Autor: Irina Papuc

Doctorii din Moldova au ridicat pe parcursul anului trecut salarii mai mari, însă cu doar 300 de lei. Vorbim de un cuantum mediu de 5.477 de lei, în timp ce managerii de spitale au ridicat un salariu mediu de 10. 652 de lei, acesta fiind în creștere în medie cu 1.600 de lei.

Salariile directorilor de spitale a crescut cu aproximativ 1.600 de lei anul trecut, așa arată datele dintr-un raport al CNAM privind gestionarea fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru anul trecut. Și salariile doctorilor au crescut, însă în medie cu numai 300 de lei. Astfel, salariul mediu al unui doctor a constituit anul trecut 5.477 de lei, în comparație cu 5.176, cât era în 2014. Dacă managerii ridicau în 2014, oficial, în medie 9.000 de lei, atunci în 2015 salariul lor a atins în medie 10.652 de lei. În același timp, asistentele medicale au ridicat un salariu oficial de 3.700, cu o creștere de 300 de lei. Autorii menționează că datele ar putea să nu fie tocmai exacte din cauza faptului că instituțiile din cadrul asistenței medicale de urgență au fost contractate doar pentru 9 luni. Cert este că anul trecut pentru retribuirea muncii, toate instituțiile medicale au raportat datorii creditoare de 108 milioane de lei.

Totuși, tendința a rămas aceeași, pentru anii 2014 fiind atestată aceeași situație – salariile medicilor erau în creștere cu 8 la sută, în timp ce ale managerilor crescuseră cu 18 la sută. Despre această discrepanță s-au arătat nemulțumiți și membrii Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, care au atras atenția încă anul trecut despre acest lucru.

Același raport al CNAM mai relevă faptul că spitalele au cheltuit anul trecut mai puțini bani decât au planificat. Astfel, spitalele publice, inclusiv cele departamentale și private au economist 350 de milioane de lei – pe medicamente, salarii, hrana pacienților, dar și pentru alte cheltuieli.

Astfel, spitalele republicane au dat salarii doctorilor cu 37 de milioane de lei mai puțin decât au planificat, iar spitalele municipale și raionale au economisit pe salariile doctorilor aproximativ 16 milioane de lei. În total, instituțiile medicale publice și private au economisit aproximativ 56 de milioane de lei de pe salariile doctorilor și asistenților medicali. Pe hrana pacienților s-a economisit în total 13 milioane de lei, iar pentru medicamente – 79 de milioane de lei.

Amintim că din luna iulie, doctorii urmau să ridice salarii mai mari cu 20 la sută, plus alte 15 la sută, dacă reușesc să realizeze mai mulți indicatori de performanță. Deocamdată, Ministerul Sănătății nu a făcut public vreun document în care să arate cum s-a aplicat mărirea în practică.

Menționăm, de asemenea, că Legea fondurilor asigurării de asistență medicală pentru anul 2017 a fost aprobată în prima lectură. Deși menționează despre o „politică de cadre” care ar aduce economii în sistemul de sănătate, Ministerul Sănătății nu a explicat clar care sunt aceste politici. Mai mult, conform planului autorităților pentru următorii trei ani,  numărul spitalelor care urmează să fie contractate de către CNAM va rămâne același, fără nicio modificare, deși autoritățile au vorbit de nenumărate ori despre dispersarea resurselor din sănătate și necesitatea regionalizării spitalelor.

 

Articole relaționate: 

Au economisit bani din salariile doctorilor. Instituțiile medicale din Moldova au rupt 3 milioane de euro din lefurile medicilor și asistentelor medicale

RAPORT la Parlament: spitale cu datorii îngrijorătoare, lipsă de transparență și acces limitat la medicamente 

Cadrele medicale și-au ridicat salarii mai mari, pentru luna iulie, în lipsa evaluării indicatorilor de performanță