Autor: Elena Cioina

Săptămâna aceasta România a pus punct unei dezbateri aprinse în problema fumatului în spațiile publice închise. Camera Deputaților a spus ferm că legea rămâne neschimbată și toţi vor trebui să se conformeze și să o respecte. Autoritățile de la București au reușit astfel să facă față unor presiuni enorme din partea industriei tutunului, care prin intermediul proprietarilor de restaurante, hoteluri și asociații de fumători, a încercat modificarea documentului ce reglementează normele pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Tot săptămâna aceasta aleșii de la București au adoptat proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru transpunerea directivelor europene privind ţigările aromate în legislaţia naţională, urmând ca vânzarea lor să fie interzisă etapizat, până în anul 2019.

De altfel, statul roman a depus un efort dublu pentru  a putea pune în aplicare legislația antitutun. Timp de zece luni, de când a fost adoptată, autoritățile au reușit să realizeze mult mai multe prevederi menite să lupte cu tabagismul, decât și-au propus. Acest lucru s-a întâmplat în pofida ingerințelor producătorilor și importatorilor de țigări în procesul de implementare a documentului. Presiunile lor, dimpotrivă, au determinat autoritățile române să stabilească reguli mai drastice decât erau planificate inițial.  

Rămâne așa - fumatul în spațiile publice este interzis. Legea antitutun nu se schimbă

Printre ele se numără în primul interzicerea în totalitate a fumatului în toate spațiile închise, inclusiv în autovehiculele în care sunt copii sau în prezența femeilor gravide, la locul de muncă, în incinta instituţiilor academice şi de educaţie sau în alte spaţii.

De asemenea, au fost interzise țigările ce conțin diverse arome, legea mai obligându-i pe producătorii de tutun să raporteze către statele membre ale Uniunii Europene ingredientele pe care le folosesc la producerea țigărilor cu diverse arome, iar avertismentele privind daunele fumatului trebuie să apară și pe cutiile țigărilor cu arome. Pictogramele trebuie să acopere 65% din suprafața acestora, iar ambalajele mici în care nu e loc pentru avertismente să fie eliminate.

 Guvernul ignoră angajamentele față de partenerii de dezvoltare. A aprobat azi accize mai mici la țigări

Pe lângă interzicerea sub orice formă a publicității la țigări, România s-a alăturat statelor membre UE în monitorizarea, controlul strict și combaterea comerțului ilegal de tutun și a comerțului online de produse din tutun sau asemănătoare cu tutunul.

Vânzările transfrontaliere consumatorilor din România sunt interzise. În schimb, sunt permise vânzările pentru companiile române în Uniunea Europeană, la fel și cele pentru consumatorii aflați în afara comunității europene. De menționat că politicile produselor de tutun se referă doar la transportul transfrontalier, vânzările online în cadrul țării nu sunt incluse în aceste politici.

Legea antifumat a României mai prevede elaborarea reglementărilor pentru siguranța și calitatea țigaretelor electronice, obligă ambalatorii să confirme înainte de a plasa produsul pe piața din Uniunea Europeană că acestea sunt originale, sporește interdicția pentru consumul de țigări electronice, la același nivel cu cel pentru consumul țigărilor obișnuite, etc.

Vom aminti că statul vecin a adoptat Legea antifumat, în decembrie 2015, cu câteva luni mai târziu decât Republica Moldova. Mobilizarea a avut loc mai ales după  tragicul incendiu de la Colectiv, care a luat viața a zeci de tineri și a rănit alte câteva sute.

Ce se întâmplă în Republica Moldova?

 Și în Moldova legea antitutun interzice fumatul în toate spațiile publice închise, iar asta înseamnă inclusiv în baruri, cafenele, restaurante sau discoteci. Până la intrarea în vigoare a prevederii, dar și după punerea ei în aplicare, industria tutunului face tot posibilul să schimbe Legea, folosind tactici indirecte de promovare a intereselor sale. De exemplu, din momentul intrării în vigoare a interdicțiilor Asociația proprietarilor de restaurante „MĂR” insistă ca în localurile de agrement să fie instalate boxe speciale pentru fumători.

Deși Ministerul Sănătății a spus ferm că legea nu va fi modificată sub nicio formă, astăzi premierul Pavel Filip are planificată o întrevedere cu mediul de afaceri, iar printre subiectele ce urmează a fi discutate este și Legea privind controlul tutunului. La ședință este invitată Aneta Zasavitchi, preşedintele Asociației Restaurantelor împreună cu reprezentanții ei care insistă pe modificarea documentului. Nu se știe dacă, premierul va accepta propunerea Asociației Restaurantelor de schimbare a legii, cert este că, în plină campanie electorală, Guvernul face diverse promisiuni pentru a putea obţine dividende politice.

Vom mai preciza că Moldova este parte a Convenției cadru privind controlul tutunului, care interzice orice colaborare cu producătorii și importatorii de țigări. Mai mult, țara noastră și-a asumat să reducă anual numărul de fumători cu un procent, începând cu al doilea an de implementare a Legii, și să mărească accizele la produsele din tutun dacă vrea să primească bani de la Banca Mondială pentru modernizarea întregului sistem de sănătate.  Dacă țara noastră va întruni aceste condiţii, organizația ne va oferi un credit total de 31 de milioane de dolari.

 

 Articole relaționate:

Șiretlicurile industriei tutunului care au pus într-o situație complicată MAEIE

JTI se promovează printr-un program de burse susținut de Ministerul de Externe și Integrare Europeană, deși Legea Antitutun interzice acest lucru