Autor: Parascovia Rogate
Mediul de viață stresant, lipsa banilor, a unei locuințe, alimentația nesănătoasă, aerul poluat - toate acestea îi fac pe tinerii de astăzi să amâne nașterea unui copil. Acum am ajuns să ne confruntăm cu un adevăr dur - rata fertilității este mult mai mică decât acum 30 de ani. Datele se conțin în raportul „Analiza situației populației în Republica Moldova”, care a fost făcut public recent.
Potrivit acestuia, în ultimii ani rata fertilității se menține la 1,6 copii pentru o femeie aflată la vârsta fertilă, adică până la 30 de ani. Acum trei decenii acest indicator era de 2,5 copii pentru o femeie. Datele arată că la sate fertilitatea este mai înaltă. Acolo o femeie înregistrează în medie 2,5 nașteri, comparativ cu 1,8 nașteri pentru femeile din orașe.
De asemenea, datele raportului mai arată că vârsta medie a mamei la prima naștere este acum de 24,4 ani, ceea ce înseamnă că femeile nasc primul copil cu doi ani jumătate mai târziu decât în 2007. Specialiștii care au realizat raportul scriu că motivele pentru care femeile nasc la o vârstă mai mare decât înainte sunt „creșterea duratei studiilor, angajarea la muncă”, precum și tendința de obținere a independenței financiare.
Pe de altă parte, multe cupluri, deși își doresc copii reușesc să-i conceapă mult mai greu, din cauza problemelor legate de fertilitate.
„Femeile care se află la vârsta fertilă pleacă din țară, iar aici rămân să nască, în mare parte, femeile care fac parte din grupurile de risc, adică cele de vârstă înaintată. În ultima perioadă, infecțiile sunt responsabile de cele mai multe cazuri de infertilitate”, a declarat pentru Sănătate INFO Ștefan Gațcan, directorul Centrului de Screening Prenatal de la Institutul Mamei și Copilului, care a adăugat că sistemul de adresare la medici ar fi anevoios în Moldova, ceea ce le-ar face pe multe femei să renunțe la consultațiile profilactice.
„Sistemul de adresare la medici e anevoios”
„Femeia trebuie să se înscrie la medicul de familie, apoi acesta să-i dea bilet de trimitere la ginecolog. Ulterior, este nevoie să se programeze la el. Din cauza acestui sistem anevoios unele femei se duc direct la clinicile private, iar 90% stau acasă sau se adresează prea târziu. În anul 1985 doar 5% de femei aveau probleme de fertilitate. Acum fiecare a treia se confruntă cu infertilitatea”, mai explică Gațcan.
Nu doar femeile, ci și bărbații au devenit mai bolnavi în ultima perioadă. Din cauza alimentației nesănătoase, expunerii la stres, precum și a infecțiilor transmise pe cale sexuală, tot mai mulți se confruntă cu probleme de calitate sau de cantitate a spermatozoizilor.
„Fumatul, consumul de alcool în exces, modul de viață nesănătos îi poate afecta calitatea spermei unui bărbat. De altfel, mai sunt și factori hormonali, endocrini. De exemplu, din cauza unor probleme ale glandei tiroide, testosteronul poate scădea. De asemenea, traumele la testicule sau infecțiile sexual transmisibile pot duce la infertilitatea bărbaților”, spune și Veaceslav Moșin, directorul medical al unei clinici private de reproducere din Moldova Medicul mai spune că mâncarea nesănătoasă și produsele modificate genetic, dar și aerul poluat își fac efectul.
█ Expunerea la fumul de tutun poate duce la infertilitate și menopauză timpurie
Vom preciza că în luna noiembrie a anului trecut a fost adoptat documentul care le permite cuplurilor infertile să facă fertilizări pe bani publici. Astfel, familiile care nu pot avea copii vor beneficia de prima procedură de fertilizare gratuit, indiferent de veniturile pe care le au.
Cu toate că documentul a fost adoptat încă anul trecut, niciun cuplu nu a beneficiat de o fertilizare in vitro gratuită până acum. Motivul este că Ministerul Sănătății urma să elaboreze un regulament cu indicațiile medicale pe care vor trebui să le întrunească familiile cu probleme de fertilitate și să creeze un consiliu care va examina dosarele acestora.
100 de familii urmează să beneficieze de o procedură FIV
Potrivit unui răspuns remis redacției de către Ministerul Sănătății, mâine va fi lansat dezbaterilor publice proiectul unui astfel de regulament. „În baza propunerilor, proiectul urmează să fie definitivat și aprobat. Serviciile de fertilizare in vitro vor putea fi asigurate din luna aprilie a acestui an”, susține Ministerul Sănătății.
Aceste proceduri nu se vor face la o instituție publică specializată în fertilizare, pentru că în țară ele nu există, ci la patru clinici private. Este vorba despre Centrul Medical Repromed, Clinica New Med Life, Clinica TerraMed și Spitalul Internațional Medpark. Clinicile urmează să fie contractate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină.
„Deocamdată, listele de așteptare nu au fost întocmite. Imediat ce Regulamentul va fi aprobat de Guvern, la Institutul Mamei și Copilului va fi instituită o comisie de evaluare. Membrii comisiei vor stabili cuplurile care vor beneficia de o procedură gratuită de fertilizare in vitro. Acești specialiști vor fi responsabili de gestionarea și actualizarea listei”, mai scrie Ministerul Sănătății în răspunsul remis redacției.
Autoritatea în sănătate mai menționează că pentru 2017 își propune contractarea a aproximativ 100 de proceduri. Acestea vor fi acoperite financiar de către Compania Națională de Asigurări în Medicină.
„O procedură de fertilizare in vitro va costa 31.729 de lei. Suma nu include însă costuri pentru medicamentele pe care le va administra pacienta în condiții de ambulatoriu”. Mai precizăm că în Moldova, conform datelor estimative ale Centrului Sănătatea Reproducerii şi Genetica Medicală, din numărul total de cupluri, aproape 20% (140.000 cupluri) suferă de o formă sau alta de infertilitate. Pentru aproximativ 2,5% (2.500-3.000 femei), problema infertilităţii poate fi soluţionată doar prin metoda fertilizării in vitro.
█ Articole relaționate: