Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății a anunțat în această seară că salariile doctorilor au crescut cu peste 20 la sută. Cu cât mai exact nu este clar. În plus, ar trebui să credem autoritățile pe cuvânt, întrucât calcule exacte sau note informative nu au fost prezentate.

„Mecanismul nou de salarizare a angajaților din instituțiile medicale publice, finanțat de Compania Națională de Asigurări în Medicină, a fost implementat cu succes. În perioada iulie-decembrie 2016 personalul medical a fost remunerat în baza indicatorilor de performanță. În acest mod, managerii au reușit să  majoreze lefurile cu peste 20 la sută”, anunță autoritatea.

Așadar, în spitalele republicane și municipale doctorii cu experiență mai mare de 20 de ani ar primi oficial salarii între 7.000 și 9.000 de lei, iar tinerii specialiști, între 5.000 și 7.000 de lei. Totodată, asistentele medicale primesc lefuri de cel puțin 5.000 de lei, mai scrie Ministerul Sănătății.  De asemenea, suntem anunțați că în spitalele raionale medicii ridică lefuri între 6.000 și 8.000 de lei, iar asistentele medicale - 4.500 de lei.

În același timp, medicii de familie au salarii între 10.000 de lei și 11.000 de lei. Asistentele medicale din instituțiile medicale primare primesc minimum 5.600 de lei. Autoritățile anunță că pentru remunerarea lucrătorilor medicali, în perioada iulie-decembrie 2016, au fost cheltuiți 1 miliard 494 de milioane de lei. Am solicitat de la Ministerul Sănătății și calcule care ar confirma mărirea. În același timp, Aurel Popovici, președintele Sindicatului Sănătatea, a menționat pentru Sănătate INFO că deocamdată nu ar exista calcule centralizate care să indice exact cu cât s-a majorat salariul lucrătorilor medicali și că această sumă va fi foarte greu de calculat, având în vedere că ei cumulează informațiile pentru anul complet de salarizare și nu separat, până și după majorare. Totuși, Sindicatele vor avea primele estimări în următoarele săptămâni, a confirmat Popovici.

 

  Articole relaționate:

Doctorii din Moldova au primit salarii cu 300 de lei mai mari, în timp ce leafa directorilor de spitale a crescut cu 1.600 de lei

Zece enigme ale medicinii din Moldova la un an de la învestirea Guvernului 

Luptă pentru bani și conflicte în culise. De ce CNAM și Ministerul Sănătății întârzie să împartă banii spitalelor din țară