Autor: Irina Papuc

Guvernul a votat astăzi majorarea accizelor la țigări, ca parte componentă a măsurilor prevăzute în Politica bugetar fiscală pentru anul 2017. Astfel, deși nu esențial, țigările vor costa mai scump.

Astfel, conform legii, pentru anul 2017 accizele pentru 1.000 de țigări vor ajunge la 350 de lei pe partea fixă, plus 12% pe valoare, dar care însumate la un loc nu trebuie să reprezinte mai puțin de 460 de lei. Prețul pentru anii 2018 și 2019 vor ajunge însumat la 520 și 580 de lei. În același timp,  accizele pentru țigările fără filtru vor ajunge la 100 de lei pentru 1.000 de bucăți anul viitor, dar prețul va crește la 140 și 180 de lei până în 2019. De asemenea, pentru tutun şi înlocuitori de tutun, tutun „omogenizate” sau „reconstituite”, extracte şi esenţe de tutun se vor aplica 128 lei 78 de bani pentru un kilogram în 2017, iar prețul va crește până la aproape 149 lei până în 2019. 

Anul trecut, accizele la țigările cu filtru erau de 200 lei pentru 1.000 de țigarete și 18% pe valoare și de  50 lei per 1.000 de bucăți la țigările fără filtru. Precizăm că anterior mai mulți experți și-au exprimat nemulțumirea față de accizele la tutun propuse de Guvern. Aceștia afirmau că Executivul a propus majorarea  nesemnificativă a impozitului fiind sub presiunea producătorilor autohtoni de țigări care se plângeau că în aceste condiții vor înregistra pierderi majore.  

Unul dintre promotorii majorării accizelor este Dumitru Budianschi, director de programe la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Acesta afirma anterior că până în 2025, conform obligațiilor pe care le are Moldova față de Uniunea Europeană, valoarea accizelor per 1.000 de țigarete trebuie să ajungă la 90 de euro (aproximativ 1.900 lei). Pentru a îndeplini această obligație, accizele trebuie să crească, anual, cu aproximativ opt-nouă euro per 1.000 țigarete. Prevederile documentului însă nu sunt finale. Parlamentul urmează să-l examineze și să-l aprobe.

Menționă, că majorarea taxelor la tutun este o măsură inclusă în Programul de activitate al Guvernului, 2016-2018.  De asemenea, creșterea impozitelor la importul de tutun se numără și printre condițiile impuse de Banca Mondială, pentru ca Republica Moldova să poată beneficia de un credit de 31 de milioane de dolari, pentru modernizarea întregului sistem de sănătate.  

Accizarea produselor din tutun s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente măsuri în combaterea viciului fumatului și, respectiv, în salvarea a mii de vieți omenești. O spun experții OMS, care anul trecut au publicat și o analiză ce demonstrează prin calcule matematice ce au de câștigat statele dacă majorează treptat taxele la țigări. OMS estimează că majorarea taxelor la tutun cu 0.05 dolari SUA anual pe cap de locuitor poate face, treptat, produsele din tutun mai costisitoare, adică mai inaccesibile. O astfel de măsură nu doar că influențează pozitiv asupra sănătății populației, dar și generează venituri suplimentare, capitol la care acum Republica Moldova are probleme.  

 

 Articole relaționate:

Centrul Național de Sănătate Publică vrea să creeze o secție pentru controlul tutunului 

Tot mai mulți oameni fac publice cazuri de încălcare a prevederii care interzice fumatul. Responsabilii ne îndeamnă să sesizăm și instituțiile responsabile 

Mituri despre interzicerea fumatului în Moldova. În ce localuri nu se va putea, de fapt, consuma țigări