Autor: Sorina Bujarov

Vaccinurile antigripale pentru sezonul 2016 au ajuns în Moldova. Preparatele, în valoare de peste 13 milioane de lei, au fost donate de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Asta din motiv că țara noastră nu le-a putut cumpăra din cauza lipsei ofertelor din partea agenților economici. Virusologii susțin că, deși vaccinurile au ajuns în țara noastră destul de târziu, dacă acestea vor și administrate în maxim două săptămâni, cazurile grave de gripă, care pot cauza chiar și deces, ar putea fi prevenite. 

Datorită sprijinului OMS Republica Moldova beneficiază de 150.000 de doze de vaccinuri. Preparatele au ajuns ieri la Centrul Naţional de Sănătate Publică şi sunt repartizate conform planului de distribuire în teritorii, pentru derularea campaniei de imunizare. Astfel, potrivit Ministerului Sănătății, vaccinarea începe de astăzi – în Chişinău, iar în următoarele zile preparatele urmează să fie distribuite și în celelalte localităţi din țară. Precizăm că campania de vaccinare împotriva virusului gripal începe cu o întârziere de aproape două luni în acest an. 

Inițial vor fi vaccinate gratuit persoanele care fac parte din categoriile de risc. Potrivit virusologilor, este vorba despre persoanele cu probleme de sănătate precum diabet zaharat, hepatite virale, probleme renale, probleme de inimă, boli resporatorii, etc. Primordiale pentru vaccinare sunt și persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și gravidele. Acestea trebuie să meargă la medicul de familie și să solicite vaccinarea gratuită.

Dea semenea, gratis vor fi vaccinați inclusiv lucrătorii medicali, studenţii şi rezidenţii USMF „N. Testemiţanu”, studenţii colegiilor de medicină, personalul instituţiilor de asigurare socială şi din centrele de plasament, orfelinatelor, caselor şi şcolilor internat, sanatoriilor pentru copii, personalul azilurilor pentru bătrîni şi invalizi, etc.

  O femeie din Chișinău a decedat din cauza gripei sezoniere 

Potrivit virusologilor, în acest an vaccinarea antigripală se face cu o întârziere esențială. Medicii însă speră că acest lucru nu va afecta sănătatea populației, deși recunosc că riscul este destul de mare.

„Într-adevăr se face cu întârziere, însă, din fericire, în țara noastră nu s-a înregistrat nici un caz de gripă, astfel că există șanse să nu avem cazuri grave. Noi, cel puțin, sperăm la acest lucru. Vaccinul începe să acționeze în două săptămâni de la administrare, de aceea cu cât mai devreme se va face imunizarea, cu atât mai bine pentru sănătatea oamenilor. Sperăm că nu se vor înregistra cazuri de gripă înainte de a administra preperatul antigripal, în caz contrar ne-am putea confrunta cu cazuri grave”, a declarat pentru Sănătate INFO Constantin Spânu, virusolog principal al țării.

Potrivit acestuia, vaccinurile antigripale ajunse ieri în țară au precalificarea OMS, ceea ce înseamnă că sunt calitative și inofensive. Mai mult, preparatul protejează împotriva mai multor virusuri - AH1N1, AH2N3 și virusul gripal de tip B, formulă aprobată de OMS pentru sezonul 2016.

„Acest tip de vaccin corespunde specificului țării noastre, adică protejează de virusul predominant în regiunea în care trăim. Preparatul întărește imunitatea împotriva a trei viruși gripali, care anul trecut s-au dovedit fatali pentru multe persoane. E vorba despre AH1N1, AH2N3 și virusul gripal de tip B. Acest preparat a fost creat de Centrul de Gripă de la Londra, în baza datelor emise de 53 de țări din emisfera de nord a terei, printre care și Moldova”, a mai explicat Spânu.

█  Copiii de până la doi ani, cei mai afectați de pneumonie. Numărul cazurilor înregistrate în Moldova s-a dublat 

Precizăm că anterior Ministerul Sănătății a anunțat că nici un agent economic nu și-a depus oferta la licitația de procurare a vaccinului antigripal. În consecință, autoritățile au cerut ajutor din partea OMS, care a și transferat preparatele.

Amintim că anul trecut campania de imunizare a început în luna noiembrie. Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, anul trecut în Moldova s-au înregistrat 132 cazuri de gripă, 24 dintre care au fost provocate de virusurile gripale de tip B, iar 21 de tip A (H1N1) şi 1 de tip A(H3N2). Din cazua virusului gripal, în 2014 au decedat cinci moldoveni, printre care doi copii.

Precizăm că, potrivit medicilor, vaccinul contra gripei sezoniere prezintă cea mai sigură metodă în prevenirea infecției și complicațiilor grave provocate de virusurile gripale. Din cauza modificărilor genetice și antigenice ale acestor virusuri, se recomandă administrarea vaccinului antigripal în fiecare an, înainte de începerea sezonului de gripă.

 

 Articole relaționate:

Greşelile care agravează răceala şi gripa

Gripa de anul acesta ar putea lovi mai puternic decât în alţi ani. Ce recomandă specialiştii 

Ce facem când copiii au febră