Redactor: Tatiana Povar/Elena Cioina
La Liverpool, în Marea Britanie, au fost decernate premiile Kochon în domeniul tuberculozei. Trofeul l-a obținut o moldoveancă, Galina Zaporojan, care ajută de mai bine de 10 ani bolnavii să se trateze de tuberculoză. Gala premiilor TB a fost organizată în premieră, iar de premii s-au învrednicit mai mulți activiști din diverse colțuri ale lumii. Juriul a decis să ofere premiul mare „Eroul Neobservat” Galinei Zaporojan, o profesoară de muzică din Municipiul Bălți, care muncește deja de un deceniu la „Speranța Terrei”, o asociație de suport a pacienților bolnavi de tuberculoză.
Este pentru a doua oară când premiile sunt oferite „Eroilor neobservaţi care lucrează pentru a pune capăt tuberculozei”. Galina Zaporojan și-a început activitatea la Speranța Terrei când fiul ei s-a îmbolnăvit de tuberculoză și a fost sprijinit de această organizație. Ea a fost premiată în special pentru munca depusă pentru depistarea și menținerea în procesul de tratament a persoanelor cu TB fără adăpost din Bălți.
,,Atunci când fiul meu s-a îmbolnăvit de tuberculoză, am fost șocată și disperată. Ca multe alte persoane, consideram că tuberculoza îi poate afecta pe oricine altcineva, numai nu pe familia mea. Dar s-a întâmplat, ni s-a întâmplat nouă. Și am avut de furcă cu ea. Iată de ce am decis să lucrez la Speranța Terrei, pentru a ajuta persoanele fără adăpost din Bălți să aibă acces la diagnostic și tratament împotriva tuberculozei”, a afirmat Galina Zaporojan.
,,Acest premiu dovedește că merită să îți dedici viața pentru ceea în ce crezi cu adevărat, oamenilor le pasă și prețuiesc ajutorul”, a mai adăugat femeia. Cu banii câștigați, Galina Zaporojan planifică să cumpere o mașină pentru a facilita deplasarea persoanelor bolnave de tuberculoză pe la diverși specialiști.
,,Galina este acolo pentru persoanele afectate de tuberculoză cu o soluție atunci când este nevoie pentru adăpost temporar sau un suport financiar. Pentru fiecare pacient ea are cuvinte care să îl mențină în cursul tratamentelor istovitoare a tuberculozei” – afirmă Lucica Ditiu, directorul executiv al Programului Stop TB Partnership.
,,Eu sunt impresionată de dedicația Galinei în eradicarea tuberculozei, iar noi suntem privilegiați că avem ocazia să-i celebrăm munca. Sunt sigură că în lume sunt mulți eroi necunoscuți ca Galina, care merită să fie descoperiți și apreciați”, a precizat specialista.
Un serviciu de o viață
Din gratitudine pentru recuperarea fiului său, Galina Zaporojan a decis să devină moderator în echipa Speranța Terrei. Ea vizitează pacienții acasă, îi ascultă, îi susține pe perioada tratamentului, le ascultă doleanțele și întrebările pe care le au pentru medici. Datorită experienței, Galina a reușit să instruiască și alți colegi să lucreze cu bolnavii de tuberculoză. În 2013, când a fost lansat proiectul destinat ajutorului persoanelor fără adăpost, specialiștii de la Speranța Terrei au considerat că Galina Zaporojan este cea mai potrivită persoană pentru așa ceva. Ea a identificat oamenii fără adăpost, i-a convins să se testeze la tuberculoză, i-a susținut pe toată durata tratamentului. Doar în primul an ea a reușit să ajute în jur de 375 de oameni fără adăpost. Asta înseamnă câte unul în fiecare zi.
Premiul Kochon, în valoare de 65.000 de dolari, este oferit în ultimii 10 ani persoanelor sau organizațiilor care au avut o contribuție semnificativă în lupta împotriva tuberculozei, o boală care se tratează, dar care încă mai provoacă decesul a trei persoane în fiecare minut. Acesta este oferit de către Fundația Kochon și a fost înmânat chiar de președintele Kim, care a venit din Coreea de Sud pentru a lua parte la eveniment.
Anul acesta, pentru prima dată, premiul Kochon fost înmânat în cadrul unei Gale a Premiilor TB, desfășurată la Liverpool, în cadrul Conferinței Mondiale privind Sănătatea Plămânilor. În afară de premiul Kochonu mai fost înmânate alte patru trofee.
█ Dragoste pe timp de tuberculoză: o tânără familie din Bălți luptă cu străvechea boală
Pentru prima dată Premiul pentru imagine a fost acordat pentru perspectiva intervențiilor în tuberculoză a unor programe de combatere a maladiei în Africa de Sud, pentru eforturile inovative și durabile de combatere a tuberculozei. Premiul pentru Inovație 2016 a mers la Asha Kalp, un angajat al unui ONG, care lucrează cu persoanele indigene și din triburi care au acces limitat la serviciile împotriva tuberculozei. Asha Kalp a angajat persoane din comună care lucrează la screeningul și tratamentul tuberculozei în comunitățile acestora. Pakistanului i-a fost acordat Premiul Ziua Mondială a Tuberculozei 2016 pentru eforturile depuse la organizarea evenimentelor cu privire la această zi. În final, Premiul Relație între Parteneri, a fost înmânat la cinci participanți selectați aleatoriu, pentru participare la întâlnirea anuală.
█ Articole relaționate:
REPORTAJ FOTO// Tuberculoza văzută la microscop. Reportaj din mijlocul eprubetelor cu micobacterii
Despre tuberculoză altfel. Povestea unei tinere care a reușit să omoare boala și nu invers
Tuberculoza, încă foarte prezentă în statistici. Sunt în creștere formele distructive ale bolii
Diferența dintre a fi infectat și bolnav de tuberculoză