Redactor: Sabina Rebeja

Dosarul medicului-șef al Centrului de Sănătate Publică din raionul Rezina, Ion Cheptene, a fost trimis în judecată. Specialistul este acuzat de neglijență în serviciu, în urma căreia mai mulți elevi din satul Cuizăuca s-au intoxicat cu insecticid.

Incidentul a avut loc pe 3 martie curent, la Liceul teoretic „Ion Creangă” din satul Cuizăuca, raionul Rezina, când o minoră a stricat, din neatenţie, o fiolă cu insecticid de tip BI-58, ce i-a fost dată de mătuşa sa. În consecință 17 elevi au fost spitalizați.

Potrivit unui comunicat remis presei de Procuratura Generală, medicul-şef al Centrului Sănătate Publică Rezina, deși cunoștea despre acest caz,  nu a emis o hotărâre de sistare a activităţii liceului până la excluderea oricărui risc şi a admis revenirea elevilor la ore.

Ca urmare a inhalării vaporilor de insecticid, 36 de elevi ai liceului au fost internaţi în spitalul raional şi la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău cu diagnoza „intoxicaţie cu insecticid”.

█ Medicul de la Internatul Psihoneurologic din Bălți, condamnat la închisoare, a părăsit liber sala de judecată 

Imediat după acest caz, Procuratura raionului Rezina a pornit o cauză penală pe faptul încălcării regulilor de păstrare şi transportare a pesticidelor sau a altor substanţe chimice, dacă aceasta prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor. În consecință, mai mulți oameni au avut de suferit.

 „Respectiva cauză penală a fost expediată pentru examinare Judecătoriei Rezina, unde pe rol se află şi cauza penală de învinuire a mătuşii elevei, acuzată de încălcarea regulilor de transportare şi păstrare a substanţelor toxice, care a provocat, din imprudenţă, îmbolnăvirea în masă a elevilor”, se arată în comunicatul Procuraturii Generale.

În prezent, Ion Cheptene are interdicția de a părăsi localitatea, iar dacă va fi găsit vinovat riscă până la 6 ani închisoare. De asemenea, el riscă să fie privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 10 ani.

 

 

  Articole relaționate:

Doctorii le violează și tot ei le fac avorturi fără să le ceară acordul, dar rămân nepedepsiți. Femeile din internatele psihoneurologice mor în condiții suspecte după ce povestesc prin ce au trecut 

Doctorii care lucrează cu pacienții afectați de boli mintale nu cunosc alte metode de lucru cu aceștia, decât folosind seringa. Experții cer ca Legea privind sănătatea mentală să fie schimbată 

Spitalul de psihiatrie din Pavlovca - pacienți care se plâng că le este frig și cer de mâncare