Autor: Sorina Bujarov

Din 31 mai, în localurile publice din Moldova se va respira aer curat. Asta pentru că de atunci intră în vigoare prevederea ce interzice fumatul în toate spațiile închise. Mai exact, consumul de țigări nu va fi admis în baruri, restaurante, cluburi, cafenele, hoteluri, pensiuni, teatru sau cinema. La fel, fumătorii nu-și vor putea aprinde țigara în unitățile comerciale, întreprinderile private și chiar în scara blocului de locuit și lift. Asta cu scopul de a proteja cetățenii de fumul de țigară, care odată ce se acumulează într-un spațiu închis devine mult mai periculos pentru sănătate.

Moldovenii nu vor mai putea fuma nici la terasă sau în alte spații semi-închise. Mai exact, interdicția pentru fumat va fi valabilă în cazul spațiilor care sunt îngrădite cu pereți sau acoperiș în proporție de mai mult de 50% din aria totală a localului.

Trebuie să știți că Legea nu este atât de strictă atunci când vine vorba de spațiile publice deschise. De fumat se va putea la 10 metri de la intrarea în bloc, cafenea, bar, discotecă sau magazin.  Desigur, această prevedere nu este valabilă în cazul școlilor, grădinițelor, parcurilor de distracții, instituțiilor medicale sau alte instituții de stat, precum primării, ministere, poștă, etc.

█ „Este o lege care va salva și prelungi vieți”. Autoritățile nu cedează, din 31 mai fumatul va fi interzis în toate localurile publice

Atenție – deși fumatul este permis în spațiile publice deschise, trebuie să știți că în timpul evenimentelor care se desfășoară pe stadioane, în piețe sau arene nu e voie să aprinzi țigara nici chiar la 10 metri de la intrare. În schimb, atunci când aici nu se desfășoară niciun un eveniment, fumatul este permis pe întreg teritoriul.

Trebuie să știți, de asemenea, că deși sunteți angajat la o instituție privată, oricum nu veți putea fuma la muncă, nici chiar dacă deschideți geamul. 

Dacă totuși vă încumetați să fumați în locurile interzise, riscați o amendă ce variază între 1.000 și 1.400 de lei. Sancțiunea este mai mare pentru persoanele cu funcție de răspundere, dar și pentru persoanele juridice. Primii riscă amenzi în mărime de 7.000 și 8.000 de lei. Persoanele juridice care permit fumatul în locurile enumerate mai sus ar putea primi amenzi între 9.000 și 10.000 de lei. Amenzile pot fi aplicate de polițiști, însă aceștia nu neapărat trebuie să fie prin preajmă. Ei pot afla despre încălcările admise de la cei care au fost martori la o astfel de situație și care au scris o petiție. Încălcările pot fi raportate și la Centrul de Sănătate Publică, care, de asemena, este în drept să intervină în astfel de cazuri. 

 

█ Articole relaționate:

Asociația Restaurantelor insistă ca fumatul să fie permis în localurile închise, afirmând că în România Legea Antitutun va fi schimbată. Senator român: „Legea funcționează așa cum a fost promulgată” 

Stadioane, parcuri și piețe – unde va fi interzis fumatul și când anume va fi permis

Harta fumului de țigară. Țările cu cele mai dure amenzi pentru fumatul în locuri interzise