Autor: Parascovia Sula
De la interzicerea fumatului în localurile publice închise și în o serie de locuri deschise a trecut ceva mai mult de o săptămână. Din ziua intrării în vigoare a prevederii și preț de o lună, toată lumea are răgaz să-și aducă în ordine localurile, locurile, terenurile, etc. Asta înseamnă că cei care nu vor respecta legea în iunie, vor fi doar avertizați și nu amendați așa cum e scris în lege. Autoritățile responsabile de implementarea ei spun însă că cetățenii pot denunța încălcările la poliție ori la Centrele de Sănătate Publică din toată țara.
Pe rețelele de socializare lupta cu cei care încalcă legea antitutun e aprigă. Tot mai mulți internauți fac publice cazuri când prevederea este încălcată ori ignorată. Reprezentanții Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP), precum și cei de la Poliție spun că deși nu sunt în drept să aplice acum amenzi, încurajează oamenii să denunțe cazurile, iar ei îi vor avertiza pe cei care încearcă să facă abstracție de la lege. Amenzile vor fi aplicate începând cu luna iulie.
„Noi am remis o dispoziție de la Ministerul Sănătății către Centrele de Sănătate teritoriale pentru a verifica pe durata acestei luni toate obiectivele. Acum nu am datele generalizate pentru a vă oferi ceva concret. Nici nu am cum să le am. Sarcina este pe o lună de zile. Nu avem o raportare zilnică”, a spus pentru Sănătate INFO Ion Șalaru, vicedirectorul CNSP.
Autoritățile spun însă că sesizările nu trebuie făcute doar pe internet, ci și la linia fierbinte a Centrului Național de Sănătate Publică ori la Poliție, iar oamenii ar trebui să prezinte cât mai multe dovezi care ar demonstra încălcare (poze, filmări, etc.). După asta responsabilii vor efectua controalele necesare și vor decide asupra amenzii.
„La CNSP este o persoană care preia non-stop apelurile de la linia fierbinte. Chiar dacă apelurile vor fi primite noaptea, oricum a doua zi acestea vor fi redirecționate corespunzător persoanelor care examinează încălcările”, a mai precizat Șalaru.
Potrivit Codului Contravențional încălcările depistate în parcurile de distracții, pe terenurile de joacă pentru copii, pe stadioane, arene, piețe, precum și în transport și sub acoperișul stațiilor de transport public pot fi sesizate la numărul de telefon 902 al Poliției. Iar nerespectarea legii la locurile de muncă, precum și în spațiile publice închise și semiînchise (localuri) pot fi sesizate la Linia fierbinte 080012300 a CNSP. De asemenea, săptămâna trecută, în cadrul unor conferințe a fost prezentat un model de sesizare, care ar putea fi trimis la adresa electronică a CNSP-ului.
Vom preciza că din 31 mai în Moldova fumatul este interzis în toate localurile publice închise și în mai multe spații deschise. Este vorba despre stațiile de așteptare a transportului public, parcurile de distracții, terenurile de joacă pentru copii, stadioanele, arenele, piețele, etc. Totodată, fumătorii nu-și vor putea aprinde țigara în transportul public (microbuze, autobuze, troleibuze, taxiuri sau trenuri).
În caz că agenții economici sau persoanele cu funcție de răspundere nu vor utiliza toate sursele de informare a clienților despre interzicerea fumatului în spațiile închise și semiînchise, atunci, potrivit Codului Contravențional, vor fi aplicate amenzi usturătoare.
Persoanele juridice vor scoate din buzunar între 9.000 și 10.000 de lei, cu privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la șase luni la un an.
Cu o amendă de la 7.000 la 9.000 lei se va alege managerul sau administratorul localului.
Fumătorii, care nu vor ține cont de noile prevederi vor fi sancționați cu o amendă între 1.000 și 1.400 de lei
█ Articole relaționate:
Instituțiile medicale din țară trebuie să afișeze la intrare semnul „Fumatul este interzis”