Redactor: Irina Miron

Experții au constatat că până și fumătorii care și-au făcut teste medicale și au ieșit pozitive suportă modificări periculoase ale ADN-ului. Celulele fumătorilor, care par a fi sănătoși, sunt atât de afectate de tutun, încât poate apărea riscul îmbolnăvirii de cancer la plămâni, susțin experții. Potrivit unor studii, deși rezultatele analizelor cu raze X sau alte investigații arată că sunt bune, celulele căilor respiratorii ale fumătorilor sunt afectate și pot provoca cancer la plămâni, scrie dailymail.co.uk.

Experții au constatat că genele celulelor stem asociate cu cancerul  devin active în căile respiratorii. Pentru studiu, au fost comparați 21 de nefumători sănătoși cu 31 de fumători care nu aveau simptome de cancer pulmonar, iar examenele medicale erau bune. În celulele fumătorilor au fost identificate semne de boală similare cu cele ale cancerului la plămâni, care demonstrează că fumatul este dăunător chiar dacă testele clinice nu arată că există o problemă de sănătate.

„Asta nu înseamnă că acești oameni suferă de cancer deja, dar că celulele lor devin firave”, spune autorul  studiului, Ronald Crystal, profesor în medicina genetică de la Colegiul de Medicină Weill Cornell.

Ronald Crystal mai menționează că de obicei, fumătorii consideră că sunt sănătoși, iar examenele medicale sunt un lucru normal, dar adevărul este că biologic plămânii tuturor fumătorilor de țigări nu mai sunt sănătoși.

Potrivit experților, genele de celule embrionare devin active în căile respiratorii și provoacă o formă greu de tratat a cancerului pulmonar.

„Am fost surprinși că în corpul fumătorilor se dezvoltă aceste gene ale celulelor embrionare umane extrem de primitive”, a spus doctorul Crystal. „Aceste gene nu funcționează așa cum ar trebui în plămânul sănătos”.

În timpul studiului, cercetătorii au introdus în plămânii celor examinați un tub subțire, numit bronhoscop, și au periat căile respiratorii pentru a colecta celule din mucoasa acestora. Totodată, ei au examinat aceste celule numite epiteliul căilor respiratorii care vin în contact cu fumul de țigară și sunt acolo unde se dezvoltă cancerul.

Experții susțin că mai sunt necesare studii suplimentare care să determine de ce fumul provoacă aceste schimbări, astfel încât cercetători să poată identifica metode de tratament.

 

Articole relaționate:

Mamele care fumează în timpul sarcinii riscă să nască băieți infertili 

Celulele cancerigene se înmulțesc datorită unei proteine, necunoscută până acum. Oamenii de știință au aflat cum o pot distruge