Autor: Irina Papuc
Puternic avantajat de propriile politici, statul a plătit în ultimii ani în bugetul asigurărilor obligatorii de sănătate pentru o singură persoană de patru ori mai puțin decât este obligat să plătească un moldovean care se asigură în mod obișnuit. Deși propune modificarea mecanismului de transfer a banilor în bugetul CNAM, ceea ce ar presupune virarea unor sume mai mari, Guvernul păstrează în continuare inechitatea dintre sine și cetățenii săi, care în continuare plătesc mai mult pentru aceeași calitate și același număr de servicii.
Din propunerile făcute de Ministerul Sănătății deducem faptul că statul își asumă obligația de a plăti mai mulți bani pentru o persoană asigurată. Adică aproximativ 2.000 de lei și nu 1.300, cum era până acum. De altfel, majorarea transferurilor este inevitabilă întrucât numărul moldovenilor care trec automat în „grija” statului este în creștere și a trecut de 1,673 de milioane de persoane în acest an. În aceste condiții, procentul transferurilor de la bugetul de stat nu a crescut, ci din contra – a scăzut. Acum, Ministerul Sănătății propune ca legea să fie modificată. Mai exact, în Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală nu va mai figura obligația de a transfera cel puțin 12,1 la sută din totalul cheltuielilor aprobate ale bugetului de stat, cu excepţia cheltuielilor efectuate din veniturile cu destinaţie specială.
Calculul se va realiza în baza următoarei formule - suma obținută ca urmare a multiplicării numărului de persoane asigurate de către Guvern la mărimea primei de asigurare în formă de sumă fixă prognozată pentru anul respectiv, fiind aplicate reducerile estimate, precum și suma neachitată în anul precedent. Pentru comparație, polița în sumă fixă a constat în acest an 4.056 lei, însă a putut fi cumpărată la jumătate de preț în primele trei luni de la adoptarea legii. Contribuția procentuală a fost de 4,5 la sută din salariu pentru angajat și 4,5 la sută pentru angajator.
Ministerul Sănătății a calculat că pentru implementarea propunerii este nevoie de aproape 1 milion de lei suplimentar, ceea ce ar însemna că volumul transferurilor la constitui aproximativ 3,3 miliarde de lei.
Asigurările obligatorii în medicină funcționează din 2004, după modelul Estoniei. De atunci, fiecare moldovean care nu este asigurat de către Guvern, este obligat prin lege să-și cumpere o poliță pentru a putea beneficia de asistență medicală. Cei care muncesc, plătesc lunar un procent din salariul lor care se duce în fondul de asigurări, iar cei care nu sunt angajați pot să-și cumpere polița. Aceasta a costat anul trecut 4.056 de lei în sumă fixă, însă poate fi cumpărată cu reducere de 50 la sută, iar pentru cei care dețin terenuri agricole, reducerea este și de 75 la sută.
În același timp, copiii, pensionarii, gravidele, angajații instituțiilor de forță și alte categorii de persoane, în total 14 la număr, sunt asigurate de către stat, ceea ce înseamnă că pentru ei plătește Guvernul. Acesta transferă anual o anumită sumă în fondul de asigurări. Aici și apar problemele. Statul și-a asumat răspunderea să plătească pentru ei, dar suma transmisă în fondul de asigurări este mult mai mică, decât cea pe care suntem noi obligați să o plătim lunar din salariu. Inechitatea se produce nu doar din cauza cuantumului diferit, dar și faptului că autorităților le este permis să transfere banii cu întârziere. De exemplu, statul încă are o datorie nestinsă de 100 de milioane de lei către CNAM din anul trecut.
█ Articole relaționate:
Cine și cât plătește pentru sănătate în Republica Moldova. Statul este „mai sărac” decât oamenii săi