Redactor: Irina Papuc

Un proiect de lege, înregistrat în Duma orășenească, prevede interzicerea utilizării amestecurilor din ierburi pentru fumat și aparatelor ce imită fumatul, pe anumite teritorii și spații închise.

Proiectul înregistrat deja prevede interzicerea utilizării amestecurilor pentru fumat și aparatelor ce imită fumatul, adică țigările electronice, în numeroase spații publice și închise:

  1. Teritoriile instituțiilor medicale sau care prestează servicii de reabilitare.
  2. Orice tip de transport public, orășenesc sau interurban, în stații, gări feroviare, autogări, aeroporturi, porturi și alte instituții care asigură transportul de pasageri.
  3. Spațiile destinate serviciilor gospodărești, de comerț, alimentație publică, piețe comerciale, inclusiv obiective comerciale mobile.
  4. În incinta instituțiilor sociale.
  5. În zonele de activitate a organelor administrative.
  6. Pe teritoriile de joacă pentru copii și la granițele acestor teritorii, pe plaje.
  7. Pe platformele pentru pasageri, utilizate pentru îmbarcarea și debarcarea în trenuri, în timpul călătoriilor suburbane.
  8. În ascensoare și alte spații de uz comun a blocurilor.
  9. La locul de muncă organizate și în mediul de lucru în spații închise.
  10. În cadrul teritoriilor și încăperilor destinate serviciilor balneare.
  11. În trenuri de distanțe lungi, pe navele de pe mare într-o călătorie îndelungată, destinate serviciilor de transport pentru pasageri.
  12. Pe aeronave, în locuri deschise la distanța de minim 15 metri de la intrarea pe teritoriul stațiilor, aeroporturilor, gărilor, autogărilor, porturilor.

„Dispozitivele care imită fumul de tutun au devenit din ce în ce mai populare și nu sunt interzise în spațiile publice. De asemenea, au apărut numeroase magazine care vând astfel de dispozitive. E îngrijorător că minorii au devenit cumpărători ai acestor produse. Potrivit statisticilor, volumul total al vânzărilor a depășit 110 milioane de dolari SUA în 2014, ceea ce este de două ori mai mult decât în 2013. Cu toate acestea, nu există studii științifice care să demonstreze că acestea stimulează cumva reducerea dependenței de tutun. Mai mult, sunt dovezi că provoacă tulburări la nivelul plămânilor și există riscul unor boli infecțioase”, argumentează autorii proiectului de lege. 

La decizia deținătorului de aparate ce imită fumatul, utilizarea acestora ar urma să fie posibilă numai în locurile pentru fumat, prevăzute în Legea Federală Nr. 15, din 23 februarie 2013. Adică vorbim de spații deschise unde există camere izolate echipate cu sisteme de ventilație și organizate pe curse navale lungi sau în spații deschise ale clădirilor de locuit, care sunt echipate cu sisteme de ventilație.

Restricțiile ar urma să fie aplicate pe teritoriul Moscovei, însă organele de stat ale Federație Ruse sunt în drept să adauge restricții suplimentare.

 

 Articole relaționate:

În New York au fost interzise țigările electronice în spațiile publice 

Parlamentul e „afumat” de businessul țigărilor, cu voci regizate. „Sunt puțini, dar fac atâta lobby” 

Cresc accizele la tutun. Ce majorări se prevăd pentru următorii trei ani 

Oameni apropiați Partidului Democrat, interesați să modifice Legea privind controlul tutunului