Autor: Irina Papuc
Rutina zilnică, veșnicele lipsuri la locul de muncă, dar și agresivitatea celor care trec pragul spitalelor îi fac pe doctori indiferenți la problemele pacienților. Insensibili, apatici și chiar aroganți, tot mai mulți doctori se întreabă astăzi de ce ar trebui să dea dovadă de compasiune. Condiționarea plăților neoficiale în schimbul unei șanse la viață este la fel de inacceptabilă. Ceea ce uită unii medici este că empatia este un atribut al inteligenței și bunei educații, astfel că dacă te întrebi la ce-ți trebuie empatie te întrebi, de fapt, la ce-ți folosește priceperea și rațiunea. Un Cod Deontologic pregătit de Ministerul Sănătății încearcă să întărească aceste reguli ale moralei pentru doctori. În cazul în care ele nu se vor respecta, medicii riscă și sancțiuni. Nu este clar însă cine va monitoriza încălcările și nici cum vor fi convinși doctorii să devină mai umani.
Așadar, documentul cu care Ministerul Sănătății vrea să schimbe încordarea și, pe alocuri, ura dintre doctori și pacienți ar urma să ajungă pe masa Guvernului. Codul prevede că „profesia medicală este incompatibilă cu duritatea, apatia, ignoranţa, indiferenţa, aroganţa, nerăbdarea, corupția, care afectează şi discreditează atât autoritatea unui lucrător medical ori farmacist, cât şi a colectivului profesional în ansamblu”.
În același timp, documentul mai prevede că lucrătorii medicali sau farmaciștii nu au voie să se implice în acte degradante pentru fiinţa umană, iar dacă au răspuns unei solicitări „devin automat angajați moral să asigure îngrijiri calificate, inclusiv prin îndreptarea pacientului la o unitate medicală sau la un specialist cu competenţe superioare”.
De asemenea, important este că doctorii nu pot fi obligat să-şi exercite profesia în condiţii ce poate compromite calitatea ajutorului medical, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale.
În Moldova nu a existat un Cod de etică, care să fie obligatoriu. Acesta ar urma să fie primul document, aprobat prin Hotărâre de Guvern.
În redacția lui actuală, Codul prevede și aplicarea sancțiunilor, de la avertisment, mustrare, până la aplicarea interdicției de a face parte din organizațiile profesionale pentru o perioadă de 12 luni. Ca și actele de corupție, monitorizarea aplicării normelor etice de către doctori, ar putea deveni totuși imposibilă. Cert este că atât pacienții, cât și colegii unui doctor nedisciplinat trebuie să fie cei care să denunțe încălcarea normelor etice.
Proiectul de Hotărâre de Guvern se află la etapa dezbaterilor publice și urmează să fie aprobat de către Executiv.
█ Articole relaționate:
Doctorii nu sunt obligați să lucreze cu mâinile goale