Redactor: Elena Cioina
Copiii de la grădinița nr.5 din Capitală, care au ajuns săptămâna trecută la spital cu simptome ale unei intoxicații alimentare, s-au infectat, de fapt, cu rotavirus. Informația a fost confirmată de Centrul Municipal de Sănătate Publică într-un comunicat remis presei. Activitatea grupei a fost sistată până când vor fi înlăturate toate neajunsurile, iar medicii igieniști nu exclud că infecția a fost transmisă prin aer sau prin mâini murdare.
În Municipiul Chișinău, în ultimele trei luni au fost înregistrate 73 de cazuri de infecție rotavirală, cu 21 de cazuri mai multe în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Infecțiile provocate de rotaviruși sunt cele mai frecvente cauze de boli diareice acute (BDA), înregistrate la sugari și copii cu vârsta de până la doi ani. De obicei, la copiii cu vârsta între trei și 24 de luni, infecția este mai severă. Sugarii sub vârsta de trei luni sunt protejați prin anticorpii transmiși transplacentar și prin alăptare.
Anual, în lume sunt raportate aproximativ 600 mii de decese provocate de infecția cu rotavirus, din totalul de aproximativ 125 milioane înregistrate. Virusul este rezistent la factorii mediului înconjurător și la dezinfectanți, se întâlnește, de obicei, în perioada rece a anului și este extrem de contagioasă. Bolnavii cu simptome clinice clasice și cei cu forme asimptomatice prezintă un pericol mare în primele două săptămâni de înbolnăvire.
█ Atenție! Infecțiile cu rotavirus sunt tot mai frecvente la copii în perioada rece
Notă: Perioada de incubație cu rotavirus este 1-3 zile. Cel mai frecvent, viruşii se transmit pe cale habituală, însă un rol foarte important îl au suprafeţele, vesela, jucăriile şi alte obiecte contaminate, mai ales în colectivele organizate. Infecția se poate transmite, de asemenea, prin alimente sau apă. Virusul se transmite, de obicei, sporadic, de la o persoană la alta, dar sunt destul de frecvente şi izbucnirile rotavirale.
Clinic, infecția se manifestă prin simptome catarale chiar din prima zi de boală (rinită, eritem faringian, raluri în căile respiratorii, nas înfundat, otită, dureri în gât), apoi apare febra, dispare pofta de mâncare, dureri abdominale, vomă şi diaree apoasă, abundentă, uneori cu striuri de sânge, de la patru până la 12 ori, care durează în mod obişnuit între două și opt zile. Ca urmare a vomelor şi a scaunelor repetate, apare deshidratarea de diferite grade, de la uşoară până la severă.
Sugarii care vin prima dată în contact cu rotavirusul fac o infecţie severă. Dacă părinţii nu se adresează la timp după ajutor medical, există riscul de deshidratare. Cu cât copilul este mai mic, cu atât riscul este mai mare. Un sugar se deshidratează din două-trei scaune diareice şi un episod febril. Deshidratarea poate ajunge până la convulsii, comă şi chiar deces. De aceea, părinţii trebuie să se adreseze de urgență la medic.
Tratament specific antiviral împotriva infecţiei rotavirale nu există. La fel, nu se administrează antibiotice. Cazurile ușoare se pot trata la domiciliu, iar în cazurile severe se recomandă spitalizarea.
În prevenirea infecţiei rotavirale este important să fie respectate o serie de reguli de igienă a mâinilor, alimentelor, jucăriilor, mobilierului, în special în colectivele de copii, precum şi izolarea pacienților pentru a evita apariția infecțiilor nozocomiale, însă cea mai eficientă metodă de profilaxie rămâne a fi vaccinarea.
Potrivit calendarului de imunizări obligatorii, copiii din Moldova sunt vaccinați împotriva rotavirsului în două etape – la 2-3,5 luni și la 4-7 luni.
Vom mai adăuga că alți patru copii de la grădinița nr.96 din Chișinău s-au îmbolnăvit săptămâna trecută cu diaree acută. Micuții sunt din aceeași grupă și au manifestat primele simptome în zilele de 9 și 10 februarie. Ieri, inspectorii CSP Chișinău au efectuat un control inopinat la această instituție preșcolară, depistând mai multe nereguli. Și de această dată actvitatea grădiniței a fost sistată, iar directorul grădiniței și șeful responsabil de gospodărie au fost sancționați administrativ. Deocamdată nu este clar din ce cauză s-au îmbolnăvit copiii, circumstanțele urmând să fie stabilite.
█ Articole relaționate:
Specialiștii vorbesc pentru prima oară deschis despre riscurile vaccinării copiilor