Autor: Elena Cioina

Ruxanda Glavan are toate şansele să ajungă Ministru la Sănătate, iar Mircea Buga – să conducă Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Candidaturile celor doi au fost confirmate pentru Sănătate INFO de către deputatul PD Valentina Stratan. „Am toate argumentele să confirm acest lucru. Doamna Glavan va fi propusă pentru Ministerul Sănătății, iar domnul Buga pentru cel al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Poate că sunt bune schimbările astea, dar cu siguranță va lua timp pentru adaptare”.

Valentina Stratan a mai declarat că funcția de ministru a Sănătății i-a fost și ei propusă, dar a refuzat-o. „Eu nu aspir la acest post și nici sănătate nu-mi permite. Pot face mai multe lucruri din postura pe care o am în prezent. Doamna Glavan aspiră, ea e tânără și dispusă să conducă această instituție”, a precizat deputatul.

În altă ordine de idei, se pare că cei doi miniștri ar fi fost mutați cu locurile prin tragere la sorți. Cel puțin așa susține deputatul PL, Gheorghe Brega. Deși nu a participat la negocieri, Brega spune că instituțiile statului anume așa ar fi fost împărțite în cadrul negocierilor noii Alianțe pentru Integrare Europeană. Informația nu a fost confirmată deocamdată de alți deputați din Alianța nou creată.

█ Cine „va sta pe sacul cu banii” din medicină. Vom avea director general sau interimar la CNAM? 

Totuși liberalul nu este de-acord cu rocada făcută pentru cele două ministere. „Ruxanda(n.n. Glavan) e chiar potrivită pentru Ministerul Muncii, pentru că e domeniul ei mai mult, iar Buga e pe medicină, pentru că o cunoaște mai bine. Dar până la urmă funcția de ministru e una politică.” Gheorghe Brega a evitat să ne spună cine totuși merită mai mult să fie ministru la Sănătate, motivând că nu-i cunoaște prea bine. „N-aș vrea să obijduiesc pe cineva.  Și nici despre rocadă nu cred că s-a făcut bine, chiar dacă așa se face în Europa. Să nu uităm că suntem în Moldova. Sau poate eu nu mă pot deprinde cu această situație”.

Amintim că Ruxanda Glavan, cu master în administrare publică, la doar 36 de ani ar putea deveni cel mai tânăr ministru al Sănătății . Ea va absolvi la anul Academia de Administrare Publică din Moldova. Totodată, aceasta a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, profil general, în 2003, iar în 2006 a fost manager la unitatea Pfizer Corporation în Republica Moldova. În 2013-2015 Ruxanda Glavan a deținut funcția de vice-ministru la Ministerul Muncii, protecției Sociale și Familiei, iar Guvernul Gaburici – cea de ministru.

În februarie 2015 Mircea Buga a acceptat funcția de ministru al Sănătății în Guvernul Gaburici. După 100 de zile de activitate însă Executivul a demisionat. Astfel, Mircea Buga este ministrul care a administrat cel mai puțin treburile la acest minister. Conform unei dispoziții, emisă de Executiv, Mircea Buga și-a suspendat contractual de muncă la CNAM pe perioada cât va deține funcția de ministru al Sănătății. Odată cu schimbarea nu se știe dacă va mai putea să-și păstreze și fotoliul de director general la CNAM.

 

 Articole relaționate:

Rocadă de miniștri. Liberal-democrații îl trimit pe Mircea Buga mai departe de sănătate? Cine va fi ministru și cine va ocupa fotoliul la CNAM 

UPDATE//Ministerul Sănătății trece la alt partid politic. „Sunt mai multe persoane apte. Cine e candidatul pentru funcția de ministru veți afla mâine” 

Avem un alt ministru la Sănătate. Guvernul Gaburici a fost învestit de Parlament