Redactor: Irina Miron
Până anul acesta când 133 de oameni s-au infectat cu virusul gripei aviare H7N9, iar alți 43 au murit, nimeni nu a știut de existența acestuia.
Toate cercetările efectuate au arătat că oamenii au luat noul virus în urma contactului direct cu găinile și nu de la alți oameni. Totuși, cele mai noi studii realizate de Academia de Științe Agricole din China arată că virusul se transmite de la om la om mult mai ușor decât s-a crezut anterior.
Cercetarea în care s-au comparat genoamele de la cinci tulpini ale virusului H7N9, izolate de găinile din China, demonstrează că virusul nu are nevoie decât de mutații simple în structura lor proteică pentru a deveni mai ușor transmisibil printre oameni. Mai mult, în urma unui șir de teste efectuate pe dihori s-a constatat că virusul H7N9, care a ucis primul om în China, poate fi transmis prin tuse și strănut. Rezultatele analizelor au fost publicate în revista „Știința” din China. „Constatările nu ne-au liniștit deloc, ne preocupă în continuare faptul că acești viruși se pot transmite între oameni”, spune Hualan Chen, autorul studiului.
Din aprilie, numărul cazurilor de gripă aviară H7N9 a scăzut brusc. Totuși, specialiștii în sănătate publică se tem că virusul ar putea reveni în toamnă.
Pentru ca virusul să devină transmisibil și de la om la om, acesta trebuie să sufere modificări care să îl facă să își piardă capacitatea de a se lipi de receptorii căilor respiratorii.
Într-o altă cercetare, realizată într-un Centru de Control al Maladiilor din SUA și publicată cu o săptămână mai devreme în revista „Natura”, oamenii de știință din America au testat virusul pe dihori. Și ei au constatat că animalele care împărțeau aceeași cușcă s-au îmbolnăvit de gripă. Totodată, în cazul animalelor separate fizic, dar care respirau același aer, puțini dintre dihorii sănătoși s-au îmbolnăvit de gripa H7N9.
După cercetările efectuate, savanții de la Centrul de Control al Maladiilor din America au ajuns la concluzia că într-o tulpină din provincia Anhui din China doar doi din șase dihori au luat virusul. În același timp, la Shanghai doar unul din trei dihori s-au îmbolnăvit.
În cel mai nou studiu, oamenii de știință au examinat și tulpini multiple ale virusului H7N9 și au constat că este transmis la fel și prin contact direct. Spre deosebire de autorii americani, în urma experimentului cercetătorilor chinezi, toți cei trei dihori din provincia chineză Anhui s-au infectat.
Deși echipele de cercetători au obținut rezultate diferite, nu poate fi pus la îndoială faptul că gripa aviară H7N9, poate fi transmisă într-adevăr pe cale aeriană. Totuși, acest mod de transmitere a bolii nu funcționează chiar atât de ușor ca și în cazul în care virusul se transmite prin contact direct, spune Richard Webby, medic epidemiolog, de la un spital de copii din Memphis.
Articole relaționate:
Savanții au identificat cauza răspândirii rapide a noului virus al gripei aviare