Redactor: Irina Miron

Cei mai mulți oameni nu văd o problemă ca doctorul să prescrie un tratament placebo, arată datele unui studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate, „Kaiser Permanent” din nordul Californiei și de la Centrul Medical „Beth Israel Deaconess”. Rezultatele au fost publicate în Jurnalul Medical Britanic, scrie huffingtonpost.com.

Potrivit cercetătorilor, tratamentele placebo sunt cele „ale căror beneficii rezultă mai degrabă din așteptările pozitive ale pacienților, decât din mecanismul de tratament psihologic sau farmaceutic”. Aceștia mai spun și că un astfel de tratament a fost controversat în trecut pentru că utilizarea lui implică decepție, iar uneori poate cântări mai mult decât beneficiile.

Oamenii de știință au întrebat 853 de oameni, cu vârstele cuprinse între 18 și 75 de ani, care au mers la doctor în ultima jumătate de an, cu probleme cronice de sănătate. Ei au ajuns la concluzia că majoritatea celor intervievați, între 50 și 84 %, sunt de acord ca medicul să le prescrie un tratament placebo. Asta în timp ce aproape 22% dintre respondenți sunt de părere că tratamentele placebo nu pot fi acceptate.

„Majoritatea pacienților participanți la sondaj consideră că tratamentul placebo este unul bun, iar în acest context își doresc onestitate și transparență. Oamenii sugerează astfel că medicii ar trebui să discute cu ei despre valori și atitudini, dar și despre caracterul potrivit al tratamentelor utilizate pentru promovarea reacțiilor placebo”, au precizat autorii studiului.

Recent, o cercetare publicată în revista Plos One a demonstrat că eficiența tratamentelor placebo depinde și de ADN-ul persoanei.

„Oamenii cu o genă, care codifică un nivel mai înalt de dopamină chimică în creier, reacționează mai bine la tratamentul placebo decât cei cu un nivel mai scăzut. Constatările, raportate online în revista PLos One, îi poate ajuta pe savanți să distingă reacția la tratamentul placebo de adevăratul efect al medicamentelor”, concluzionează cercetătorii.

 

Articole relaționate:

În Moldova se fac, în prezent, peste 100 de studii clinice pe oameni. Producătorii nu ascund riscurile. Unele medicamente pot provoca migrene și chiar insuficiență cardiacă 

Un medicament nou va fi testat pe bolnavii de tuberculoză din Republica Moldova