Autor: Irina Papuc

Gripa și lipsa vaccinurilor a devenit subiect de discuții la Guvern. Premierul Pavel Filip a vrut să știe dacă există îmbolnăviri de gripă și când vor ajunge vaccinurile în țară. Ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, a explicat că donatorii chinezi întârzie să livreze vaccinurile, dar a dat asigurări că nu există riscul de a ne confrunta cu o epidemie. Dacă premierul s-a declarat mulțumit de răspuns, Gheorghe Brega prim vicepremier pe probleme sociale, s-a arătata deranjat de schimbarea termenilor și a spus că tot Guvernul ar trebui să plece în demisie, dacă un copil va muri de gripă. Deși nu a fost ironic, premierul a spus că în acest an stăm cu mult mai bine, dacă comparăm cu situația din anul trecut, când imunizarea a avut loc în toiul iernii.

În răspunsul său către premier, Ruxanda Glavan a precizat că Ministerul Sănătății este în așteptarea vaccinurilor din partea unei companii chineze, care s-a oferit să le doneze Republicii Moldova. Deși trebuiau să ajungă mai devreme, încă în luna octombrie, acestea încă sunt în drum spre Moldova. „Noi colaborăm cu ambasada Chinei și sperăm ca la începutul săptămânii viitoare lotul de vaccinuri să ajungă în țară și să începem imunizarea”, a spus Glavan.

Prim vicepremierul nu s-a declarat mulțumit de răspuns și i-a reproșat ministrei că vaccinurile nu au fost procurate de autorități încă din vară, așa cum s-a discutat la începutul anului. „Știm bine că anticorpii se formează timp de două săptămâni. S-a discutat despre faptul că vom procura vaccinuri din state europene, până la 1 iulie. Dacă, Doamne ferește, moare un copil de gripă atunci tot Guvernul trebuie să-și dea demisia. Cu mine înfrunte, pentru că și eu sunt responsabil”, a replicat Brega. Filip a evitat însă discuțiile despre demisii și decese și a apreciat ca fiind „justificat” răspunsul ministrei. Mai mult, premierul crede că în acest an chiar stăm mai bine, dacă comparăm cu anul trecut, când vaccinurile au ajuns în țară la 23 decembrie, iar imunizarea a durat o lună.

 Vaccinurile contra gripei încă n-au ajuns în Moldova. Întârzierea depășește al doilea termen anunțat de Ministerul Sănătății 

Vom preciza că în ultimele două săptămâni au fost depistate șase persoane care au contactat virusul gripal. Trei dintre ele sunt din Capitală. Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, toți pacienții au primit tratament antiviral. Anul trecut însă primul caz de gripă a apărut cu o lună mai târziu, la sfârșitul lunii decembrie.

Totodată, anul trecut 20 de persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de virusul gripal. Niciuna dintre ele nu era vaccinată.

Este al doilea an consecutiv când Moldova beneficiază de o donație de vaccinuri antigripale gratuite, dar în același timp, pentru a doua oară livrarea acestora întârzie. Ministrul Sănătății a anunțat că datorită acestei donații, bugetul sănătății a economisit 14 milioane de lei.

 

 Articole relaționate:

Vaccinarea împotriva gripei se face cu mare întârziere. Medicii se roagă ca oamenii să nu se îmbolnăvească, deși recunosc că riscul este mare

Gripa de anul acesta ar putea lovi mai puternic decât în alţi ani. Ce recomandă specialiştii 

Ce facem când copiii au febră