Autor: Irina Papuc

Compania Națională de Asigurări în Medicină numește „speculații” știrea publicată ieri de Sănătate INFO despre scumpirea tarifelor și ține să precizeze că moldovenii cu poliță nu vor plăti niciun ban în plus. În context, însă, compania îndeamnă oamenii să-și cumpere polița, dacă nu vor să plătească mai scump pentru serviciile medicale.

„CNAM reiterează că persoanele încadrate în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, care urmează paşii de acces în sistem, beneficiază de serviciile incluse în Programul unic, oferite la toate nivelurile de asistenţă medicală. Totodată, asistenţa medicală urgentă prespitalicească şi cea primară sunt acordate inclusiv persoanelor neasigurate, iar în cazul maladiilor social-condiţionate, precum tuberculoza, afecţiuni oncologice, HIV/SIDA etc., cei neasiguraţi beneficiază şi de asistenţă medicală specializată de ambulatoriu, şi de cea spitalicească. CNAM îndeamnă cetăţenii să achite prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă până pe 31 martie, perioadă în care sunt valabile reduceri în mărime de 50% şi 75% din valoarea primei, care a rămas neschimbată – 4056 de lei, anunță astăzi CNAM printr-un comunicat de presă.

Instituția a ținut să menționeze că moldovenii cu poliță nu vor achita nimic în plus și a numit știrile publicate ieri „speculații”.

Precizăm că serviciile medicale s-au scumpit, după ce o Hotărâre de modificare a prețurilor din 2011 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 10 februarie. Ministerul Sănătății nu a publicat o metodologie clară de calculare a prețurilor, astfel că experții afirmă că există loc de abuzuri.

 

 █  Articole relaționate:

Cum am ajuns să avem servicii medicale mai scumpe. „Estimarea este una arbitrară și lasă loc de abuzuri” 

Spitalele din Moldova operează cu prețuri noi. Toate serviciile medicale s-au scumpit oficial de câteva ori 

 Luptă pentru bani și conflicte în culise. De ce CNAM și Ministerul Sănătății întârzie să împartă banii spitalelor din țară