Autor: Irina Papuc

Ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, a anunțat astăzi că va solicita PNUD să cumpere medicamente și pentru copiii bolnavi de leucemie din Republica Moldova, după ce acum o săptămână a fost semnat un acord care ar permite agenției internaționale să procure preparate pentru tratamentul antiretroviral al pacienților cu HIV/SIDA.

Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății astăzi în cadrul unui eveniment organizat la Institutul Oncologic. „Ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, va solicita Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) să achiziționeze  medicamente și  pentru copiii tratați în secția de Hematologie a Institutului Oncologic.  Amintim că PNUD și-a luat angajamentul, în baza unui acord încheiat cu Ministerul Sănătății, să cumpere medicamente  pentru mai multe categorii de bolnavi”, anunță autoritatea într-un comunicat oficial.  Având în vedere informațiile publice existente până acum, pare că soluția pentru micii pacienți care înfruntă cancerul a fost una adhoc. Or, până acum PNUD a semnat doar un acord cu Ministerul Sănătății, care nu este public. Mai mult, nu se cunoaște lista medicamentelor care urmează să fie procurate și nici suma de care va dispune agenția pentru a realiza aceste procurări. 

Șefa organizației non-guvernamentale „Viața fără leucemie” Ludmila Samardac spune că de un an încearcă să sensibilizeze oamenii cu privire la lipsa medicamentelor pentru copiii cu leucemie. Uneori moldovenii se sensibilizează și donează, alteori unele companii se lasă înduplecate și se implică. Totul însă se reduce la cazuri unice și nu rezolvă problema de sistem.

„Copiii cu probleme oncologice sunt tratați după scheme europene, însă medicamentele care trebuie incluse conform protocolului lipsesc. Este vorba despre multe. Unele apar și dispar, altele n-au fost niciodată. Vorbim despre Vicristin, Vesanoide, Tioguanina, citostatice care sunt administrate în tratamentul leucemiei mieloide acute și care n-au fost niciodată”, spune Ludmila. De altfel, femeia a fondat asociația cu alte trei mămici, când a aflat din propria experiență ce înseamnă să lupți cu cancerul în Moldova. Copilul ei însă a pierdut lupta cu boala, iar acum femeia încearcă să ajute măcar alți copii.

Deocamdată nu este clar câte medicamente lipsesc la Institutul Oncologic pentru pacienții din secția de Hematologie. Potrivit directorului Institutului, Larisa Catrinici, abia după discuția de astăzi urmează să fie creată o listă a preparatelor lipsă.

În schimb, nici ministrul Sănătății și nici directorul instituției nu au pomenit ce s-a întâmplat cu echipamentele care urmau să fie aduse în Moldova pentru primul transplant de celule stem. Încă din 2014 fostul director ne asigura că tehnica este cumpărată, saloanele sunt aproape gata, iar 26 de specialiști fuseseră pregătiți prin România și Austria pentru marea premieră. Suntem în 2017, iar în Moldova așa și nu se mai fac astfel de transplanturi.

Transplantul de celule stem sau medular ar fi trebuit să devină o soluție pentru zecile de copii care suferă de afecțiuni ale sângelui. Aceștia sunt tratați acum prin radioterapie. Peste hotare, acest tip de transplant costă de la 70.000 până la 100.000 de euro. 

 

 Articole relaționate:

 

Primul transplant de celule stem, planificat pentru toamna acestui an 

 

O nouă amânare pentru moldovenii cu maladii grave ale sângelui. „Nu sunt bani” 

 

Chirurgii moldoveni nu sunt pregătiți să facă operații de transplant pentru copii