Autor: Parascovia Rogate

Problema alimentației din grădinițe și școli a fost abordată din nou în Parlament. Astăzi , Vladimir Hotineanu, președintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass media a convocat responsabili de la Ministerul Educației, Centrului de Sănătate Publică de la Chișinău, Centrul Național Anticorupție, ANSA  ca să de-a explicații despre livrarea produselor alterate din școli și grădinițe. De asemenea, instituțiile responsabile de securitatea alimentară a țării trebuiau să vină și cu propuneri pentru ca astfel de ilegalități să nu mai fie repetate niciodată. Audierile au durat aproape două ore.

Potrivit autorităților, produsele care ajung pe masa copiilor de la școli și grădinițe nu sunt calitative din mai multe motive. În primul rând ar fi vorba despre  iresponsabilitatea intermediarilor, care nu au grijă de calitate produselor livrate. Și de această dată a fost invocat același motiv inadmisibil -  salariile mici ale funcționarilor, care devin astfel coruptibili.

Discuțiile s-au lăsat și cu certuri între autorități, deoarece toți au susținut că și-au îndeplinit obligațiunile, iar vina că produsele alterate ar fi ajuns pe mesele copiilor ar aparține agenților economici.

 █ Audieri în Parlament în dosarul licitațiilor trucate și livrarea produselor alterate în grădinițe 

„Noi nu am depistat produse alterate. Nu am avut nicio sesizare cu privire la produse necalitative nici din partea Direcțiilor de Educație, nici din partea grădinițelor. Din 315 de produse alimentare pe care le-am verificat 21 au fost neconforme. Aceste produse au fost scoase din realizare, au fost aplicate amenzi și s-au înaintat prescripții sanitare. În anul 2016 am primit 11 petiții referitor la activitatea grădinițelor. Șase din ele erau legate de probleme de nutriției, dar nu pe calitatea produsului alimentar”, a declarat Eudochia Tcaci, medic șef adjunct la Centrul Municipal de Sănătate Publică.

„Se creează impresia că toți au respectat cerințele și legea”

Autoritățile au menționat în cadrul audierilor că problemele ar fi apărut în momentul livrării produselor, din cauza intermediarilor.

„ANSA verifică producătorii și importatorii, care livrează produse. Responsabilul care a câștigat licitația răspunde ca produsul care ajunge de la producător la procesator să nu fie afectat. Operatorul este responsabil de respectarea reglementărilor ce țin inclusiv de transportare și regimul de păstrare”, a precizat și Ion Toma, vicedirector ANSA.

„Se creează impresia că toți au respectat cerințele și legea. În cadrul unui grup de lucru am constatat că au existat nereguli. Au fost acte prin care directorii de grădinițe au returnat marfa, au fost și conflicte cu agenții economici care refuzau să ia marfa înapoi. Probabil au fost și cazuri când unii directori din comisia de triere au închis ochii. Deocamdată, nu avem nici un demers de la părinți referitor la intoxicații în masă”, a precizat Lucia Caciuc, consilierul pe probleme sociale al primarului Capitalei.

De cealaltă parte, Maria Sîrbu, președintele Consiliului Sindicate al Educației și Științei susține că salariul pe care-l primesc experții din învățământ e mizer, motiv pentru care unii specialiști ar fi nevoiți să recurgă la astfel de fapte pentru a supraviețui. „De 30 de ani de când lucrez în învățământ nu am întâlnit așa situație ca acum.  Cu 1.000 de lei sau 3.000 de lei nu poți angaja profesioniști în domeniul învățământului”, a motivat ea.

Potrivit lui Veaceslav Ciuhrii, șeful-adjunctul Direcției Control Produse Alimentare și Servicii de la Agenția pentru Protecția Consumatorilor, la ultimele controale au fost depistate nereguli, nimeni însă nu s-a grăbit să le înlăture.

█ Companiile care ar fi trucat licitațiile în dosarul grădinițelor. Cine sunt administratorii și ce contracte au mai semnat cu statul 

„Au fost depistate produse alterate, marcate neconform, condițiile de păstrare nu erau respectate. Au fost cazuri în care meniurile nu erau întocmite corect. Toate încălcările au fost discutate cu Direcțiile raioanelor. Cu părere de rău, acestea nu au recepționat corect această informație”, a declarat Ciuhrii.

Potrivit șefului adjunct de la CSP Chișinău, conform unui program, cel puțin o dată pe an în instituțiile preșcolare și școlare se fac teste de salubritate, adică se verifică cum este respectată igiena de către personalul instituției, dar și calitatea produselor alimentare. Testele se repetă ori de câte ori apar focare de infecții.

Intermediarii - responsabili de calitatea produselor

„Toți agenții economici care participă la licitații trebuie să fie autorizați de ANSA. Cu regret avem cazuri când ei nu sunt nici autorizați, nici înregistrați, dar participă și câștigă licitații. De la certificare și până la livrare, produsul alimentar poate deveni necalitativ, iar acest lucru se întâmplă din cauza intermediarilor”, a mai adăugat vicedirectorul ANSA.

Timpul s-a scurs prea repede, iar pentru propuneri și recomandări nu a rămas mai deloc. Totuși, responsabilii au ajuns la concluzia că ar trebui alocați mai mulți bani pentru crearea unor blocuri alimentare decente în grădinițe și școli, creșterea costului pentru alimentația copiilor din grădinițe și școli, dar și majorarea finanțării per copil.

Amintim că 14 funcționari publici sunt în implicați în schema licitațiilor trucate, iar cea mai mare mită, care s-ar fi luat în acest caz este de 500 de dolari.

Vom aminti că săptămâna trecută cel puțin 16 persoane au fost reținute de CNA fiind bănuiți de trucarea licitațiilor publice privind achizițiile de produse alimentare pentru copiii din grădinițele și școlile din Chișinău. De comiterea infracțiunii sunt bănuite 23 de persoane. Și mai grav este faptul că din interceptările efectuate de CNA reiese că multe dintre aceste produse erau alterate, iar copiii sunt hrăniți cu pește cu paraziți, carne de pui stricată și chiar paste de cea mai proastă calitate.

Audierile în Parlament vor avea loc și mâine la ședința legislativului. Să dea explicații sunt chemați ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, responsabilii ANSA, CNA și premierul sau vicepremierul pe probleme sociale. 

 

█ Citește la aceeași temă: 

Rezultatele primelor controale din grădinițe. Acestea se vor extinde 

Reacția autorităților sanitare după anunțul CNA privind produsele alterate livrate copiilor din Capitală. „De mâine începem controalele”