Redactor: Tatiana Povar/Elena Cioina

Un proiect de lege controversat, care interzice avortul în Polonia, pare să se fi prăbușit. Mai mulți parlamentari din cadrul partidului aflat la guvernare, Lege și Justiție, condus Jaroslaw Kaczynski,  au respins documentul, în urma protestelor masive organizate de femeile poloneze în toată țara, anunță theguardian.

Votul marchează o schimbare de poziţie a conservatorilor, care până acum susţineau proiectul. Rămâne ca şi plenul parlamentului polonez să respingă  sau să abandoneze complet documentul.

Proiectul care a scos femeile în stradă propunea să fie interzisă orice întrerupere de sarcină cu o singură excepţie: când viaţa gravidei este în pericol imediat. Textul prevedea şi pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru medici şi paciente.

Unul dintre deputați, fostul premier la Poloniei, Ewa Kopacz, a declarat jurnaliștilor că „și-au revăzut poziția, pentru că s-au speriat de toate femeile care au ieșit în stradă și au protestat împotriva documentului”.

La începutul săptămânii zeci de mii de femei au ieșit în stradă și au protestat împotriva proiectului de lege care interzice avorturile în totalitate, inclusiv în cazurile de viol sau incest.  Ele au scandat „Vrem doctori, nu misionari!”, „Corpul meu, decizia mea” și „Vrem respectarea drepturilor fundamentale”.

Jarosław Gowin, ministrul Științei și Învățământului Superior a declarat ieri că protestele i-au determinat să se mai gândească asupra acestui proiect.

Așa-numitele „proteste negre” par să fi schimbat opinia publică cu privire la problema avorturilor, în general.

Publicația liberală ,,Gazeta Wyborcza” a raportat scene dramatice din parlamentul polonez miercuri seara. Au fost „țipete și haos” membrii au depus o cerere de respingere a legii, în timp ce militanții pro-lege au fost împiedicați să intre în sala Parlamentului. Susținătorii interdicției s-au plâns că sesiunea a fost convocată ilegal”.

Printre membrii Comisiei care au votat în favoarea proiectului de lege a fost Krystyna Pawłowicz. Ea a declarat înainte de protestul de luni că oponenții avortului sunt „fanii uciderii copiilor” și ar trebui să le fie rușine de ei înșiși.

Polonia are și acum una dintre cele mai exigente legi antiavort din toată Uniunea Europeană și chiar din lume. Femeile poloneze, care vor să facă avort, merg de obicei în Germania sau în alte țări vecine, iar mai nou comandă on-line pastile care provoacă avortul spontan.

Reacţia oamenilor vine la capătul mai multor luni de discuţii pe marginea înăspririi legii în vigoare. Forma luată de demonstraţiile din ultimele zile este ea însăşi inedită: femei îmbrăcate negru, simbolizând astfel decesul libertăţii de a alege, şi o grevă generală a acestora, inspirată de un demers similar din Islanda anului 1975. O grevă tradusă în principal prin refuzul de a merge la serviciu şi de-a se ocupa de gospodărie. Aproape şase milioane de femei din toată Polonia s-ar fi raliat acestei greve atipice, potrivit unor estimări date publicităţii de presa internaţională, şi nu este exclus ca în perioada următoare metodele lor de protest să se diversifice, scrie Digi24.

Ciocnirea dintre legal şi ilegal

În Polonia, o ţară în care aproape 90% din populaţie se declară romano-catolică, avortul este permis, în condiţiile actualei legislaţii, dacă viaţa mamei este în pericol, dacă sănătatea fătului este grav ameninţată, în fine dacă sarcina este rezultatul unui viol sau al incestului. Accesul la mijloacele de contracepţie este şi el strict reglementat, de o mai mare libertate bucurându-se doar utilizarea prezervativului.

Pe acest fond, nu poate fi o surpriză faptul că numărul avorturilor legale este unul extrem de redus în Polonia, oscilând, potrivit datelor culese de presa internaţională, între 1.000 şi 2.000 de întreruperi de sarcină pe an.

Asta nu înseamnă că polonezii au fost feriţi de propagarea avorturilor ilegale. Potrivit unor cifre difuzate de BBC, acestea s-ar situa între 10.000 şi 150.000 pe an. Caracterul de fenomen care se dezvoltă la adăpostul maximei secretomanii explică diferenţa considerabilă dintre minimul şi maximul estimărilor respective.

█ Avorturile selective sau în ce țări femeile sunt obligate să nască băieți. Câte fetițe sunt omorâte anual din cauza acestui fenomen

Pe de altă parte, se ştie că, imediat după intrarea în vigoare, în 1993, legea în curs a dus la o prăbuşire a numărului de avorturi, de la 100.000 la 1.000. Iată, deci, un detaliu care permite o mai bună orientare prin hăţişul de evaluări privind numărul real al întreruperilor ilegale de sarcină în Polonia.

Spre comparaţie, în România se înregistrează câteva sute de avorturi pe zi. În intervalul 2000-2010, de exemplu, în ţară s-au efectuat 11.000.000 de avorturi, plasându-ne la acest capitol pe un loc „fruntaş” la nivelul UE. Însă în aceeaşi perioadă, 15 state europene au înregistrat creşteri continue ale ratei în cauză, cel mai spectaculos caz fiind cel al Spaniei, unde procentul întreruperilor de sarcină a atins 115%, într-un singur deceniu.

Propunerea interzicerii totale a avorturilor în Polonia a fost avansată de o asociaţie „Opriţi Avortul” care a strâns 450.000 de semnături pe o petiţie trimisă apoi Legislativului. Aproape jumătate de milion de semnături reprezintă un număr considerabil, iar actuala configuraţie politică de la Varşovia oferă, în teorie, perspective promiţătoare unui asemenea demers.

 

█ Articole relaționate:

Mihai Moldovanu i-a probozit public pe directorii de instituții medicale. „Stimați directori de spitale, pe cine noi mințim? Acestea nu sunt cifre reale!”

Alarmant. Aproape o mie de copii nu s-au născut anul trecut din cauza avorturilor comise de adolescente 

Hotărâte că nu mai vor să fie însărcinate, unele moldovence se sterilizează definitiv. „O tânără s-a sterilizat la 27 de ani, după ce a făcut doi copii. Aceștia au decedat într-un accident“