Redactor: Irina Miron

Oamenii de știință de la Institutul Național de Cancer din America au lansat cea mai mare bază de date de variații genetice ale cancerului, oferind astfel cercetătorilor posibilitatea să identifice mai ușor tratamente pentru această maladie.

Accesul la noua bază de date, axată pe studiile genomului, ar putea ajuta cercetătorii să accelereze producerea unor medicamente noi care să condiționeze efecte pozitive ale terapiei, au anunțat responsabili de la Institutul Național de Cancer.

„Majoritatea medicamentelor pentru cancer utilizate astăzi, sunt axate pe activitatea lor empirică”, a precizat într-un interviu Yves Pommier, șeful laboratorului de farmacie moleculară de la Institutul Național de Cancer.

Cele mai multe tipuri de tratament al cancerului implică multă muncă efectuată la nimereală, asta pentru că medicii nu au cum să determine care ar putea fi reacția pacientului la anumite medicamente sau la chimioterapie.

Pentru a crea baza de date, echipa de savanți de la Institutul Național de Cancer, a ordonat 60 de celule de cancer uman generând o listă extinsă de variații ale cancerului pentru diverse părți ale corpului.

Rezultatele au fost publicate în „Studiul Cancerului”, o revistă a Asociației Americane pentru Studiul Cancerului.

Cercetătorii ar putea submina însă datele pentru a determina de exemplu, dacă Cisplatinul, un medicament pentru chimioterapie, este sau nu asociat cu schimbările genetice, a spus Pommier.

„Doar jumătate dintre femeile cu cancer ovarian au reacționat la tratament”, a mai adăugat șeful laboratorului, precizând că întreprinderile farmaceutice au puțini stimulenți, care să determine dacă un medicament poate fi folosit doar pentru un subgrup de pacienți.

Mai multe medicamente aprobate recent reprezintă tratamente specifice, menite să blocheze căile pe care celulele canceroase le folosesc pentru a crește și a se reproduce. Înainte ca medicamentele să fie administrate, pacienții sunt testați la variații genetice care le-ar putea provoca efecte benefice. Un medicament pentru melanom, un tip de tumoare a pielii, vândut de Roche Holding AG, sunt pentru lucrul cu  variații genetice în aproximativ jumătate dintre cazurile de melanom. Un alt medicament pentru cancer, numit Xalkori, funcționează în 4 % dintre cazurile de cancer la plămâni.

 

Articole relaționate:

Celulele cancerigene se înmulțesc datorită unei proteine, necunoscută până acum. Oamenii de știință au aflat cum o pot distruge 

A fost inventat un test nou pentru depistarea precoce a cancerului la sân