Autor: Parascovia Sula

Până pe 30 mai, instituțiile medicale din toată țara, indiferent de forma de proprietate, vor trebui să afișeze la intrarea în clădiri imaginea cu mesajul: „Fumatul este interzis! Fumatul în încăperi/ spațiu/ transportul public contravine legii”. Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care anunță instituțiile că fumatul va fi interzis, inclusiv pe teritoriile aferente acestora.

În document se mai spune că managerii instituțiilor vor trebui să afișeze la intrare, într-un loc vizibil, semnul unic de interzicere a fumatului conform standardului ISO: 7010:2011. Acesta presupune o imagine cu o țigaretă aprinsă într-un cerc roșu, plus o altă linie roșie barată transversal, care arată că fumatul este interzis. Imaginea trebuie să fie însoțită de expresiile: „Fumatul este interzis! Fumatul în încăperi/ spațiu/ transportul public contravine legii”.

Vom preciza că începând cu 31 mai urmează să intre în vigoare una dintre cele mai  importante prevederi ale Legii pricind controlul tutunului. Până atunci au mai rămas 41 de zile. Este vorba de interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise și un șir de spații publice deschise. Este vorba de instituții ale statului, localuri de agrement, transport public, terenuri de joacă, stadioane, etc.

Potrivit Articolului 26 al legii, fumatul se interzice în „raza de 10 metri de la intrarea în spațiile publice închise, inclusiv în locurile de uz comun și la locurile de muncă, de la ferestrele care se deschid şi de la locurile/instalaţiile de captare a aerului pentru spaţiile publice închise şi pentru locurile de muncă”. Până atunci proprietarii de localuri publice închise vor trebui să se pregătească.

Legea pricind controlul tutunului a intrat în vigoare în septembrie anul trecut, iar de la unu ianuarie 2016 a fost interzisă publicitatea la țigări.

 

█ Articole relaționate:

Publicitatea la țigări este interzisă în Moldova de două Legi – cea privind controlul tutunului și cea cu privire la Publicitate. Nemulțumirile agenților economici sunt nejustificate 

Gata cu publicitatea la țigări. Vin controalele și amenzile usturătoare pentru cei care nu respectă Legea 

Mâine intră în vigoare una dintre cele mai drastice prevederi a Legii antitutun