Autor: Irina Papuc
Două gemene, care s-au născut pe 28 decembrie, au decedat acum câteva zile la Spitalul Nr.1 din Capitală. Corpurile neînsuflețite au fost luate de părinți fără să fie efectuată autopsia și fără să existe un refuz în scris, iar medicul care a permis acest lucru ar fi luat decizia din cauza comportamentului violent al tatălui. Managerul spitalului spune că femeia a fost adusă cu Urgența la spital, nașterea fiind declanșată de o serie de afecțiuni perinatale. Micuții s-ar fi născut și ei cu afecțiuni grave.
Șeful instituției medicale Iurie Dondiuc a menționat pentru Sănătate INFO că micuții s-ar fi născut cu infecții intrauterine însă nu a spus și care sunt acestea și dacă erau incompatibile cu viața. Cert este că micuții aveau organele subdezvoltate, iar de când s-au născut au fost menținuți în reanimare. Conform investigațiilor, nou-născuții ar fi avut septicemie, însă managerul susține că nu este cunoscută sursa infecției, motivele fiind multiple. În rezultat, aceștia au dezvoltat insuficiență poliorganică.
Șeful Direcției Municipale de Sănătate, Mihai Moldovanu, a declarat pentru Sănătate INFO că mâine o comisie se va întruni pentru a afla exact ce s-a întâmplat. Corpurile neînsuflețite au fost luate de părinți, fără să fie realizată necropsia, dar și fără ca părinții să semneze un acord în scris.
„Există două documente contradictorii în ceea ce privește necropsia. Conform unui ordin al Ministerului Sănătății, toți copiii decedați trebuie supuși procedurii, iar conform altuia aceasta nu poate fi realizată fără permisiunea părinților. Deocamdată nu știm ce s-a întâmplat. Am creat o comisie care va analiza cazul. Mâine avem prima întrunire”, a spus Moldovanu.
La rândul său, Iurie Dondiuc spune că medicul era obligat să elibeze părinților corpurile neînsuflețite. De asemenea, managerul insistă că doctorul a fost cel a chemat Poliția după acest incident. Potrivit acestuia, rata de supraviețuire a copiilor prematuri cu infecții intrauterine este scăzută, motiv pentru care nu ia în calcul o greșeală medicală.
Ce este sepsisul neonatal
Potrivit Protocolului Clinic Național „Sepsisul neonatal” infecția este cea mai importantă cauză globală a decesului neonatal.
Sepsisul neonatal poate fi clasificat în două categorii - cu debut precoce sau cu debut tardiv. Din totalul nou-născuților cu sepsis cu debut precoce 85% prezentă semne în termen de 24 de ore, 5% - în termen de 24-48 de ore, iar un procent mai mic - în 48-72 ore. Debutul este cel mai rapid la nou-născuții prematuri.
Sepsisul cu debut precoce este asociat cu acumularea de microorganisme transmise de la mamă. Infecția transplacentară sau o infecție ascendentă de la nivelul colului uterin pot fi cauzate de microorganisme care colonizează tractul urogenital al mamei, nou-născutul fiind expus în timpul nașterii. Microorganismele cel mai frecvent asociate cu infecția cu debut precoce includ:
- Streptococ de grupa B
- E. coli
- Stafilococul coagulazo-negativ
- Haemophilus influenzae
- Listeria monocytogenes
Sepsisul cu debut tardiv apare în primele 4-90 zile de viață și este dobândit din mediul spitalicesc. Organismele implicate în provocarea sepsisului cu debut tardiv includ:
- Stafilococul coagulazo-negativ
- Staphylococcus aureus
- E. coli
- Klebsiella
- Pseudomonas
- Enterobacteriile
- Candida
- Streptococ de grupa B
- Serratia marcescens
- Acinetobacter
- Anaerobi
Sepsisul neonatal la copiii prematuri se poate manifesta prin: detresă respiratorie, pneumonie, dispnee cu perioade de apnee şi bradipnee, bradicardie, lipsa reflexului de sugere, hipotonie musculară sau distonie, sindrom hemoragic, însă de cele mai multe ori semnele sunt vagi.
Conform protocolului, atunci când există factori de risc infecțioși se administrează preparate in utero, în timpul travaliului pentru a scădea riscul de infecție cu Streptococul de grupa B. De asemenea, documentul mai prevede că o echipă neonatală trebuie să fie prezentă la toate nașterile cu risc crescut.
█ Articole relaționate: