Autor Parascovia Rogate

Că în Moldova e criză de medici, nu e secret. O demonstrează realitatea, dar și statisticile. Anul trecut, țara noastră a fost asigurată cu specialiști în proporție de  84 la sută sau cu 2% mai puțin decât în 2014. Ultimele date ale Centrului Național de Management în Sănătate arată că anul trecut în sistemul medical din țară au activat în total 13 mii 12 medici.

Astfel, cel mai bine suntem asigurați cu medici stomatologi. În 2015 au activat 1.778. Practic la zece mii populație au revenit cinci medici stomatologi sau câte unu la două mii de oameni. Paradoxul e că majoritatea moldovenilor oricum au acces limitat la serviciile stomatologice.  În acest context, spun specialiștii, problema nu ține neapărat de cultura sănătății, ci mai degrabă de faptul că serviciile stomatologice nu sunt dintre cele mai ieftine, iar oamenii nu au bani pentru profilaxie ori tratamente.

Acești specialiști sunt urmați de medicii interniști. În instituțiile medicale au activat anul trecut 617 doctori. Reiese că la zece mii de locuitori au revenit 1,7 medici interniști.

█ Topul celor mai solicitați doctori moldoveni

Tot în 2015, în instituțiile medicale au muncit 555 de chirurgi. Statisticile arată că la zece mii de locuitori au revenit 1,6 chirurgi. De altfel, raionul cu cei mai puțini medici chirurgi este Ialoveni. În Spitalul raional a lucrat un singur specialist chirurg.

Anesteziologii-reanimatologi sunt următorii în top. Anul trecut au activat 572 de specialiști în toată țara. În medie, la o populație de zece mii de locuitori au revenit cel mult doi astfel de specialiști. Directorii de spitale spun că e cel mai greu să găsești ori să convingi astfel de specialiști să rămână în raion.

Totodată, la zece mii de oameni au revenit 1,8 obstetricienii-ginecologi și 0,3 urologi. Statistica ar putea fi însă incompletă la această categorie de doctori, întrucât nu există date din mai multe raioane, precum Dondușeni, Glodeni, Anenii-Noi, Criuleni, Ialoveni.

Totodată, deși maladiile cardiace sunt în topul problemelor de sănătate ale moldovenilor, la zece mii populație abia de revine câte un cardiolog. Și aici însă statistica ar putea fi distorsionată, întrucât pentru 2015 nu există date din 11 raioane. Printre acestea sunt Nisporeni, Rezina, Ungheni, Cantemir, Căușeni.

Și la capitolul medici oncologi stăm prost. Anul trecut în sistemul medical activau doar 167 de astfel de specialiști, cu trei mai puțini decât în 2014. Astfel, raportul este de 0,5 doctori la zece mii populație.

█ Topul raioanelor cu cei mai puțini medici de familie

La fel, Moldova duce lipsă de neonatologi și pediatri. Statisticile arată că la zece mii de oameni revine un singur pediatru și 0,3 neonatologi. În total, în țară, anul trecut au activat doar 110 neonatologi.

Și mai rău stăm la capitolul asigurare cu endoscopiști, gastroenterologi, infecționiști, endocrinologi, ORL-iști și narcologi.

Vom preciza că printre raioanele cele mai prost asigurate cu medici se numără Cantemir, Ștefan-Vodă și Cimișlia. Aici acoperirea cu medici cu specializare îngustă e de doar 70 la sută.

 

 Articole relaționate:

Repartizare pe hârtie. Centrele de Sănătate din sate nepregătite pentru venirea medicilor rezidenți. „Nimeni nu ne-a spus nimic”, declară medicii 

Rezidenții, lăsați cu ochii în soare. Aceștia nu și-au mai primit nici până acum salariile promise în luna octombrie. Până acum nu se știe nici măcar cine trebuie să aloce banii 

Soluții cu două tăișuri. Medicina de familie, pusă pe umerii rezidenților fără diplomă