Autor: Parascovia Rogate

În Moldova, doar 18 la sută dintre viitorii tătici asistă la nașterea bebelușilor. Restul evită să facă acest lucru, chiar dacă specialiștii afirmă că sprijinul lor moral este foarte important pentru dezvoltarea și menținerea armoniei în familie. Curios, spun autorii unui raport care analizează situația populației în Moldova, este că pe de o parte acestui gest se împotrivesc în primul rând femeile. Din varii motive. Pe de altă parte, în Moldova nu este promovată această practică.

Opiniile specialiștilor sunt însoțite de date. În 30% din situații, femeile nu și-au dorit ca bărbații să asiste la naștere. În 20% dintre cazuri, bărbați au declarat că medicii nu le-au permis accesul în sala de naștere, iar alți 17% au afirmat că nu există o astfel de practică în regiunea lor.

Tot așa, în Moldova, bărbații nu au obiceiul să-și însoțească soțiile la medic în timpul sarcinii. Doar 23% dintre ei și-au însoțit femeia la specialist. Medicii, la rândul lor, interpretează datele conform propriilor experiențe și spun că bărbații nu sunt pregătiți psihologic ca să asiste la naștere. De exemplu, la Florești, în luna ianuarie, din cele 40 de nașteri, doar o femeie s-a bucurat de sprijinul moral al soțului ei.

█ Se nasc bolnavi din prima zi de viață. De ce copiii din Moldova sunt tot mai afectați de maladii 

„În primul rând, doar un procent mic de bărbați își doresc să asiste. Din 100 de nașteri, doar zece tați vor să sprijine mama. Jumătate dintre aceștia nu rezistă până la finalul nașterii. De obicei, sunt mai rezistenți cei care au mers la instruire și știu cum să se comporte în sala de naștere”, a declarat pentru Sănătate INFO Ion Vasilcov, șeful maternității de la Florești.

La Leova lucrurile sunt aproape la fel. „Tații asistă când doresc. Dacă sunt bolnavi, purtători de infecții, nu le permite că o poate transmite copilului. La noi nu asistă un procentaj mare de bărbați, însă vreau să spun că mămicilor le este de mare ajutor atunci când și ei sunt prezenți, deoarece nașterea pare mai ușoară. Am văzut câteva familii care chiar conștientizează cât e de importantă implicarea ambilor soți. În multe cazuri însă bărbații sunt plecați în străinătate și femeile nasc fără să fie asistate de cineva”, a precizat pentru Sănătate INFO Silvia Antoniu, medic ginecolog-obstetrician la maternitatea din Leova.

Medicii spun că este important ca soții să participe împreună cu soțiile la ore de instruire, inclusiv ce țin de asistarea la naștere.

 „Când tații asistă la naștere, mămicile se simt mult mai relaxate și libere. Bărbații care își ajută femeile să aducă copilul pe lume sunt ca un calmant pentru ele. De asemenea, la naștere, poate asista oricare altă persoană în care mămica are încredere că o va ajuta. Decizia o ia femeia care naște. Vreau să spun că de la an la numărul taților care doresc să asiste mămicile crește. Aceștia își ajută ulterior soțiile să-și îngrijească copiii”, a adăugat și Angela Țurcanu, șeful maternității de la Orhei.

Datele raportului mai arată că bărbații cu vârsta cuprinsă între 30-39 de ani sunt printre cei care cel mai des își susțin soțiile în timpul nașterii. Aproape 30% dintre aceștia au asistat la nașterea ultimului lor copil.

 Patologiile care provoacă cele mai multe pierderi de sarcină în Moldova și care curmă viața bebeluşilor chiar în timpul nașterii  

Pentru ca aceștia să o poată face, în cadrul Centrelor Medicilor de Familie sunt create școli pentru mămici, pe care le pot frecventa viitorii părinți. Aici, soții au posibilitatea să discute cu medicii de familie, psihologii, dar și ginecologii-obstetricieni privind comportamentul pe care trebuie să-l adopte odată cu venirea pe lume a bebelușului.

„Din punct de vedere psihologic, aceștia suportă greu nașterea”, a declarat un medic de familie de la Centrul medicilor de familie nr.7 din Chișinău.

Specialiștii le recomandă viitorilor părinți, în special bărbaților, să se implice mai mult în timpul sarcinii și să se pregătească emoțional atunci când decid să le fie de ajutor femeilor care trebuie să aducă pe lume un copil.

Datele raportului mai arată că din 677 de bărbați care au răspuns întrebărilor din chestionar, 28% dintre ei și-au însoțit soțiile la maternitate, însă până în sala de așteptare. Alți 25% au preferat să aștepte vestea cea mare acasă. 16% au declarat că în acel moment se aflau la serviciu, iar 11% erau plecați în străinătate.

 

█ Articole relaționate:

Mame-adolescente, eșecul autorităților. Numai 15 la sută dintre tineri ajuns să cunoască care sunt consecințele unui raport sexual și despre metodele de contracepție de la serviciile create de stat 

Și-a convins fostul iubit să-i devină donator de spermă ca să o ajute să aibă un copil. „O cresc singură. El vine să o vadă“

Spermatozoizii-roboți, o nouă invenție ce poate fi utilizată în fertilizarea în vitro