Redactor: Ina Guţu

După lungi dezbateri şi controverse, Parlamentul irlandez a adoptat în cele din urmă legea care permite avortul. Membrii Legislativului au acordat legii 127 de voturi pentru şi 32 de voturi împotrivă. Întrerupera sarcinii este permisă astfel în situaţii de excepţionale, cum ar fi urgenţele medicale sau în caz că există riscul de sinucidere al mamei, scrie The Guardian. Actul legislativ nu cuprinde însă nicio prevedere legată de dreptul femeii de a recurge la avort în caz de viol, dacă se confruntă cu probleme emoţionale şi nici în cazul în care a fost depistată existenţa unei anomalii a fetușului. Legea oferă însă dreptul femeilor să meargă în afara graniţelor Irlandei pentru a face un astfel  de avort. În mare parte, majoritatea femeilor aleg Marea Britanie.

Ultimele statistici arată că anul trecut peste 4.000 de femei irlandeze, în medie câte 11 pe zi, au mers în Marea Britanie pentru a face avort. Una din cinci au făcut acest lucru de cel puţin două ori în viaţă. Potrivit Asociaţiei Irlandeze de Planificare a Familiei, din 1980, peste 156.000 de femei irlandeze au călătorit în Marea Britanie pentru a face întrerupere de sarcină. Chiar dacă a fost adoptată, noua lege nu dă prea multă libertate femeilor din Irlanda, ceea ce înseamnă că acestea vor continua să meargă în străinătate pentru a rezolva problema unei sarcini nedorite, scriu jurnaliştii de la The Guardian.

Dezbaterile privind adoptarea legii care permite avortul în situaţii excepţionale au fost accelerate de cazul tragic, din octombrie anul trecut, al unei femei însărcinate în 17 săptămâni.  Ajunsă în spital femeia a reclamat dureri de spate. Doctorii care au examinat-o i-au spus că are o sarcină cu problem, însă nu au putut sa-i faca avortul, chiar daca femeia era in dureri crunte. După trei zile de stat în spital, femeia a murit de septicemie - infecţie a sângelui.

Chiar dacă legea este foarte restrictivă, votul este considerat a fi unul istoric în Irlanda, ţară eminamente catolică, în care o mare parte a populaţiei se declară împotriva avortului.

 

Articole reționate:

Sarcina nedorită – soluții corecte

Metode sovietice. În Moldova încă se practică avorturile cu „lingura de metal tăios“