Redactor: Tatiana Povar

Ucraina a acumulat, în 2016, o sumă record din taxele la tutun. În visteria statului s-au acumulat aproximativ 1,2 miliarde de dolari SUA. Datele au fost publicate de către  Serviciul Trezoreriei de Stat al Ucrainei.

Acest lucru arată o creștere adițională cu aproximativ 30% (11 miliarde de grivne) în comparație cu 2015. Recordul se explică prin creșterea taxelor la produsele din tutun începând cu ianuarie 2016, cu 40% cele specifice și cu 20% taxa pe valoarea adăugată.

,,Aceste date arată că tacticile de manipulare și luptă împotriva majorării taxelor, în 2015, din partea industriei tutunului au eșuat. Grupurile de influență încercau să convingă instituțiile statului că odată cu sporirea taxelor există riscul comerțului ilegal cu produse din tutun. Vedem însă că acest lucru nu s-a întâmplat și sperăm că Guvernul va rămâne imun și la interesele ulterioarele ale industriei tutunului” – a declarat Oxana Totovitska, de la Centrul de Susținere „LIFE”.

Pe de altă parte, organizațiile responsabile de reducerea numărului fumătorilor nu se pot lăuda cu cifre în scădere. Experții cred că stagnarea e cauzată de cooperarea ineficientă dintre oficialii europeni și ucraineni. Astfel, industria tutunului continuă să profite de prețurile mici, în comparație cu inflația, forța de muncă ieftină, costurile de producere și prosperarea grupărilor criminale.

Încurajați de succesul din 2015, prin Acordul de Asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană de a suporta acțiunile de control ale fumatului, activiștii și experții din cadrul Băncii Mondiale, Guvernul Ucrainei și Parlamentul, au considerat oportună sporirea cu încă 40% a taxelor la tutun, începând cu ianuarie 2017.

Specialiștii din Sănătate Publică consideră că acest pas, va aduce în sfârșit rezultate pozitive pentru sănătatea populației, prin scăderea cu cel puțin 10% a numărului de fumători, precum și acumularea adițională a aproximativ 7 miliarde de grivne în bugetul de stat până la sfârșitul anului.  

 

 Articole relaționate:

Parlamentul e „afumat” de businessul țigărilor, cu voci regizate. „Sunt puțini, dar fac atâta lobby” 

Cresc accizele la tutun. Ce majorări se prevăd pentru următorii trei ani 

Oameni apropiați Partidului Democrat, interesați să modifice Legea privind controlul tutunului