Autor: Parascovia Sula

O mai bună funcționare a Legii Antitutun. Asta își doresc responsabilii Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP) care vor să creeze o secție nouă în cadrul instituției destinată în mod special controlului tutunului. În acest scop, specialiștii au propus deja Ministerului Sănătății noua organigramă și așteaptă un răspuns.

„Am rugat să fie aprobată cât mai curând organigrama ca noi să putem anunța concurs și angaja personalul necesar”, a explicat pentru Sănătate INFO Ion Șalaru, vicedirectorul CNSP.

Deocamdată, responsabilul spune că ar fi doi potențiali angajați, care cunosc bine aspectele ce țin de controlul tutunului din țară, iar o dată cu aprobarea Ministerului, speră să găsească și alții. Acesta spune că o astfel de secție ar avea nevoie de cinci angajați.

„Acești oameni trebuie să cunoască tot ce ține de aplicarea legislației, să elaboreze acte secundare ce țin de implementarea legii, instrucțiuni, ordine. De asemenea, ei trebuie să ofere suport metodic specialiștilor din teritoriu, să examineze petiții și să iasă în teritoriu. Acești specialiști trebuie să cunoască bine aspectele ce țin de controlul tutunului”, a mai declarat Șalaru.

 Tot mai mulți oameni fac publice cazuri de încălcare a prevederii care interzice fumatul. Responsabilii ne îndeamnă să sesizăm și instituțiile responsabile 

Pe lângă crearea acestei secții la CNSP, responsabilii vor să mai înființeze altele similare la Centrele de Sănătate Publică din Chișinău sau la Bălți. Pentru o mai bună monitorizare a legii, responsabilii își propun și crearea unor servicii destinate controlului tutunului în fiecare Centru de Sănătate raional.

De altfel, Șalaru mai spune, că în cele două săptămâni de când fumatul este interzis în locurile publice închise și semiînchise, oamenii apelează la linia verde CNSP-ului. Aceștia au sesizat autoritățile despre diverse încălcări sau au cerut mai multe informații despre prevederile Legii Antitutun.

„În ultimele două săptămâni au fost înregistrate opt apeluri. Oamenii au vrut să concretizeze anumite neînțelegeri privind legea sau să sesizeze încălcări. Au fost reclamații ce țin de fumatul la scara blocului, dar despre fumatul la terasă. La general, majoritatea sesizărilor sunt legate de locurile de alimentație publică sau blocuri”, spune Șalaru.

Și în raioane lucrurile par să se miște din loc. Responsabilii spun că majoritatea agenților economici țin cont de prevedere și, îmbucurător este faptul că se fumează mai puțin decât înainte. Însă, cei care cunosc mai puțin aspectele legii sunt oamenii, care încă nu știu concret unde se permite fumatul și unde nu.

„Noi încă nu am primit sesizări din partea oamenilor. Acum, avem un grafic de control și conform acestuia verificăm localurile. Problema pe care am sesizat-o este că oamenii mai puțin cunosc legea și sensurile ei, vorbim aici de spațiile publice închise și semiînchise pe care ei nu le pot diferenția, iar noi le explicăm. Oamenii cunosc mai puțin locurile unde se poate și unde nu se poate de fumat. Am observat și un lucru bun, că nu se fumează în locurile publice. Am fost prezent la o sărbătoare seara și am rămas plăcut surprins să văd cum managerii localurilor le explică și arată oamenilor unde se poate și unde nu se poate de fumat”, a menționat și Vasile Bejenaru, medic șef al Centrului de Sănătate Publică din Edineț.

█ GALERIE FOTO// Parlamentul se aliniază noilor prevederi ale Legii Antitutun. Andrian Candu a lipit semnul care interzice fumatul la intrarea în Legislativ 

Responsabilul a adăugat că și unele publicații raionale i-au ajutat, publicând în paginile lor reglementările cele mai importante ale legii antitutun. Astfel, oamenii pot accesa site-urile consiliilor raionale de unde pot afla care este procedura de sesizare a încălcărilor. Totodată, aceștia au și un model de plângere pe care o pot completa și trimite direct la CSP Edineț, a adăugat Bejenaru.

Instituțiile responsabile din țară încurajează cetățenii să facă front comun în lupta cu fumatul în locurile publice și să sesizeze încălcarea legii. Vom preciza că pe toată durata lunii iunie, reprezentanții CNSP, precum și cei de la Poliție nu aplică amenzi, ci doar îi avertizează pe cei care ignoră legea. Amintim că, din 31 mai în Moldova fumatul este interzis în toate localurile publice închise și în mai multe spații deschise. Este vorba despre stațiile de așteptare a transportului public, parcurile de distracții, terenurile de joacă pentru copii, stadioanele, arenele, piețele, etc. Totodată, fumătorii nu-și vor putea aprinde țigara în transportul public (microbuze, autobuze, troleibuze, taxiuri sau trenuri).

 

 Articole relaționate:

„Este o lege care va salva și prelungi vieți”. Autoritățile nu cedează, din 31 mai fumatul va fi interzis în toate localurile publice 

Mituri despre interzicerea fumatului în Moldova. În ce localuri nu se va putea, de fapt, consuma țigări 

Instituțiile medicale din țară trebuie să afișeze la intrare semnul „Fumatul este interzis” 

Publicitatea la țigări este interzisă în Moldova de două Legi – cea privind controlul tutunului și cea cu privire la Publicitate. Nemulțumirile agenților economici sunt nejustificate