este subordonată ministerului?”, a conchis ea.  

Cu alte cuvinte - reformele mai apoi. Experții prezic o perioadă pasivă în sănătate, timp în care vor fi, eufemistic vorbind, „consolidate echipele”.

  Ghenadie Țurcanu: „Albăstrirea începe”...

„Timpul prețios nu se va duce pe reformele în sănătate, ci pe înverzirea și albăstrirea sistemului sănătății. Este cel mai grav lucru și nu trebuie să ne imaginăm că va fi altfel. Unul câte unul, vor fi schimbați directori tuturor instituțiilor importante și apoi directorii de spitale. Am mai avut astfel de precedente în 2009, când Ministerul Sănătății a revenit PLDM. Aceste lucruri durează foarte mult și toate reformele începute pur și simplu se vor bloca”, este de părere și Ghenadie Țurcanu, expert la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate. Țurcanu mai crede că CNAM și AMDM vor fi politizate, în pofida faptului că se necesită organizarea concursurilor pentru obținerea funcției de manager.

Amintim că PLDM și PD au făcut o rocadă, schimbând miniștrii Ministerului Sănătății și Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Astfel, ministrul Sănătății în următorul Cabinet de miniștri ar putea fi Ruxanda Glavan, iar Mircea Buga – să conducă Ministerul Municii, Protecției Sociale și Familiei.   

Textul Acordului nu a fost făcut public integral, astfel încât nu este clar ce se va întâmpla cu restul instituțiilor din domeniul Sănătății – Centrul Național de Management în Sănătate, Centrul Național de Sănătate Publică, Consiliul Național de Acreditare și Evaluare în Sănătate. Conform unor surse care au preferat să păstreze anonimatul toate instituțiile din Sănătate urmează să treacă la PD.

 

 █ Articole relaționate:

„Sacul cu bani” în Sănătate trece la democrați. Partidul va gestiona CNAM-ul și Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale

Se confirmă. Rocada a avut loc. Ruxanda Glavan este candidatul democraților la funcția de ministru al Sănătății, iar Mircea Buga – candidat la cel al Muncii 

UPDATE//Ministerul Sănătății trece la alt partid politic. „Sunt mai multe persoane apte. Cine e candidatul pentru funcția de ministru veți afla mâine”