Autor: Irina Papuc

Bedaquiline, cu denumirea comercială de Sirturo și Delamanid cu denumirea de Deltyba sunt cele mai noi preparate pentru tratamentul tuberculozei cu formă rezistentă. Acestea urmează să fie procurate și pentru bolnavii din Republica Moldova, iar doctorii vor primi ghiduri în care va fi descrisă metoda de administrare a tratamentului.

Medicamentele ar urma să fie procurate în cadrul Acordului de Grant al Fondului Global pentru combaterea HIV/SIDA, tuberculozei și malariei prin intermediul UCIMP. Specialiștii de la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” vor fi cei care vor stabili stocul de medicamente necesare.

Cine va beneficia de noul tratament

Noile medicamente sunt destinate bolnavilor de tuberculoză, cu formă multi-drog rezistentă. Aceasta înseamnă că maladia este imună la o parte sau toate antibioticele care au fost administrate în schema veche. Totuși, fiind că există riscuri de reacții adverse pacienții urmează să fie aleși atent. Conform unui ordin al Ministerului Sănătății urmează să fie creat un Comitet național de management al tuberculozei și trei comitete regionale.

Conform criteriilor stabilite, sunt potriviți pentru tratament în primul rând bolnavii de tuberculoză, care nu tolerează următoarele medicamente sau maladia este rezistentă pentru ele : Fluorchinolone, Kanamicin, Amikacin, Capreomicin sau la medicamentele din grupa IV.

În același timp, nu vor putea lua parte la tratamentul novatoriu cei care au reacții alergice la noile preparate, au probleme cardiace, insuficiență hepatică sau renală acută. De asemenea, copiii până la 18 ani și cei peste 65 de ani ar putea lua tratamentul, dar cu mare precauție.

Conștienți de riscuri

Noile preparate ar putea provoca reacții adverse, cele mai multe legate de inimă și ficat, de aceea fiecare unitate medicală care are pacienți de tuberculoză care se tratează cu noile preparate urmează să fie dotate obligatoriu cu defibrilatoare, iar electrocardiogramele se vor face gratuit pentru aceștia. În același timp, fiecare pacient trebuie să semneze un acord informat, unde sunt indicate toate riscurile, reacțiile adverse, cel mai grav fiind decesul.

Niciun pacient nu poate fi obligat să ia tratamentul dacă refuză să semneze acordul informat.

Delamanid, testat în Moldova în 2013

În anul 2013 preparatul Delamanid a fost testat în Moldova, în cadrul unui studiu clinic randomizat dulbu-orb, multicentric. Cu alte cuvinte, asta ar însemna că cercetările au fost realizate simultan în Moldova, Estonia, Letonia, Lituania, India, Peru, Filipine și Africa de Sud.

Acesta a fost administrat bolnavilor cu tuberculoză cu formă rezistentă la medicamente, însă rezultatele acestuia nu au fost făcute publice și nu se cunosc care au fost reacțiile adverse. Medicamentul a fost produs de compania japoneză Otsuka.

Compania a fost deja criticată pentru prețul „ridicol de mare” stabilit pentru preparatul său. În unele state, precum Germania, o pastilă a ajuns să coste și 49 de dolari. Otsuka s-ar fi oferit să asigure tratamentul, care durează 6 luni, cu prețul de 1.700 de dolari, sub anumite condiții.

Bedaquiline, aprobat în UE în 2015

La rândul său, Bedaquiline, produs de Janssen Products, a fost aprobat de către US Food and Drug Administration încăîn 2012, însă în UE, India, Rusia, Peru a obținut aprobarea în 2015. Totuși, până acum un număr limitat de pacienți au beneficiat de medicament.

Costul unui tratament, care durează mult mai puțin decât cel convențional, adică 6 luni, variază de la 1.000 de dolari până la 30.000 de dolari, în funcție de nivelul de dezvoltare al țării. 

În Statele Unite ale Americii se pare că medicamentul costă cel mai mult.

Precizăm că ultimele medicamente în tratamentul tuberculozei au fost descoperite în 1950.

Notă: Tuberculoza multi-drog rezistentă (TB-MDR) este o forma deosebită a tuberculozei, în cadrul căreia microbul care provoacă îmbolnăvirea, bacilul Koch, este rezistent la medicamentele administrate în tratarea bolii; ceea ce face ca acesta să fie mai puțin eficient. In esența ei, TB-MDR este aceeași boală infecțioasă transmisibilă ca și tuberculoza obișnuită, dar se deosebește de aceasta prin faptul că bacilii își dezvoltă mecanisme speciale de protecție împotriva medicamentelor antituberculoase utilizate în mod obișnuit. 

 

█ Articole relaționate:

 Eroii din umbră. O moldoveancă a luat premierul internațional Kochon, 2016, pentru combaterea tuberculozei 

REPORTAJ FOTO// Tuberculoza văzută la microscop. Reportaj din mijlocul eprubetelor cu micobacterii

Despre tuberculoză altfel. Povestea unei tinere care a reușit să omoare boala și nu invers

Tuberculoza, încă foarte prezentă în statistici. Sunt în creștere formele distructive ale bolii