Redactor: Tatiana Povar

Fibroza chistică e adesea privită ca o boală a copilăriei. Însă, odată cu dezvoltarea medicinei, apariția măsurilor noi de tratament și  a preparatelor medicale - pacienții ajung să supraviețuiască din ce în ce mai mult. Este și cazul lui Gary Anderson, un bătrânel în vârstă de 70 de ani, din Missouri, Statele Unite Ale Americii.

Anderson a împlinit recent vârsta de 70 de ani și este unul dintre puținii bolnavi de mucoviscidoză, care ajung la o astfel de vârstă. Doctorii pulmonologi spun că Gary este al doilea pacient din instituția medicală care a trecut de 70 de ani. Interesant este că Gary nu a fost diagnosticat până la vârsta de 30 de ani, deoarece avea o formă ușoară a maladiei, iar în copilărie a avut puține simptome ce ar indica existența ei.

,,Mă gândesc că medicii au fost șocați, de parcă nu ar fi trebuit să trăiesc atâta cu un astfel de diagnostic” – mărturisește Gary. Abia când bărbatul împlinise 40 de ani, cercetătorii au elaborat medicamente noi împotriva mucoviscidozei. Doctorul care îi monitorizează sănătatea bărbatului, spune că longevitatea lui se datorează și faptului că este foarte responsabil.

,,Gary are grijă de propria sănătate. Nu a scăpat nici o vizită la medic, e foarte atent la efectuarea măsurilor de clearance a căilor respiratorii, iar când se simte mai rău cere ajutor la momentul potrivit. Mai are și un optimism de invidiat și o atitudine extrem de pozitivă”, spune Ravi Nayak.

,,Nicodată nu am fost înfuriat. Știam că aveam ceva înainte ca să-mi fie pus diagnosticul, dar după ce am constatat că am fibroză chistică totul a căpătat o explicație”, afirmă Gary. Medicul Nayak este foarte optimist în privința pacienților cu fibroză cistică și consideră că de acum în colo tot mai mulți vor ajunge la vârsta de 70 de ani. În curând această boală va fi una geriatrică așa cum este diabetul și alte boli cronice.

 

 Articole relaționate:

CAMPANIE// Adolescență curmată de o boală incurabilă, dar și de un sistem defect. „În spital ar trebui să ne ducem ca acasă, însă parcă m-aș duce în iad” 

Premierul, dus în eroare de către ministrul Andrei Usatîi. Bolnavii mor cu zile în lipsa medicamentelor, în timp ce ministrul afirmă că ele există. O firmă israeliană ar vrea să intre pe piață 

Bolnavii de fibroză chistică din Moldova mor cu zile. În Germania aceștia trec de 60 de ani: „Trebuie luate măsuri urgente. Oamenii care suferă de această maladie trebuie să ducă o viață normală”