Autor: Sorina Bujarov

În scurt timp, mai exact din 31 mai 2016, în Republica Moldova va fi interzis fumatul în spațiile publice închise. Trebuie să știți însă că legea interzice fumatul și în unele spații deschise. Aici vorbim despre parcurile de distracții, terenurile de joacă pentru copii, stadioanele, arenele, piețele, etc.

În parcurile de distracții, dar și alte locuri pentru copii fumatul va fi interzis în permanență. Asta pentru a nu expune micuții la fumul toxic de tutun, care provoacă diferite maladii, dar și pentru a nu le da un exemplu negativ celor mici legat de viciul fumatului.

Pe stadioane, arene, piețe și în alte spații publice fumatul va fi permis, însă doar în afara orelor când au loc evenimente sportive sau distractive. Altfel spus, pe durata concertelor sau meciurilor de fotbal, spre exemplu, aici nu va fi posibil de fumat. Potrivit Legii, organizatorii sunt obligați să afișeze în locuri vizibile avertismentele de interzicere a fumatului pe durata manifestațiilor.

În cazul în care fumătorii își permit să aprindă o țigară în timpul evenimentelor desfășurate pe stadioane, arene sau piețe, trebuie să știe că vor fi amendați. Fumătorii vor trebui să scoată din buzunare între 1.000 și 1.400 de lei. Aceiași pedeapsă îi așteaptă și pe cei care-și vor permite să fumeze în prezența copiilor, pe terenurile de joacă sau în parcurile de distracții.

Pentru a raporta o astfel de încălcare, formați numărul scurt al Poliției - 902, sau puteți merge la cel mai apropiat Inspectorat de Poliție pentru a scrie o petiție în acest sens. 

 

 Articole relaționate:

Instituțiile medicale din țară trebuie să afișeze la intrare semnul „Fumatul este interzis” 

Publicitatea la țigări este interzisă în Moldova de două Legi – cea privind controlul tutunului și cea cu privire la Publicitate. Nemulțumirile agenților economici sunt nejustificate